Vad är DIS, Disbyt och Disgen?

Ordförande Daniel Berglund, vice ordförande Eva Dahlberg

Ordförande Daniel Berglund, vice ordförande Eva Dahlberg

Datorer och internet är idag självklara hjälpmedel för de flesta släktforskare men så var det inte när Föreningen för datorhjälp i släktforskningen eller DIS började sin verksamhet. Den 1 april 2020 (nej, inget skämt) fyller denna anrika förening 40 år vilket vi nu också passar på att uppmärksamma genom att berätta lite om deras historia och verksamhet.

DIS är en helt ideell förening som har sitt ursprung i Östergötlands Genealogiska Förening (ÖGF). Föreningen bildades i Linköping den 1 april 1980 som den troligtvis allra första föreningen specifikt för datorhjälp i släktforskningen.

Numera är DIS en nationell förening med mer än 20000 medlemmar. Kansli och släktforskarstuga finns dock fortfarande kvar i Linköping där de huserar i ett av de historiska husen i det så kallade kulturreservatet Gamla Linköping (där även ÖGF har sin lokal). Organisatoriskt är DIS indelat i åtta regionala föreningar, nämligen följande:

Föreningens ordförande är idag Daniel Berglund från Göteborg med Eva Dahlberg från Jönköpings som vice ordförande.

Disgen

Släktforskningsprogrammet Disgen

Släktforskningsprogrammet Disgen

Redan 1982 utvecklades den första versionen av det ledande svenska släktforskningsprogrammet Disgen vilket utvecklas och tillhandahålls inom DIS. Den senaste versionen av programmet släpptes så sent som förra året (2019). DIS står även för support men inom föreningen finns dessutom särskilda faddrar för andra släktforskningsprogram såsom Min Släkt, Holger och Reunion såväl som användning i operativsystemen Mac och Linux.

Diskulogen

Diskulogen med Släktforskarnytt är namnet på föreningens medlemstidning vilken kommer ut fyra gånger om året i en upplaga på 25 000 exemplar. Som medlem så har man förutom papperstidningen även tillgång till alla gamla nummer digitalt på DIS hemsida.

Disbyt

Förutom släktforskningsprogram, medlemstidning, träffar, kurser och stöd till medlemmarna så håller även DIS i en stor databas som kallas Disbyt. Här tillåts medlemmarna att ladda upp hela sina egna släktforskningsdatabaser vilka sedan samlas på en plats. Idag finns här imponerande 40 miljoner poster tillgängliga att söka bland.

Vad skiljer Släktingar.se från Disbyt?

Vad som skiljer vår egen tjänst Släktingar.se från Disbyt och andra släktforskningsdatabaser på nätet är en fråga vi får regelbundet. Därför tänkte vi nu också passa på att redogöra för några av de viktigaste skillnaderna.

Att Disbyt har 40 miljoner poster i databasen innebär naturligtvis inte att de har 40 miljoner OLIKA poster utan det finns åtskilliga dubbletter, ibland med samma och ibland med olika information. Som användare har man alltså ingen aning vad som stämmer. Samma sak gäller för Geni, Ancestry, MyHeritage och andra liknande databaser där användarna laddar upp sina egna släktträd utan kontroll.

På Släktingar.se samlar vi all information om EN person på EN plats. Det går alltså inte att få exempelvis två olika födelsedatum för en person eller till och med olika föräldrar vilket ofta annars är fallet. Informationen i vår databas verifieras av professionella släktforskare för att vi ska hålla en så hög kvalitet som möjligt på tjänsten.

Disbyt är i sig en ganska ålderdomlig och primitiv databas med begränsad information om personerna men den är utmärkt som en utgångspunkt att söka i om man snabbt vill hitta information att gå vidare med i egen forskning. Vår databas byggs dock ständigt ut och där finns tvärtom inga begränsningar vad gäller informationsmängden för en person. Databasen på Släktingar.se är därför mer att likna vid ett släktforskningsprogram som släktforskar åt dig medan Disbyt snarare ska ses som ett verktyg för att snabbt hitta in i kyrkböckerna där man sedan måste kontrollera alla uppgifter själv, ungefär som de omfattande befolkningsregister för 1800- och 1900-talen som tagits fram under senare år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *