Prins Daniels förfäder

Daniel och Victoria firar midsommar på Skansen 2010

Denna gång tänkte vi titta lite närmare på framtida kungliga anor nämligen Prins Daniel Westling Bernadottes förfäder. Som man kan förvänta sig i nordligare delar av landet så förekommer det ingen adel i de första generationerna i antavlan (det finns dock adliga anor längre tillbaka som vi ska berätta mer om vid ett senare tillfälle) men väl en del värmländska prästsläkter, hantverkare, soldater och ett stort antal bönder. Han visar sig också vara släkt med ganska många andra kända svenskar.

Daniel Westling föddes visserligen i Örebro men han växte till största delen upp i Ockelbo mellan Gävle och Bollnäs där pappan Olle arbetade inom socialtjänsten. Olle var sista tiden chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun. Det finns ingen starkare koppling till Ockelbo längre tillbaka i släkten men på hans morfar, modellsnickaren John Enar Westrings (1913–2000) sida dyker det faktiskt återigen upp förfäder i Ockelbo socken vid 1800-talets början.

Annars hittar vi huvuddelen av Daniel Westlings förfäder i de tre socknarna Arbrå, Bollnäs och Hanebo i södra Hälsingland. Längre tillbaka har han dock även rötter i Malungs socken i Dalarna samt i Värmland.

Namnet Westling har sitt ursprung i sockenskräddaren Hans Jansson Westling (1752-1819) i Hanebo som kommit till trakten från Lima socken i Dalarna. Det finns ganska många andra hantverkare i antavlan och han härstammar bland annat från smedsläkten Hane som i början främst var verksam på bruken kring Karlskoga.

Även om det svenska kungahuset idag i princip inte har någon politisk makt alls så kan man hitta en del kopplingar till den politiska ledningen i Sverige om man gräver djupare i Daniel Westlings släkt. Han är nämligen avlägset släkt med vår senaste statsminister Stefan Löfven via gemensamma förfäder i Ekshärads socken i Värmland där en av hans anfäder även var riksdagsman för bondeståndet på 1600-talet.

En gren i antavlan sticker också ut lite extra rent geografiskt. Daniels farfars morfars morfar Anders Wikberg uppges vara född i Malmö omkring 1746 och hade varit artillerist i Göteborg innan han kom till Hälsingland. Hans ursprung har dock inte kunnat utrönas så den exakta födelseorten ska tas med en nypa salt.

Ett par mycket välkända personer för den idrottsintresserade hittar vi faktiskt redan i Prins Daniels närmaste släktkrets. Hans kusin Hans Åström (född 1968) är en känd bandyprofil från Bollnäs med tre VM-guld och senare tränaruppdrag på meritlistan. En av hans många sysslingar är skidåkaren Frida Hansdotter (född 1985) som fick med sig ett OS-guld i slalom från Sydkorea tidigare i år.

En anmoder till Daniel Westling i Norrala socken i Hälsingland var bland de olyckliga som anklagades för trolldom och dömdes till döden i de omfattande häxprocesserna år 1673. Lyckligtvis så verkställdes aldrig domen men det torde hur som helst ha varit en traumatisk upplevelse för hela familjen.

Nedan följer de tre första generationerna i Prins Daniel Westling Bernadottes antavla. Några ytterligare generationer hittar du på vår hemsida och betydligt mer information om personerna och släkten finns tillgänglig för våra medlemmar.

Proband
1 Olof DANIEL Westling Bernadotte, född 1973 i Örebro. Affärsman, prins av Sverige.

Generation I
2 OLLE Gunnar Westling, född 1945 i Acktjära, Hanebo socken, Hälsingland. Socionom, socialchef. Gift 1967 i Hanebo socken med
3 Anna Kristina EWA Westring, född 1944 i Koldemo, Arbrå socken, Hälsingland. Kansliskrivare.

Generation II
4 Anders Andersson Westling, född 1900 i Acktjära, Hanebo socken, död 1980 i Bollnäs. Skogsarbetare, banarbetare. Gift 1936 med
5 FRIDA Berta Elisabet Borg, född 1913 i Djupe, Segersta socken, Hälsingland, död 1998 i Acktjära, Hanebo socken.

6 John ENAR Westring, född 1913 i Koldemo, Arbrå socken, död 2000 i Bollnäs. Modellsnickare, köpman. Gift 1936 i Bollnäs med
7 NANNY Birgitta Hugg, född 1916 i Röste, Bollnäs socken, Hälsingland, död 1993 i Bollnäs.

Generation III
8 Anders Andersson, född 1863 i Åkre, Arbrå socken, död 1942 i Acktjära, Hanebo socken. Torpare. Gift 1897 i Hanebo socken med
9 Brita Westling, född 1868 i Acktjära, Hanebo socken, död 1965 i Acktjära.

10 Anders Erik Borg, född 1879 i Änga, Bollnäs socken, död 1937 i Acktjära, Hanebo socken. Byggmästare, hemmansägare. Gift 1900 i Bollnäs socken med
11 Anna Båth, född 1879 i Växbo, Bollnäs socken, död 1953 i Kilafors, Hanebo socken.

12 JOHN Gregorius Westring, född 1879 i Arbrå socken, död 1959 i Koldemo, Arbrå socken. Rättare, byggnadssnickare. Gift 1905 i Arbrå socken med
13 Anna Samuelsdotter, född 1887 i Koldemo, Arbrå socken, död 1975 i Norränge, Arbrå socken.

14 Johan Teodor Hugg, född 1884 i Häggesta, Bollnäs socken, död 1970 i Röste, Bollnäs socken. Sågverksarbetare. Gift 1910 i Bollnäs socken med
15 Kristina Jonsdotter, född 1876 i Röste, Bollnäs socken, död där 1962.

3 thoughts on “Prins Daniels förfäder

 1. JOHANNI MIKAEL DOSENIUS

  Dåligt att inte nämna att deras anfäder kom från Finland,så rent svenskt blod har dom inte.

 2. Leif Wahlström

  Vid en tid då Finland och många andra landskap var en del av Sverige.
  Att ryssen sen stal den delen av Sverige 1809, gör inte Finland mindre svenskt innan dess.

 3. Antero

  Hej. Se här i linken prins Daniel Westling Bernadottes anor o släkter
  eller ätter i Geni, i den internationella forskar forum. Som måste även i denna forun känna till!
  Han har värkligen många släkter i de adliga ätten ifrån Finland (den Sverige-Finlands tid osv.) närmast genom sin mors sida! ( Hans pappas sidan framkommer de skogfinnar släkten någonstans iftån Dalarna).
  En gemensamma sådan är med bl.a. oss ( jag) den friherrliga l. baron ätten Rehbinder inte mer eller mindre!
  (Soldat – baron Bernhad Rehinder jr. a.d.H. Uddich – baltiska anor & hustu Elisabeth Munck af Fulkila bl.a med de svenska anor i Folkunga med mera… närmast genom Bure-ätten till Finland etc.).
  De här ätten måste ni väl veta även genom Sveriges historia ! Men värkar ni gör det inte alla gånger så väl nuförtiden?
  ☆ Kr. prinsess Victoria och Daniel har även gemensamma anor och släktingar i Sverige och annarstans i Europa, även i Finland.
  👋👸🫅
  Mvh ifrån Finland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner