Prästsläkten Meurling i Kristdala – ett svårslaget rekord

Kristdala kyrka

Kristdala kyrka

Även om det än idag inte är helt ovanligt att barn väljer att gå i sina föräldrars fotspår yrkesmässigt så var det långt vanligare förr i tiden då det inte heller fanns särskilt många yrken att välja bland. Inom släkten Meurling är detta tydligare än i många andra släkter. Åtskilliga manliga medlemmar av släkten har varit präster under flera hundra års tid. Detta är ovanligt men inte unikt. Vad som däremot är unikt är att denna familj varit kyrkoherdar i Kristdala församling i nuvarande Oskarshamns kommun i obruten följd i mer än 350 års tid.

1582, då Johan III ännu var kung i Sverige, blev Nicolaus Christophori (den latinska varianten av Nils Kristoffersson) kyrkoherde i denna småländska församling. Han kom att bli den första i samma släkt som kom att inneha ämbetet fram till 1953 då Erik Meurling (1879-1961) gick i pension. Erik Meurling hade efterträtt sin far med det ovanliga namnet Charodotes Meurling (1847-1923) som även var aktiv högerpolitiker i riksdagens andra kammare.

Ovannämnde Nicolaus Christophori var kyrkoherde i Kristdala i nästan ett halvt sekel fram till sin död 1629. Han efterträddes av sonen Bartholdus Nicolai Duraeus (Bertil Nilsson Duraeus) vilken bara innehade tjänsten i fyra år innan han drunknade sommaren 1633.

Per Meurling

Per Meurling var kyrkoherde i Kristdala 1738-1789.

Den förste prästen i Kristdala med namnet Meurling var Olaus (Olof) Meurling som var gift med Bartholdus sondotter Maria och utnämndes till kyrkoherde i församlingen 1708. Namnet Meurling hade han tagit efter Mörlunda socken men han var inte den förste i släkten att använda namnet även om stavningen kom att förändras. Hans morbror Lars hade nämligen som revisionssekreterare redan 1688 adlats Mörling.

Det var emellertid inte alla medlemmar av släkten Meurling som valde den fromma vägen. Erik Meurlings son Per Meurling (1906-1984) var bland annat religionshistoriker men skrev också pornografi för den smått legendariske Hsons tidskrifter. Han var aktiv marxist och dömdes 1943 för olovlig underrättelseverksamhet för Sovjetunionens räkning.

Per Meurling bror Olle Meurling (1909-1936) studerade teologi på universitetet i likhet med åtskilliga av sina släktingar men han blev inte präst utan begav sig istället till Spanien för att kämpa mot Franco och fascisterna som kulspruteskytt i Thälmann-legionen. Där blev han en av drygt 150 svenskar som stupade under det spanska inbördeskriget 1936-1939.

Kristdala är idag inte längre en egen församling utan den uppgick den 1 januari 2010 i Döderhults församling.

Mer information om släkten Meurling och många andra svenska prästsläkter finns tillgänglig för medlemmar i vår databas.

2 thoughts on “Prästsläkten Meurling i Kristdala – ett svårslaget rekord

  1. Pingback: En öländsk prästson på Hawaii – Släktingar-bloggen

  2. Pingback: Björn Ferry - alla vägar leder till Örträsk - Släktingar-bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner