Pippi Långstrumps förfäder

Inger Nilsson i Amsterdam 1972

Inger Nilsson i Amsterdam 1972

Nej, det är faktiskt inte så att vi har börjat släktforska på fiktiva personer men barnskådespelaren Inger Nilsson är för stora delar av Sveriges befolkning så pass förknippad med Astrid Lindgrens unika karaktär att vi inte riktigt kunde låta bli att sätta titeln.

Inger Nilsson växte upp i Kisa i södra Östergötlands skogsbygd där fadern Bertil arbetade som journalist och redaktör. I 10-årsåldern blev hon utvald att spela rollen som Pippi i TV-serien Pippi Långstrump, baserad på Astrid Lindgrens populära böcker. Förutom TV-serien blev det året därpå två långfilmer, regisserade av Olle Hellbom.

Inger utbildade sig efter skolan till sekreterare och har från och till arbetat som läkarsekreterare vid sidan av skådespelandet. En tid var hon rekvisitör vid Östgötateatern och hon har även spelat i Hagge Geigerts farser ”Panik på kliniken” och ”Omaka par” på Lisebergsteatern i Göteborg. I december 2005 medverkade hon i en uppsättning av skräckmästaren Stephen King7us roman ”Lida” i Stockholm och så sent som 2015 spelade hon rektorn i filmen ”Efterskalv”. 1993 deltog Inger Nilsson i ”På spåret”.

Inger Nilsson föddes som sagt var i Kisa och i Kisa socken kan man också följa hennes släkt till 1500-talet. I antavlan finns huvudsakligen bönder men även inslag av bergsmän, båtsmän, soldater och trädgårdsmästare. Flera riksdagsmän för bondeståndet finns bland hennes förfäder. Det geografiska området i antavlan omfattar främst delar av Östergötland, Närke, Värmland och Småland.

En av Ingers anfäder var kaptenen Torbjörn Svensson i Misterfall i Kisa socken som stupade i Danmark i juni 1659 under det omfattande kriget mot vår granne i syd.

Inger är släkt med en lång rad andra kända svenskar, däribland Raoul Wallenberg, Marilyn Monroe, prinsessan Sofia, Tage Danielsson och konstnären Carl-Fredrik Reuterswärd.

Nedan följer de tre första generationerna i Inger Nilssons antavla, hämtade från vår egen medlemsdatabas.

Proband
1 Karin INGER Monica Nilsson, född 1959 i Kisa. Skådespelare.

Generation I
2 Erik BERTIL Nilsson, född 1928 i Solbacka, Kisa prästgård, Kisa socken, Östergötland, död 2006 i Kisa. Journalist, redaktör. Gift med
3 KARIN Lydia Valborg Karlsson, född 1927 i Nydala, Fyrby, Östra Eneby socken, Östergötland, död 2011 i Kisa.

Generation II
4 August EDVIN Nilsson, född 1896 i Svanbäcken, Kvarntorp, Kisa socken, död 1976 i Kisa. Byggnadsarbetare. Gift 1925 i Kisa socken med
5 Julia Charlotta Johansson, född 1897 i Skönero, Tryserums socken, Småland, död 1966 i Kisa.

6 Gustav Gottfrid Karlsson, född 1881 i Svenshyttan, Hidinge socken, Närke, död 1965 i Norrköping. Linjearbetare. Gift 1918 i Sankt Lars socken, Östergötland med
7 Lydia Maria Fors, född 1892 i Grensholm, Vånga socken, Östergötland, död 1946 i Norrköping.

Generation III
8 Karl Peter Nilsson, född 1853 i Sjövik, Norra Vi socken, Östergötland, död 1941 i Svanbäcken, Kvarntorp, Kisa socken. Statdräng, torpare. Gift 1880 i Kisa socken med
9 Hulda Kristina Johansdotter, född 1858 i Sjöviken, Björksnäs, Kisa socken, död 1921 i Svanbäcken, Kvarntorp, Kisa socken.

10 Edvard Set Johansson, född 1874 i Slättdal, Tryserums socken, död 1951 i Ålderdomshemmet, Yxnerums socken, Östergötland. Arbetare, statdräng. Gift 1896 i Tryserums socken med
11 Ida Charlotta Nilsson, född 1869 i Kammaren, Käggla, Tryserums socken, död 1945 i Borkhult, Yxnerums socken.

12 Karl Johan Johansson, född 1857 i Svenshyttan, Hidinge socken, död där 1890. Gift 1879 i Vintrosa socken, Närke med
13 Klara Gustava Sundström, född 1857 i Sätterböl, Sköllersta socken, Närke, död 1924 i Västra Via nr 2, Vintrosa socken.

14 Frans Melker Fors, född 1860 i Löt, Torsåkra, Horns socken, Östergötland, död 1927 i Lilla Torstorp, Torstorp, Rystad socken, Östergötland. Statdräng, maskinist. Gift 1886 i Söderköping med
15 Maria Vilhelmina Johansdotter, född 1868 i Björksätter, Yttergårda, Sankt Anna socken, Östergötland, död 1951 i Ålderdomshemmet, Rystad socken.

Vill du veta mer om Inger Nilssons eller din egen släkt? Bli då medlem på Släktingar.se.

2 thoughts on “Pippi Långstrumps förfäder

  1. Carola Nielsen

    Råkade halkade inpå er sida och upptäcker att ni påstår att Inger Nilsson från Kisa var släkt med Marilyn Monroe, må så vara. men ni har skrivit att hon var en känd SVENSK.
    Det är fel, hon hette egentligen Norma Jean Baker och hennes mor var från Danmark, inget svenskt påbrå någonstans.

  2. Ulla Kamil

    Instämmer. Marilyn Monroe är inte släkt med Inger Nilsson (som även jag är släkt med). Det är fel, då Marilyns pappa var en helt annan man, men med samma man som den påstådda fadern som härstammade från Kisa. Han från Kisa kom till USA via Norge och körde ihjäl sig i USA. Han hade fru och barn i Norge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner