Kan man tävla i släktforskning?

För de flesta av oss så ter det sig nog som en främmande tanke att tävla i släktforskning men detta är nu ett nytt koncept som prövas av Genealogiska Föreningen (GF), en anrik rikstäckande förening för släktforskning som existerat sedan 1933.

För att vara helt ärlig så är konceptet i sig inte helt nytt för Sverige utan liknande försök har gjorts tidigare. När Linköping 1987 firade 700 år som stad så utlyste Östgöta Genealogiska Förening (ÖGF) en tävling där man skulle visa upp sin äldsta släktlinje till personer bosatta i Linköpings stad. Detta resulterade också i den mindre skriften ”Anor i Linköping”.

GF har valt att lansera inte bara en utan två samtidiga tävlingar. De genomförs på distans så corona-viruset sätter lyckligtvis inga käppar i hjulet för detta arrangemang.

Den ena av tävlingarna går ut på att så snabbt som möjligt bygga ett släktträd i fyra generationerna från en given proband med korrekta namn, födelsedatum och födelseförsamlingar. Släktträdstävlingen går till så att den 28 mars 2020 klockan 10:00 får alla anmälda deltagare veta vilken person de ska utgå från. Den som snabbast skickar in sitt resultat kan titulera sig mästare i släktträdsbyggande.

Den andra tävlingen är en ren bedömningstävling där det gäller att på ett så tilldragande sätt som möjligt presentera sitt släktträd. En jury väljer ut de fem bästa bidragen varefter en omröstning sker på Facebook för att utse en vinnare. Ingen föranmälan krävs till denna tävling.

Tre vinnare kommer att utses i vardera tävling vilka presenteras på Genealogiska Föreningens stämma den 25 april 2020. Förutom äran och titeln kommer priser i form av föreningens produkter att delas ut.

Föranmälan till släktträdstävlingen samt bidrag i bedömningstävlingen ska skickas med e-post till tavling@genealogi.net.

För ytterligare information om GF och tävlingen, besök GF:s hemsida eller kontakta föreningen direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner