Författaren Hjalmar Söderbergs släkt

Hjalmar Söderberg

En ung Hjalmar Söderberg till vänster, en äldre till höger

Författaren Hjalmar Söderberg (1869-1941) började sitt yrkesliv som tulltjänsteman och journalist men allteftersom kunde han koncentrera sig helt på sitt författarskap och han räknas numera som en av 1900-talets mest betydelsefulla svenska författare. Vi ska här titta lite närmare på den släkt Söderberg som han hörde till.

Den äldsta kända stamfadern till släkten Söderberg var Hjalmars farfars farfar, sockenskräddaren Ola Söderberg (1722-1789) i Sånga socken i nuvarande Ekerö kommun i Uppland (ej att förväxla med Sånga socken i Ångermanland!). Han var gift två gånger men alla hans fem barn föddes i andra äktenskapet med Kristina Andersdotter (ca 1746-1780). Bägge makarna avled i lungsot med vilket oftast avses tuberkulos, en sjukdom som skördade åtskilliga tusen offer under 1700-talet.

Sockenskräddaren Ola blev far till Anders Söderberg (1774-1820) som bodde kvar i Sånga och under en tid var soldat innan han följde i sin fars fotspår som skräddare. Han blev i sitt äktenskap med änkan Katarina Elisabet Jansdotter Sundholm (1763-1833) från Ekerö socken far till ytterligare en skräddare Anders Söderberg (1807-1862).

Olas barnbarn Anders Söderberg flyttade 15 år gammal till Stockholm för att lära sig skräddaryrket också han. Så småningom blev han skräddarmästare och bodde sist i Hedvig Eleonora församling (Östermalm). Hans hustru var hela tretton år yngre än honom och hette Eva Helena Mörth (1794-1856), dotter till en finskättad perukmakare i huvudstaden.

Anders och Eva Helena fick först en dotter Sofia Charlotta (född 1831) men hon avled endast en dryg månad gammal. Därefter föddes sonen Anders Fredrik Söderberg (1833-1900). Han blev den förste i släkten att lämna skräddaryrket bakom sig för att istället sätta sig i skolbänken. Efter avslutade studier anställdes han som kammarskrivare i Kammarkollegium där han sist var notarie.

Anders Fredrik Söderberg gifte sig 1865 med Emma Brander (1836-1892), född i Stockholm av okända föräldrar. Paret bodde på Nybrogatan 36 på Östermalm i Stockholm. De blev i sin tur föräldrar till författaren Hjalmar Söderberg. Hjalmar hade en ett par år äldre syster Frida (1866-1926) som aldrig gifte sig och undervisade i tyska vid Högre läroverket för flickor i Karlskrona.

Heter du själv Söderberg i efternamn? Sannolikheten att du i så fall hör till samma släkt som Hjalmar Söderberg är liten då det är ett mycket vanligt släktnamn i Sverige som har burits av många olika släkter utan känt samband. Namnet har ofta tagits från något av de många ortnamn i Sverige som börjar på Söder-, exempelvis Söderhamn eller Söderåkra.

Vill du veta mer om din egen släkt utan att behöva släktforska själv? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

.

2 thoughts on “Författaren Hjalmar Söderbergs släkt

 1. cajsa carlsten

  jag är barnbarnsbarn till hjalmar söderberg, haft många samtal med hans dotter, min farmor, dora söderberg,

  vi promenerar alla till vår histioria, såsom jag

  annorlunda tid, så olika att se,tänka kring människan,
  märkligt,
  dock kan orden, besrivning över människans liv, kärlek, idag,

  ge något till idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner