Danckwardt – en stor och kändistät släkt

Joakim Danckwardt arrenderade Segersjö kungsgård

Joakim Danckwardt arrenderade Segersjö kungsgård

Åtskilliga tyska släkter kom till de svenska städerna under 1500- och 1600-talen. Landets långa kust i söder och öster har alltid lockat till sig många handelsmän som velat ta del av den omfattande handeln över Tyskland och kontinenten. En av dessa var Danckwardt som utgrenat sig till en mycket talrik släkt i Sverige.

Den äldsta kända stamfadern för släkten Danckwardt i Sverige var Henrik Danckwardt som uppges ha varit en ganska förmögen handelsman i den gamla hansastaden Lübeck i norra Tyskland där han avled 1577. Henrik var gift med en släkting vid namn Katarina Danckwardt men hur nära släkt de var är okänt.

Henrik och Katarina var möjligen föräldrar till Mikael Danckwardt som kom till Örebro som smedslärling där han gifte sig med sin mästare Nikodemus Ahusens änka. Mikael blev stamfar för den adliga ätten Danckwardt-Lillieström. Då det uppenbarligen fanns ett flertal Danckwardt-familjer i Tyskland redan på 1500-talet så är det dock inte alls säkert att Mikael var son till just Henrik.

Säkert är däremot att Henrik och Katarina blev föräldrar till Joakim Danckwardt som uppges född den 8 september 1565 i Lübeck. Eftersom fadern avled redan 1577 så kom han detta år endast 12 år gammal till borgmästaren Jon Olofsson i Nyköping vilken han fick hjälpa med diverse sysslor i tre år. Efter att ha arbetat ytterligare fyra år åt en bagare vid namn Claes i samma stad så startade han vad som skulle komma att bli en mycket framgångsrik handelsrörelse.

Joakim Danckwardt var vad man idag kanske skulle kalla för en superentreprenör. Förlusten av fadern i unga år gav honom troligen en stark drivkraft att lyckas på egen hand och han verkade också lyckas bra med det mesta han tog sig för i vuxen ålder. Genom handelsrörelsen samlade han på sig en betydande förmögenhet. 1610 blev han rådman i Nyköping och fyra år senare även borgmästare. Under några år arrenderade han uppbörden (skatten) av hela Närke och från 1622 Segersjö kungsgård vid Hjälmaren i Lännäs socken (nu en del av Örebro kommun).

Joakim Danckwardts förmögenhet kom förmodligen och förhoppningsvis till stor nytta då hans familj med tiden växte sig mycket stor. Med sina tre hustrur hade han sammanlagt 29 barn och vid hans död 1648 så levde hela 88 barn och barnbarn av totalt 133. Två av hans hustrur var svenskor medan mellanhustrun Abelonia Becker var dotter till en handelsman i Danckwardt-släktens gamla hemstad Lübeck.

Genom sina söner blev Joakim Danckwardt stamfader för de adliga släkterna Danckwardt och von Danckwardt. Åtskilliga tusen svenskar kan idag också leda sitt ursprung till något av hans barn och barnbarn, däribland ett antal kända namn som skådespelaren Gösta Ekman (1939-2017), politikern och näringslivsprofilen Ian Wachtmeister (1932-2017) och författarinnan Ellen Key (1849-1926).

Är du medlem hos oss så hittar du många fler Danckwardt-ättlingar i vår ständigt växande databas som dokumenterar den svenska befolkningen genom tiderna.

Vill du veta mer om din egen släkt? Missa då inte chansen att ta del av vårt julerbjudande så får du en julklapp på köpet!

2 thoughts on “Danckwardt – en stor och kändistät släkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *