Mångsysslaren Ian Wachtmeisters förfäder

Nu var det ett tag sedan vi skrev på vår blogg men vi har varit långt från inaktiva. Nu är det i alla fall högst på tiden att vi gör en liten uppdatering även här. Denna gången har turen kommit till mångsysslaren, direktören, entreprenören och politikern Ian Wachtmeister som avled för en dryg månad sedan, 85 år gammal. Tycka vad man vill om hans politiska gärning men han lämnade definitivt ett bestående fotavtryck i 1900-talets Sverige.

Ian Wachtmeister föddes 1932 på Nääs säteri i Bärbo socken utanför Nyköping, ett gods som ägts av släkten sedan 1796 och idag ägs av Ians brorson Schering Wachtmeister. Han tillhörde den grevliga ätten Wachtmeister af Johannishus och kunde därmed titulera sig själv greve. Flera grenar av släkten Wachtmeister har adlats i Sverige från och med 1578. Den äldsta kända förfadern levde i Estland åtminstone från 1570-talets mitt men släkten torde i likhet med åtskilliga andra baltiska adelsätter vid denna tid ha kommit från Tyskland som en del av den omfattande ordensinvandringen.

Man får gå flera generationer tillbaka i tiden för att hitta något annat än adel i Ian Wachtmeisters antavla och då handlar det framför allt om borgare och handelsmän i de svenska storstäderna. Större delen av hans antavla utgörs emellertid av adelsmän och adelskvinnor. Med den bakgrunden föll det sig ganska naturligt att han tog sin studentexamen på internatskolan Lundsberg där bland annat flera medlemmar ur kungafamiljen studerat och bott. Även Ians far Ted studerade vid Lundsberg och arbetade något år kring 1920 som diplomat på de svenska beskickningarna i London och Rouen innan han återvände till Sverige.

Ian Wachtmeisters verksamhet har många kopplingar till släktens historia. Han var själv utbildad bergsingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och bland annat anställd som verkställande direktör vid Oxelösunds järnverk 1970-1978 och Gränges Aluminium AB 1978-1983. Hans farmors släkt af Ugglas ägde Forsmarks bruk i Uppland och hans mor var född De Geer, en av många ättlingar till Louis De Geer (1587-1652), den rika holländska köpmannen som kommit att kallas ”den svenska industrins fader” och som till stor del var ansvarig för invandringen av vallonsk arbetskraft till de äldre svenska järnbruken under 1600-talets början. Ian Wachtmeister härstammar flera gånger från släkten De Geer i och med att släktingar gift sig med varandra.

Även det politiska intresset kan sägas ha funnits i blodet. Ian Wachtmeister grundade tillsammans med den västgötske skivbolagsdirektören Bert Karlsson det populistiska Ny demokrati för vilket han var partiledare och riksdagsledamot 1991-1994. På senare år har han också fungerat som rådgivare och bollplank åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han var dessutom nära vän med Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson vars parti han sagt sig rösta på. Ians far innehade visserligen kommunpolitiska uppdrag men hans farfar Fredrik Wachtmeister (1855-1919) var en mer framstående politiker på riksnivå. Han var bland annat generaldirektör för domänstyrelsen 1898-1905 och en kortare tid sistnämnda år svensk utrikesminister.

Många generationer tillbaka i Ian Wachtmeisters blåblodiga antavla hittar vi de flesta av de äldsta kända frälsesläkterna i Sverige men även i modern tid har släktmedlemmarna rört sig i det absoluta finrummet. Hans farmor Louise af Ugglas (1859-1943) var länge hovfröken hos kronprinsessan Viktoria vilket ledde till att Ians farmor och farfar faktiskt vigdes på Stockholms slott. Ian Wachtmeister härstammar också från Gustav Vasas syster Margareta.

Även Ian Wachtmeisters litterära ambitioner (han har bland annat utgivit den politiska satiren ”Ankdammen”) har en stark koppling till släkten. En nära släkting är nämligen ingen mindre än Thomas Funck (1919-2000), känd skapare av fabeldjursberättelserna om Kalle Stropp och Grodan Boll på 1950-talet som blivit både böcker, radio och film. Grodan Boll fick sitt namn från godset Bolltorp utanför Söderköping i Östergötland som länge varit i släktens ägo och är Ian Wachtmeisters mormor Tomasine Funcks barndomshem.

Även om det nu lyckligtvis var länge sedan Sverige och övriga Norden var inblandade i några krig så var det en helt annan värld som 1600- och 1700-talens svenskar levde i. I Europa fanns åtskilliga små stadsstater som inte var helt ense med varandra och de svenska kungarna såg en chans att skapa sig en regional stormakt genom att erövra mark på andra sidan Östersjön. I stort sett alla adelsmän på denna tid var officerare i det svenska krigsmaskineriet, så även Ian Wachtmeisters förfäder. En av dessa, ryttmästaren Lars Sparre, var år 1709 en av omkring 16,500 svenskar som deltog i det välbekanta slaget vid Poltava i östra Ukraina mot den mer än dubbelt så stora ryska armén. Där blev han en av nästan 3000 olyckliga svenskar som tillfångatogs av ryssarna. Han lyckades rymma från fångenskapen och kom hem till Sverige igen 1716. Året därpå gifte han sig men livet i frihet blev kortvarigt då han några år senare drunknade hemma på Vikbolandet i Östergötland.

Nedan följer de tre första generationerna i Ian Wachtmeisters antavla, hämtade från vår medlemsdatabas där uppgifter om åtskilliga ytterligare förfäder till honom finns tillgängliga.

Proband
1 IAN Melker Shering Wachtmeister, född 1932 på Nääs, Bärbo socken, Södermanland, död 2017. Bergsingenjör, direktör, partiledare.

Generation I
2 Erik Melker Shering ”TED” Wachtmeister, född 1892 på Tista, Bärbo socken, död 1975 på Nääs, Bärbo socken. Diplomat, godsägare, ryttmästare. Gift 2:o 1929 i Norrköping med
3 ADRIENNE Charlotte Thomasine Vilhelmsdotter De Geer, född 1908 i Norrköping, död 1996 i Nyköping.

Generation II
4 Axel FREDRIK Claesson Wachtmeister, född 1855 på Tista, Bärbo socken, död 1919 i Stockholm. Direktör, godsägare, statsråd. Gift 1884 på Stockholms slott med
5 LOUISE Ulrika Sofia af Ugglas, född 1859 på Forsmark, Forsmarks socken, Uppland, död 1943 i Saltsjöbaden, Stockholm.

6 Emil VILHELM Filip De Geer, född 1871 på Skälboö, Skönberga socken, Östergötland, död 1954 på Bolltorp, Skönberga socken. Major. Gift 1902 i Skönberga socken med
7 Charlotta Sofia TOMASINE Funck, född 1879 på Bolltorp, Skönberga socken, död 1966 i Stockholm.

Generation III
8 CLAES Adam Wachtmeister, född 1795 på Bålby, Skagershults socken, Närke, död 1873 i Stockholm. Överstelöjtnant, godsägare. Gift 1835 i Landskrona med
9 AMALIA Regina Wrangel, född 1816 i Landskrona, död 1877 i Stockholm.

10 Karl Fredrik LUDVIG af Ugglas, född 1814 på Forsmark, Forsmarks socken, död 1880 i Stockholm. Överste, bruksägare. Gift 1840 i Funbo socken, Uppland med
11 Charlotta Antoinetta von Düben, född 1821 på Marielund, Funbo socken, död 1881 i Stockholm.

12 Karl Vilhelm Alexander LUDVIG De Geer, född 1836 på Skälboö, Skönberga socken, död 1909 i Norrköping. Kapten, godsägare. Gift 1865 i Skönberga socken med
13 Hedvig Vendla MARIANNE Vilhelmina von Schwerin, född 1845 på Viggeby, Skönberga socken, död 1927 i Norrköping.

14 TOMAS Alexander Funck, född 1848 på Tomtaholm, Drothems socken, Östergötland, död 1909 på Bolltorp, Skönberga socken. Agronom, godsägare. Gift 1875 i Skummeslövs socken, Halland med
15 CHARLOTTA Laura Sofia von Möller, född 1850 på Skottorp, Skummeslövs socken, död 1928 på Bolltorp, Skönberga socken.

Vill du veta mer om Ians eller din egen släkt? Då är du välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se. Våra priser hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner