Den stora färjeolyckan i Stora Hammarsundet

Hammars dödbok vittnar om den tragiska olyckan

Hammars dödbok vittnar om den tragiska olyckan

Den 17 april 1828 inträffade en av de svåraste olyckor som drabbat Sverige när 25 människor omkom på väg till Askersunds marknad i Närke. Vi redogör i detta blogginlägg för det som skedde denna ödesdigra dag.

Den 24 år unga frälsebonden Jan Abraham Jansson reste från sin hustru och en liten dotter i Godegårds socken tillsammans med ytterligare en sockenbo hem från den viktiga marknaden i Askersund. Han hade då inte ens varit gift två år men brukade redan svärföräldrarnas gård i Grönberg.

Stora Hammarsundet är ett sund i den nordligaste delen av Vättern och beläget i Hammars socken i Närke, numera beläget i Askersunds kommun.

Marknaden i Askersund har sin begynnelse redan år 1550 då kung Gustav I (Vasa) ansåg att staden var stor nog för att bli en viktig marknadsplats. Det var således en anrik marknad som besöktes av Jan Abraham med många andra.

Stora Hammarsundet, sund i nordligaste delen av sjön Vättern, beläget i Hammars socken, Askersunds kommun, Närke. 1858 byggdes en landsvägsbro över sundet men 1828 var det ännu båt eller färja som gällde vid överfarten. Före 1821 ansvarade Sundbo härad för färjetrafiken med n uppdelning mellan Hammars sockenbor för Stora Hammarsundet och Askersunds samt Snavlunda sockenbor för Lilla Hammarsundet. Sedan 1821 hade dock denna trafik istället ålagts en bonde som mot ersättning ansvarade för färjorna.

Vid sextiden på kvällen klev 53 personer på färjan över Stora Hammarsundet med vagnar, oxar och andra varor som de inhandlat på marknaden (alternativt fört med sig utan att lyckas sälja). Inte ens halvvägs, ungefär tio kilometer söder om Askersund, fick emellertid resan ett abrupt och tragiskt slut för de flesta av dessa. Färjelinan brast och en oxe föll i vattnet. Då flera ombord försökte dra upp oxen fick den tungt lastade färjan slagsida och började sjunka.

Av de ombordvarande drunknade 25 människor. 20 av dessa var från Hammars socken i Närke, 3 från Motala och 2 från Godegård i nordvästra Östergötland. 11 personer lyckades rädda sig i en medföljande båt medan 17 ytterligare räddades dels av andra båtar som skyndade till deras undsättning och dels genom att klamra sig fast vid de simmande kreaturen som fallit överbord.

Förutom den tunga lasten så bidrog sannolikt också färjans usla skick till den tragiska olyckan. Vid den efterföljande utredningen konstaterades det nämligen att den legat i sjön för femte året i rad utan att rensas samt att den brustna färjelinan varit alltför svag.

20 små barn förlorade någon av sina föräldrar vid denna olycka vars minne levde kvar i trakten under en lång tid framöver. I boken ”Sagor och sägner från Hammars socken” (Linuz Hellzon, 2000) återges berättelser från äldre i Hammar om en bonde som räddat sig undan drunkning genom att hålla sig fast i sina oxars svansar. Många människor kunde nämligen inte simma särskilt väl på den tiden till skillnad från kreaturen.

Vill du veta mer om dina egna förfäder i Hammar eller någon annan socken i Närke? Då är du varmt välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner