Svensk adel med rötter i Indonesien

Kompaniets fartyg Fredrica

De flesta av er är kanske vid det här laget medvetna om att man ska ta de stora släktforskningstjänsternas uppskattningar av etnicitet med en rejäl nypa salt. Vad tror du om ditt DNA-test visar på rötter i Indonesien? Det skulle nog de flesta svenskar misstro men faktum är att inom flera adliga familjer så hade man förfäder just där.

Tre slavpojkar kommer till Göteborg

Att också Sverige haft en roll i den globala slavhandeln är numera välkänt, inte minst genom den forskning som på senare år bedrivits i arkivet från ”svenskön” Saint-Barthélemy i Karibien. Den svenska kolonialismen var i mångt och mycket centrerad till Svenska ostindiska kompaniet som bildades 1731, i första hand för att främja handeln med Kina. Handelskompaniets fartyg besökte dock många andra hamnar på de långväga resorna. En del av besättningen utgjordes av asiater som tillfälligtvis uppehöll sig i Göteborg innan de återvände med en ny last.

I nuvarande Indonesien hade det Nederländska ostindiska kompaniet etablerat sig alltsedan 1600-talet och där höll man också slavar från lokalbefolkningen. Tre av dessa – alla pojkar i 10-årsåldern från ön Nias sydväst om Sumatra – såldes 1767 till svenskarna. I augusti 1767 landsteg de i hamnen i Göteborg med fartyget Stockholms slott.

Återvände till Asien

En av pojkarna – vars ursprungliga namn förblir okänt – togs så småningom om hand av amiralitetspastorn Isak Sandahl (1736-1796), sedermera kyrkoherde i Långaryds församling. Där lärde han sig svenska och fick sannolikt den utbildning som skulle möjliggöra ett framgångsrikt yrkesliv i det nya hemlandet. Han anställdes i kompaniet och fick chansen att återvända till Asien och Kina flera gånger före sin död 1790. Hans nya svenska namn kom att bli Johan Gustav Agorander.

Adel och nobelpristagare

Nobelpristagaren Hugo Theorell

Med sin hustru Magdalena Schiörling (1753-1809) från Härnösand fick Agorander två döttrar som fick namnen Anna Katarina och Gustava Magdalena. Inte minsta antydan till utländskt ursprung om man bara skulle titta på namnen. Två barnbarn gifte in sig i de adliga släkterna Kuylenstierna och Wästfelt. Bland de sentida ättlingarna kan nämnas biokemisten Hugo Theorell (1903-1982) som 1955 belönades med Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin viktiga forskning rörande oxiderande enzymer.

Svenska Ostindiska Companiet (SOIC) var ett svenskt handelskompani bildat 1731 som från Göteborg handlade med Östasien, framför allt med Kina. Under de första åren var resorna mycket lönsamma, för att under slutet av 1700-talet nästan alltid gå med förlust. Totalt genomfördes 132 expeditioner med 37 olika skepp. Kompaniet upplöstes 29 maj 1813 efter en bolagsstämma.

Har du kanske själv träffat på släkt på oväntade platser i din egen släktforskning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner