Hånger och Mårby – två försvunna socknar

Teckning av Bjurums kyrka från 1881 av Ernst Wennerblad, trycktt i Skara stifts kyrkor (1902).
Att nya församlingar bildas är kanske inte särskilt märkligt. Allteftersom storstäderna vuxit så har behovet av uppdelning blivit ett naturligt resultat av befolkningsökningen. I norra Sverige var socknarna istället extremt stora till ytan vilket gjorde det svårt för prästerna att hantera församlingsarbetet. Men även i äldre kulturbygder med ganska små församlingar så har förändringar skett. I Västergötland och Gudhems härad hittar vi de två socknarna Hånger och Mårby som försvann redan på 1700-talet.
Hånger – en gammal kunglig plats?
Byn Hånger finns omnämnd i skriftliga källor redan på 1400-talet men den är säkerligen äldre än så. Man kan anta att en kyrka uppfördes här åtminstone vid 1100-talets början, kanske redan på 1000-talet. Byn ligger strax söder om tranornas favoritplats vid Hornborgasjön i nuvarande Falköpings kommun. Idag finns bara rester av kyrkogården kvar där kyrkan en gång stod.

Hångers kyrka utmärkt på en karta från år 1706.
En sägen gör gällande att kung Inge den äldre ska ha begravts på Hångers kyrkogård innan liket flyttades till Varnhem. Huruvida det är sant eller inte lämnar vi till fantasin. Klart står i alla fall att trakten ligger i ett bördigt område med många gamla boplatser som var mycket viktigt för de tidiga kungliga släkterna.
Mårby drog nitlotten
När de två socknarna skulle få en gemensam kyrka så tycks Mårby-borna ha dragit nitlotten. Mårby kyrka låg nämligen dubbelt så långt från den nya kyrkplatsen än Hångers kyrka. Hångers kyrka låg två kilometer öster om Bjurums kyrka medan Mårby kyrka låg fyra kilometer väster om densamma. Här finns i likhet med Hånger rester av kyrkogården kvar med en några decimeter hög stenmur. Ruinkullen döljer också lämningarna av ett gammal långhus, ca 15×10 meter i storlek. Flera gravstenar från medeltiden flyttades till Bjurums kyrka.

En sida från den äldsta kyrkboken uppdelad på Hånger t v och Mårby t h.
Bjurums kyrka uppförs
1768 var ödesåret för de gamla socknarna Mårby och Hånger. Det förnämsta godset i trakten var Stora Bjurum som vid denna tid ägdes av majoren Carl Georg Lillie (1712-1782). Han hade i sin tur blivit ägare till gården genom sitt första äktenskap med Margareta Stenbock (1720-1767). Han lät riva de två romanska medeltidskyrkorna och ersatte dessa med en helt ny kyrka i sandsten närmare Hornborgasjön. Inget av de gamla namnen blev kvar utan istället uppkallades den nya kyrksocknen efter godsägarens hem. Härmed föddes Bjurums socken. Stora Bjurum hade tidigare legat i Hångers socken. Det folkliga stödet för detta kanske inte var överväldigande och invånarna har länge fortsatt säga sig bo antingen i Mårby eller Hånger. Om detta hänt idag hade vi säkert sett protester i sociala medier.

Mårby kyrka utmärkt på äldre karta från år 1700.
Stora Bjurum hade länge en helt egen läktare i kyrkan vilken revs i samband med en större renovering 1902-1903. Då sänktes även familjen Lillies gravkor.
Mårby och Hånger försvann dock inte helt i samband med att den nya kyrkan byggdes. De var nämligen även fortsättningsvis separata jordebokssocknar fram till 1892.
- Från porslinskonst till scenkonst i Erik Segerstedts släkt
- Svensk adel med rötter i Indonesien