Släktforska gratis – eller betala?

En del av en husförhörslängd från Riksarkivets tjänst

Inflationen har slagit nya rekord, räntorna rusar och energikriget mellan Ryssland och EU riskerar i att resultera i ännu en vinter med skyhöga elpriser i södra delen av landet. Funderar du på att börja släktforska men vet inte om du har råd? Då behöver du inte oroa dig längre, det går alldeles utmärkt att forska utan höga kostnader. Faktum är att det du behöver mest av allt är tid och kunskap.

Börja med familjen

Innan du gräver i arkiven så rekommenderar vi att du börjar med den källa som försvinner med tiden nämligen dina egna släktingar. Förutom att vi alla har en begränsad tid här på jorden till vårt förfogande så glömmer vi alltid saker med tiden. Muntliga uppgifter och minnet är naturligtvis inte lika faktabaserat som dokumentation i våra offentliga arkiv men de kan ge en inblick i våra familjers liv som inte går att hitta någon annanstans.

Läs mer om hur du kan gå tillväga:
Hur du planerar och lägger upp en intervju med din äldre släkting. Steg för steg-guide

Riksarkivet är gratis

Idag har vi i Sverige lyxen att kunna sitta hemma vid vår dator när vi släktforskar istället för att resa runt till arkiven som tidigare generationer vilket sparar både tid och pengar. Sedan några år tillbaka är dessutom det mesta tillgängligt helt gratis genom Riksarkivet som är den statliga myndigheten som har huvudansvaret för den offentliga arkivverksamheten i landet. Det är visserligen bara 5% av allt arkivmaterial som är digitaliserat men mer än 100 miljoner bilder och så gott som alla sekretessfria kyrkböcker finns tillgängliga för alla genom Digitala forskarsalen helt utan kostnad (utöver skatten då).

Facebook-grupper

Som nybörjare inom släktforskningen kommer du garanterat att stöta på patrull många gånger och det är saker du undrar över. Kanske har du svårt att läsa texten i kyrkböckerna, vet inte riktigt hur du kommer vidare eller undrar om det finns fler som forskar på samma släkter och personer som du själv? Innan du ställer en fråga så prova gärna att själv söka på Google först. Vi är många släktforskare i Sverige och det är inte alls omöjligt att någon redan skrivit om det du undrar över.

Hittar du inte det du söker efter så finns det två utmärkta platser på nätet där du kan ställa frågor och ofta få svar på dina funderingar. På Facebook finns flera stora och mycket aktiva grupper för släktforskning varav kan nämnas följande vilka alla har mer än 20000 medlemmar:

Det finns också många mer specialiserade släktforskningsgrupper som är inriktade på olika delar av landet, smedforskning, valloner eller andra intresseområden. Hur aktiva dessa är varierar en hel del. Vi på Släktingar har naturligtvis också en egen Facebook-sida.

Rötter och Anbytarforum

Rötter är namnet på Sveriges Släktforskarförbunds webbplats. Där hittar du – förutom information om förbundet och dess aktiviteter – ett stort antal tjänster och produkter som är av intresse för släktforskare. Förutom sådant som självklart kostar pengar – till exempel böcker och tidskrifter – så finns där en hel del gratis material som du kan ha stor nytta av i din egen forskning. Här hittar du exempelvis stora databaser som Porträttfynd med nära en kvarts miljon gamla fotografier och Gravstensinventeringen där du kan söka efter gravar på landets kyrkogårdar.

Anbytarforum är namnet på Rötters diskussionsforum för släktforskning med många år på nacken. Innan Facebook så samlades så gott som alla diskussioner kring släktforskning just här. Forumet är fortfarande aktivt även om mycket av samtalet har flyttat till just Facebook under senare år. Den stora fördelen med Anbytarforum är att det är betydligt lättare att hitta det som redan skrivits och diskussionerna är sorterade under ämnen och teman.

Behöver jag betala för något då?

Det enkla svaret på den frågan är – nej, det behöver du inte. Precis som det går att styrketräna utan ett gym och inta föda utan en restaurang så går det utmärkt att släktforska utan att spendera pengar. Nu i kristider är det också många som – ej utan anledning – håller hårt i plånboken. Det finns dock två saker som kan vara värt att lägga några kronor på ganska tidigt i din nya hobby nämligen ett släktforskningsprogram och en bra backuplösning. Det finns visserligen program som är helt gratis men de flesta kräver en licens (ett engångsbelopp) för att du ska kunna använda programmet fullt ut. Prova gärna olika program (utan att köpa licens) för att se vad som passar just dig bäst. Vi rekommenderar att du alltid har din originalforskning i din dator, sedan kan du själv välja vilka tjänster du vill använda dig av i framtiden. Precis som för all annan viktig data i din dator så bör du också se till att ha minst en säkerhetskopia av din forskning. Tro mig, du vill inte börja om från början efter en hårddiskkrasch, en brand eller ett inbrott.

Vad är nästa steg?

Många svenskar är trots allt ganska väl rustade ekonomiskt för att ta sig igenom en kristid som denna även om osäkerheten är stor. Då kan det faktiskt vara värt att investera i ett abonnemang på en lämplig tjänst just nu. Risken är nämligen stor att även släktforskningsföretagen tvingas höja sina priser på grund av ökade omkostnader som alla andra.

Här är några olika tjänster som du kan utvärdera för att se om det är något för dig:

  • Arkiv Digital – kyrkböcker i färg, prova gratis 24 timmar, årsabonnemang för 1895 kronor
  • Släktingar.se – vår egen tjänst där vi samlar information om den svenska befolkningen, prova gratis, abonnemang från 533 kronor per år
  • Ancestry – bra för emigrantforskning, prova gratis 14 dagar, olika abonnemang ca 2000 kronor per år

Stort lycka till i din jakt på dina rötter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner