Ny namnlag i Sverige

Från och med idag den 1 juli 2017 så förändras den svenska namnlagen. Det innebär bland annat att det går att ha dubbla efternamn och att det är fritt fram att byta namn flera gånger. Vi går här igenom de viktigaste förändringarna i namnlagen.

Bakgrunden till förändringarna är att den gamla namnlagen från 1982 har ansetts omodern och stelbent och därför fått utstå en hel del klagomål från den svenska befolkningen. Sedan några år tillbaka har därför ett nytt förslag varit ute på remiss hos olika myndigheter och organisationer i landet.

Tidigare har Patent- och registreringsverket haft hand om administration av namnbyten men för att minska byråkratin så kommer nu all namnverksamhet att flyttas över till Skatteverket vilket faller sig mer naturligt då de också hanterar den svenska folkbokföringen sedan Svenska kyrkan lämnade över den i och med separationsbeslutet 1991.

Det mest kritiserade innehållet i den gamla namnlagen var begränsningen när det gäller efternamn. Ett par som gifte sig och ville behålla bägge efternamnen var tidigare tvungna att välja ett av dessa som mellannamn vilka har varit individuella och därför inte ärvts av eventuella barn. Från och med idag kan man nu istället ha två efternamn vilket många efterfrågat. Det går däremot inte längre att lägga till mellannamn men alla som redan har dessa får behålla dem.

Den som vill byta efternamn har nu också fler namn att välja bland. Alla efternamn som bärs av minst 2000 personer i Sverige förlorar nämligen sitt tidigare namnskydd och det är därmed fritt fram för alla att välja något av dessa som nytt efternamn.

Den som önskar kan nu också byta såväl för- som efternamn hur många gånger som helst mot en ansökningsavgift för 250 kronor för byte av förnamn och 1800 kronor för byte av efternamn. Blanketter för ansökning om namnbyte hittar du på Skatteverkets hemsida.

Efternamn kommer inte heller att ges till barn automatiskt efter födelse eller adoption utan föräldrarna måste anmäla såväl för- som efternamn till Skatteverket.

Namnlagen gäller inte enbart för svenskar utan för alla svenska, finska, danska och norska medborgare som bor i Sverige. Du som bor i Sverige men inte är medborgare i ett nordiskt land kan ändå anmäla namn och byte av namn till Skatteverket enligt svensk lag. Även du som är statslös omfattas av den svenska namnlagen om du bor här. Det är däremot inte säkert att en namnändring som görs i Sverige blir godkänd av ett annat land.

Läs mer:
Förordning 2017:120 om personnamn (Sveriges riksdag)
Lag 2016:1013 om personnamn (Sveriges riksdag)
Internationella namnregler (Skatteverket)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner