Den tysk-baltiska släkten Tuntzelman i Skåne

I Malmö börjar släkten Tuntzelmans svenska historia

I Malmö fanns på 1600-talet – i likhet med många andra städer i södra halvan av landet – en betydande andel borgare med tyskklingande namn. En av dessa släkter kallade sig Tuntzelman (Tunstellman m.fl. stavningar förekommer även) och den tänkte vi titta lite närmare på i detta blogginlägg.

Den äldsta kända stamfadern till denna släkt hette Georg Tuntzelman och var köpman i staden Braunschweig i Niedersachsen i dagens Tyskland i början av 1600-talet. Inte mycket är känt om honom mer än att hans son Gunther Tuntzelman (ca 1610-1680) blev präst i Estland. I Estland och Baltikum fanns också vid den här tiden också en ganska stor tyskättad befolkning, inte minst de många adelsätter som slagit sig ner där under medeltiden.

Gunther Tuntzelman blev i ett äktenskap med Elisabeth Grabbe far till Friedrich eller Fredrik Tuntzelman (ca 1640-1703). Denne son kom på 1660-talet till Malmö där han blev guldsmed och gift sig med en dotter till guldsmeden Jens Hansen Vild. Han blev dock inte mästare förrän den 29 augusti 1690 med motiveringen att ”han länge länge har varit här i staden och förvaltat sitt ämbete med ett gott beröm utan all klagomål, så att det nogsamt kunnigt är, att han för en uppriktig mästare kan erkännas”.

Fredrik Tuntzelmans ekonomi tycks mot slutet av hans liv ha varit ganska ansträngd, kanske till följd av vacklande hälsa på ålderns höst. 1701 hade han nämligen rest till Pärnu i Estland för att få ut ett arv från en släkting med vilket han skulle betala skulder hemma i Malmö.

Om Fredrik Tuntzelmans son Mattias Tuntzelmans (ca 1672-1726) tidiga liv är inte särskilt mycket känt. 1694 lämnar han dock hemstaden Malmö för att bosätta sig i Farstorps socken i Västra Göinge härad. 1707-1712 återfinns han som vedfogde i Andrarum i Allbo härad. Därefter bosätter han sig i Sandåkra by i Skurups socken som kronolänsman i Vemmenhögs härad.

Redan här dör släktnamnet Tuntzelman ut i Sverige då Mattias Tuntzelmans barn endast använder patronymikon. Hans son Fredrik Mattiasson (1714-1771) blir kvar som bonde i Sandåkra by och många ättlingar lever kvar i trakten kring Skurup i ytterligare ett antal generationer.

Bland de mer namnkunniga ättlingarna till släkten Tuntzelman kan nämnas den nyligen avlidne professorn och före detta ständige sekreteraren i Svenska Akademien Sara Danius (1962-2019) om vars släkt vi kommer att skriva lite mer om här inom kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner