Skönsångerskan Malena Ernmans släkt

Denna gång har vi vänt våra blickar mot operavärlden. Det var nämligen där Malena Ernmans framgångsrika karriär började även om hon numera även är välkänd som populärartist sedan hon tog hem Melodifestivalen 2009 med ”La Voix”, en låt hon skrev själv tillsammans med hitmakaren Fredrik Kempe.

Den musikaliska banan började i ung ålder för Malena, eller Magdalena som hon egentligen heter, då hon endast 6 år gammal fick sjunga i kören Coromanterna hemma i Sandviken där hon växte upp med en far som arbetade som ekonomichef inom Sandvik-koncernen och en mor som var diakon. Sedan fortsatte hon sin utbildning i Stockholm, bland annat vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan. Efter att huvusakligen ha arbetat i Sverige så kom hennes internationella genombrott 1999 då hon uppträdde i ”Agrippina” i Bryssel och Paris. Därefter har hon haft världen som arbetsfält.

Malena Ernman har mottagit ett flertal priser och utmärkelser och är sedan 2006 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samt sedan 2011 hovsångare. Hennes starka samhällsengagemang har även uppmärksammats på senare år då hon 2016 fick ta emot Martin Luther King-priset och 2017 blev hon utsedd till Årets miljöhjälte av WWF.

Malena Ernmans förfäder är spridda över ett stort geografiskt område med lite av en samlingspunkt i 1900-talets Uppsala även om bägge föräldrarna föddes i Stockholm. Större delen av hennes mormors släkt har också varit bönder i trakten kring Uppsala, framför allt i Stavby socken nordost om staden.

Namnet Ernman antogs av Malenas farfar Karl Ragnar Ernman (1895-1975) som var inköpschef i Stockholm men född i Ångermanland där fadern förestod ett bryggeri nära Örnsköldsvik. Farfars mors släkt kommer också från Ångermanland medan farfars far var sörmlänning.

Malenas farmor Greta tillhörde köpmanssläkten Fresk/Frisk från Hudiksvall och härstammar från företagaren Lars Fresk (1758-1830) på Värmdö, en av förgrundsfigurerna inom den svenska industrialiseringen. Genom Greta härstammar Malena från en lång rad befallningsmän, präster och andra ämbetsmän spridda över en stor del av mellersta och södra Sverige.

Malena Ernmans morfar Ebbe Arvidsson (1914-2006) var också lite av en kändis själv som en av de ledande inom Svenska kyrkan under senare delen av 1900-talet. Ebbe var prästvigd men arbetade aldrig som ordinarie präst utan framför allt med organisationsfrågor och utbildning även om han också var på förslag som biskop i Visby 1961. Han var bland annat generalsekreterare i Riksförbundet Kyrkans Ungdom, styrelseledamot i Radiohjälpen, ordförande för Fjellstedtska skolan i Uppsala samt ordförande i Svenska Bibelsällskapet. Ebbes förfäder var till största delen torpare och bönder i Småland och Skåne.

Nedan följer de tre första generationerna i Malena Ernmans antavla. Fler generationer och ytterligare information finns tillgänglig för medlemmar i vår databas.

Proband
1 Sara Magdalena ”MALENA” Ernman, född 1970 i Uppsala. Operasångare.

Generation I
2 Lars Ernman, född 1943 i Stockholm. Civilekonom, ekonomichef. Gift 1969 med
3 EVA Helene Arvidsson, född 1945 i Stockholm. Diakon.

Generation II
4 Karl Ragnar Ernman, född 1895 i Bjästa, Nätra socken, Ångermanland, död 1975 i Uppsala. Inköpschef. Gift 1928 med
5 GRETA Gurli Fresk, född 1900 i Hok, Svenarums socken, Småland, död 1980 i Uppsala.

6 EBBE Arvid Ragnvald Arvidsson, född 1914 i Malmö, död 2006 i Uppsala. Stiftsdjunkt, rektor, direktör. Gift 1943 med
7 Lilly Alfhild Elisabet Pettersson, född 1913 i Bolsbyn, Stavby socken, Uppland, död 1996 i Uppsala.

Generation III
8 Karl August Andersson, född 1855 i Överjärna socken, Södermanland, död 1907 i Bjästa, Nätra socken. Bryggeriföreståndare. Gift 1883 med
9 Johanna Margareta Westin, född 1859 i Sidensjö, Sidensjö socken, Ångermanland, död 1938 i Robertsfors. Hotellägare.

10 Per Albert Fresk, född 1874 i Värmdö socken, Uppland, död 1935 i Långängen, Danderyds socken, Uppland. Driftsingenjör, disponent. Gift 1899 i Örebro med
11 Gurli Johanna Charlotta Söderström, född 1874 vid Lindholmens gård, Orkesta socken, Uppland, död 1946 i Stockholm.

12 Karl Arvid Arvidsson, född 1890 i Älmhult, död 1955 i Värnamo. Trafikbiträde. Gift 1914 med
13 Ester Elisabet Persson, född 1890 i Emhult, Karaby Lunnagård, Ås socken, Småland, död 1968 i Sigtuna.

14 Johan Alfred Pettersson, född 1886 i Sandbol, Stavby socken, död 1963 i Uppsala. Jordbruksarbetare, kvarnarbetare. Gift 1913 i Stavby socken med
15 Gerda Vilhelmina Högman, född 1889 i Bolsbyn, Stavby socken, död 1965 i Uppsala.

PS. Vänligen notera att Malena Ernmans möderneanor som presenteras här INTE är hennes biologiska anor då hennes mor bortadopterades i ung ålder. Då Ebbe Arvidsson ändå var hennes faktiska morfar så är det dessa anor vi valt att presentera i denna kortfattade antavla. För vidare information om hennes biologiska morföräldrars släkt hänvisar vi till vår medlemsdatabas. DS.

8 thoughts on “Skönsångerskan Malena Ernmans släkt

  1. Kurt Karlsson

    Hej!
    Malena Ernmans anor är inte alls som ni beskrivit! Hennes mor är adopterad och har anor från släkten (Jussi) Björling vilket möjligen kan förklara hennes musikaliska läggning!
    Hälsningar

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Kurt! Det stämmer som du säger att det inte är hennes biologiska möderneanor som redovisas i artikeln men vi valde medvetet att titta närmare på adoptivföräldrarna istället då detta var den familj modern faktiskt växte upp i. Detta skulle dock naturligtvis ha poängteras närmare i artikeln men tyvärr publicerades inte denna version. Nu så påpekas det också som sig bör. Tack för uppmärksamheten!

  2. Lars Ernman

    Hej,
    Råkade av en händelse få en hänvisning till ovanstående beskrivning av min dotter Malenas släktbakgrund och ber att få lämna följande upplysningar:
    – Min far Karl var inköpschef för Mo & Domsjö AB, Örnsköldsvik (som sedan dess omvandlats och bytt namn till Holmen) . Mina föräldrar flyttade från Stockholm till Ö-vik 1943, ett halvår efter min födelse. Bland min fars sörmländska anor fanns en lång rad med mjölnare runt Trosa.
    – Min mors farfars farfar Lars Fresk begravdes visserligen på Värmdö men den stora textilfabrik han byggde upp och drev låg i Elfvik, Lidingö. I den fanns bl.a. den första ångmaskinen som installerats i Sverige som drivmotor inom industrin.
    – Ebbe Arvidsson var under många år direktor för bl.a. Lutherhjälpen (Sv.Kyrkans dåvarande internationella hjälporganisation).

    Det är korrekt att min hustru Eva är adopterad. Hon omhändertogs av sin mormor Renée Björling tills hon var 3½ år. Men Renée hade så mycket arbete på Dramaten och i ett antal Bergman-filmer, att hon insåg att Eva skulle få en bättre uppväxt hos Ebbe och Lisa. Eva sökte och fann sin biologiska släkt 1977.
    Evas biologiska far var civilingenjör och vice VD för Tetrapak.
    Bland Evas biologiska anor fanns bl.a. hennes morfars morfar J.G.Busck (”kungen i Örgryte”), ägare till och chef i 42 år för Almedahls Fabriker i Göteborg.

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Lars! Kul att du hittade hit och tack så mycket för den kompletterande informationen. En del av det fanns redan i vår databas även om det inte kom med i blogginlägget. Det är nog aldrig helt lätt att bortadoptera ett barn i den åldern även om man vet att uppväxten blir bättre.

    1. Per Sjöberg

      Inte som jag känner till. Däremot med operasångaren Sigurd Björling som var halvbror till Ernmans (biologiska) mormorsmor (min mammas kusin). Hur släktbanden till Jussi ev. ser ut vågar jag inte uttala mig om.

  3. Claes

    Ramlade in på denna sida av en slump. Carl Olov Björling och den gamle rektorn Carl Björling väcker minnen till liv. Min farmor Gerda var förlovad med kandidaten Carl Arvid Björling berättade mycket om familjen Björling som yrde in sig hennes mamma fastighet på Högbergsgatan 35 i Stockholm Carl Olof Björling var en hängiven fotograf och efter min farmors bortgång tog jag reda på en bildskatt från hennes umgänge med Björlings. Så här skriver hon på baksidan av ett gammalt fotografi från en vinterutflykt till Nackanäs:
    Utflykt till Nackanäs Värdshus (Sicklanäs) 1901. Lunch. Från vänster Luice, Gerda, Carl-Johan bror till Carl-Arvid Björling, fotografen Carl-Olof Björling (operasångaren Sigurd Björlings pappa), ”Manda” Björling (som var den första av Carl-Olof Björlings fruar), Evelin Thunborg. Renée Louise Björling, 3 år, var även med. Två stycken öppna slädar med slädnät. Solen sken och den vita snön gnistrade, skriver Gerda på baksidan av detta fotografi. Amanda Björling håller ett vakande öga på lilla Renée som leker på isen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *