Så kom landsarkiven till

På Vadstena slott finns Sveriges äldsta landsarkiv

På Vadstena slott finns Sveriges äldsta landsarkiv

De flesta som börjar släktforska idag kommer förmodligen aldrig någonsin att rent fysiskt besöka något av landsarkiven i vårt land men deras existens är en förutsättning för dagens släktforskning så därför tänkte vi berätta lite om hur de bildades. När man sitter och bläddrar bland digitaliserade bilder från kyrkoarkiv på sin datorskärm så är det ju lätt hänt att man glömmer bort var det hela började en gång i tiden.

Landsarkiven har sedan mer än 100 år tillbaka ansvar för arkiven från den svenska statens regionala och lokala myndigheter. Sedan den 1 januari 2010 är de avdelningar inom Riksarkivet men innan dess var de självständiga arkivmyndigheter. Förutom att förvara och vårda arkivalier så ingår det i landsarkivens uppdrag att underlätta användning av arkiven och fungera som rådgivare till andra myndigheter. Varje landsarkiv leds av en chef med titeln landsarkivarie.

Det svenska Riksarkivet har rötter från 1200-talet men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som man började samla lokala och regionala arkiv på en plats. Innan dess var det upp till var och en att hantera sina arkiv vilka då naturligtvis också sköttes på många olika sätt. Slarvig hantering har skadat kyrkböcker och andra arkivalier på många håll i landet och bränder har i flera fall slukat hela eller stora delar av arkiven vilket gör släktforskningen i en del församlingar betydligt mer tidskrävande.

De fyra första landsarkiven var Vadstena (1899), Lund (1903), Uppsala (1903) och Göteborg (1911). Länen i Norrland hörde till en början till Uppsala landsarkivdistrikt men på 1930-talet tillkom nya landsarkiv i Härnösand och Östersund. Landsarkivet i Visby inrättades visserligen 1905 men då var det endast en arkivdepå som först blev arkiv för Gotlands län innan det fick status som landsarkiv 1959.

Förutom landsarkiven så finns det numera tre ytterligare arkiv som har till uppgift att fullgöra samma uppgifter som landsarkiven nämligen Malmö stadsarkiv för Malmö kommun, Stockholms stadsarkiv för Stockholms län och Värmlandsarkiv i Karlstad för Värmlands län.

Landsarkiven har ansvar för var sitt distrikt enligt nedan:

  • Landsarkivet i Göteborg – Västra Götalands län
  • Landsarkivet i Härnösand – Gävleborgs, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län
  • Landsarkivet i Lund – Blekinge, Hallands och Skåne län utom Malmö kommun
  • Landsarkivet i Uppsala – Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län
  • Landsarkivet i Vadstena – Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län
  • Landsarkivet i Visby – Gotlands län
  • Landsarkivet i Östersund – Jämtlands län

Sedan den 1 februari 2018 så är Riksarkivets digitaliserade handlingar helt gratis för alla. Där hittar man framför allt kyrkoarkivens arkivmaterial men det finns även en hel del annat av intresse för släktforskare såsom mantalslängder, domböcker, bouppteckningar och mycket mer. Tyvärr är det inte riktigt lika lätt att hitta och navigera bland arkivhandlingarna där som hos företaget Arkiv Digital men det blir förhoppningsvis bättre med tiden.

En tanke på “Så kom landsarkiven till

  1. Pingback: Victor Örnberg och Svenska Ättartal – Släktingar-bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner