Välj rätt dator till släktforskningen

Mac eller PC? Det är frågan

Står du i valet och kvalet att köpa en ny dator? Om du är en flitig släktforskare så bör du i så fall tänka efter en gång extra innan du slår till då det annars finns risk för besvikelser. Vi ska här berätta lite kort om fördelar respektive nackdelar med de olika datortyperna.

Operativsystemet är det viktiga

Precis som när du väljer bilmodell eller cykel så gäller det att tänka efter vilket syfte din dator ska fylla. För dig som släktforskare kan det exempelvis vara viktigt att kunna köra ett släktforskningsprogram och produkter som Sveriges befolkning eller Sveriges dödbok. Det viktiga här är vilket operativsystem som finns i datorn. Operativsystemet styr nämligen vilken programvara som kan köras.

Förenklat kan sägas att valet står mellan Mac OS, Windows, Linux (med flera varianter) och Android.

Windows – släktforskarens bästa vän?

De flesta äldre datoranvändare är vana vid en traditionell PC. Där heter operativsystemet Windows vilket utvecklats av Microsoft. Är det viktigt att kunna köra de olika produkter som Sveriges Släktforskarförbund och olika föreningar utgivit på DVD eller USB utan krångel så bör du göra detta val. Du har också fler släktforskningsprogram att välja bland. Med det sagt så går det att köra Windows-program även på en Mac eller Linux-dator genom att installera ett program som till exempel CrossOver.

Givet de förutsättningar som finns idag så är det inte alltför långsökt kalla Windows för släktforskarens bästa vän i datorvärlden.

Mac – säker kvalitet med begränsningar

Många som använder datorn i arbetet väljer idag Mac och operativsystemet Mac OS. Dessa kraftfulla datorer som tillverkas av Apple kostar visserligen lite mer men håller i regel mycket hög kvalitet. De höga krav som ställs på alla produkter som ska användas i Mac OS ger säkra lösningar som för det mesta också är enkla att använda. De stora nackdelarna för släktforskaren är dels det begränsade utbudet på släktforskningsprogram och dels att produkter som Sveriges dödbok inte kan köras direkt i operativsystemet utan att installera annan programvara.

Använder man en Mac så skulle jag i dagsläget rekommendera att man även köper en billigare PC som kan användas till släktforskningsprogrammen.

Linux – öppenhet varar längst?

Ubuntu, Linux och andra UNIX-baserade operativsystem är nog utan tvekan underrepresenterade i släktforskningskretsar. Dessa öppna operativsystem används i regel främst av mycket datorkunniga personer som inte sällan själva arbetar med programutveckling. Egentligen är det lite överflödigt att ta upp dessa i denna artikel då användarna själva också i stort sett alltid vet vad som gäller. Begränsningarna här är i stort sett samma som för Mac förutom att utbudet av släktforskningsprogram inte är detsamma.

Chromebook och Android

På senare tid så har det lanserats ett antal enklare bärbara datorer såsom Googles egna Chromebook. Fördelen med dessa är att man för en billig peng kan få en dator som kan användas både till skolarbete och internet. En del säger lite slarvigt att Chromebook använder Android som operativsystem precis som Samsungs mobiler och surfplattor. I själva verket körs de på Googles egenutvecklade system ChromeOS. Däremot kan man installera Android-appar från Googles Play-butik precis som i mobilen eller plattan. Här är det lättviktiga appar som gäller så du kan inte spara en massa stora filer eller installera vanliga program i datorn.

Tanken är att man främst ska arbeta i molnet med en sådan dator. Detta går alldeles utmärkt så länge man är uppkopplad och bara behöver den ökande skara vanliga program som finns tillgängliga som appar eller molntjänster. Som släktforskare blir du dock väldigt begränsad med en Chromebook. I vissa varianter kan man visserligen installera programvara men det är inte att rekommendera.

Det finns alltså all anledning för släktforskaren att tänka igenom sitt köp av dator en extra gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner