Alfred Nobels släkt och förfäder

AlfredNobel2

Denna gång tänkte vi presentera en av de svenskar som gjort störst allra störst avtryck i världshistorien nämligen kemisten, uppfinnaren och donatorn Alfred Nobel (1833-1896) vars testamente gav upphov till Nobelpriset.

Alfred Nobel föddes 1833 på Norrlandsgatan 11 i Stockholm som son till fabrikören och uppfinnaren Immanuel Nobel och hans hustru Andrietta Ahlsell. När faderns mekanikverkstad gått i konkurs flyttade familjen till S:t Petersburg i Ryssland där de till en början levde under mycket knappa förhållanden. Immanuel lyckades denna gång bättre med sin verksamhet utanför Sveriges gränser och 1863 återvände de till hemlandet.

Alfred Nobel började efter hemkomsten till Sverige experimentera med sprängämnen men fick tillfälligt avbryta sina försök efter en explosion i fabriken 1864 då hans 21-årige bror Emil och flera andra omkom. Två år senare uppfann han dynamiten. Alfred Nobel var en uppfinnare av sällan skådat slag och en av de första stora industrimännen. Totalt beviljades Alfred Nobel mer än 350 patent över hela världen. Han grundade ett 30-tal företag i flera länder och efterlämnade en mycket stor förmögenhet.

Även ett par av Alfred Nobels bröder var framgångsrika industripionjärer. Bröderna Robert och Ludvig började utvinna olja i Baku i Azerbajdzjan och grundade ett bolag som kom att bli världens näst största oljebolag. med flera hundra kontor.

En stor del av Alfred Nobels förfäder var handelsmän och statliga ämbetsmän i Stockholm, Västerås och Gävle men en gren leder även vidare till bönder i Alseda socken i Småland. Flera av hans anfäder kom till Sverige under 1500- och 1600-talen från Skottland och Tyskland. Bland nu levande släktingar till Alfred Nobel kan nämnas artisten Magnus Uggla och finansmannen Peter Wallenberg.

Nedan följer de första tre generationerna i Alfred Nobels antavla.

Proband
1 ALFRED Bernhard Nobel, född 1833 i Stockholm, död 1896 i San Remo, Italien. Kemist, ingenjör.

I
2 Immanuel Nobel, född 1801 i Gävle, död 1872 i Stockholm. Fabrikör. Gift 1827 i Stockholm med
3 Karolina ANDRIETTA Ahlsell, född 1803 i Stockholm, död där 1889.

II
4 Immanuel Nobel, född 1757 i Uppsala, död 1839 i Gävle. Kirurg. Gift 2:o 1800 i Gävle med
5 Brita Katarina Ahlberg, född 1770 i Gävle, död där 1823.

6 Anders Johan Ahlsell, född 1777 i Ödshult Torsten, Alseda socken, död 1809 i Stockholm. Kontrollör, kamrer. Gift med
7 Karolina Vilhelmina Rospigg, född 1779 i Marstrand, död 1866 i Stockholm.

III
8 Olof Nobelius, född 1706 i Uppsala, död där 1760. Miniatyrmålare, akademiritmästare. Gift 1746 med
9 Anna Kristina Wallin, född 1718 i Stockholm, död 1787 i Uppsala.

10 Olof Olofsson Ahlberg, född 1741 i Alborga, Valbo socken, död 1794 i Gävle. Skeppare. Gift med
11 Magdalena Axmar, född 1742 i Gävle, död där 1795.

12 Johan Nilsson, född 1741 i Ödshult Torsten, Alseda socken, död där 1794. Gästgivare. Gift med
13 Kerstin Andersdotter, född 1746 i Högakull, Alseda socken, död 1827 i Ödshult Torsten, d:o socken.

14 Johan Rospigg, född 1743 i Arboga. Tullförvaltare i Marstrand. Gift med
15 Anna Maria Forsberg, född 1750 i Norrköping.

Mer information om Alfred Nobels släkt och förfäder får du som medlem hos oss på Släktingar.se. Du får dessutom en egen släktutredning.

9 thoughts on “Alfred Nobels släkt och förfäder

 1. Christian Andersson

  Även jag är släkt med Alfred Nobel. Ovanstående uppgifter finns att läsa i tryckt form så den forskningen är gjord sedan tidigare. Vad jag är nyfiken på är vad som finns på vår gemensamma ana Jakob Lohrman född okänt när och var, död 1586 i Stockholm.

 2. Släktingar.se inläggets författare

  Vi på Släktingar.se utgår alltid från primärkällor så långt det är möjligt. Att uppgifter finns i tryckt form innebär ju tyvärr inte att de är korrekta men visst finns såväl Alfred Nobel själv som hans släkt omnämnd i åtskilliga tryckta källor. Vi publicerar endast kortfattade antavlor i vår blogg, i övrigt är vår databas endast tillgänglig för medlemmar.

  Vad gäller er gemensamma förfader Jakob Lohrman så har vi en del uppgifter om hans tid i Sverige men inte så mycket mer. Han torde vara av tysk härkomst men i övrigt har hans ursprung inte kunnat säkerställas.

 3. Christian Andersson

  Vad jag kan se så finns det inga källhänvisningar till uppgifterna i ovanstående sammanställning. Det gör den inte mer tillförlitlig än andra sammanställningar som saknar källhänvisningar. Tryckta såväl som otryckta. Sammanställningar med källhänvisningar har ett helt annat värde.

 4. Lena Olsson

  Släkten före Immanuel syns inte här? Bonden Petrus med sonen Oluf Pedersen, född 1620, är väl de första i Nobels släkt? Från Gislöv i Östra Nöbbelövs socken.

  1. Vincent Eldefors inläggets författare

   Hej Lena! Antavlorna i våra bloggartiklar är endast utdrag ur vår databas på Släktingar.se och är oftast begränsade till tre generationer. Vad gäller Olof Persson i Gislövs by så har vi inte sett någon utredning som bekräftar detta ursprung – och har heller inte hittat belägg själva – men om du har några sådana uppgifter får du gärna förmedla dessa.

   Trevlig kväll!

 5. Lena

  Ett gediget arbete som Studiecirkeln i Gislöv gjorde, finns att läsa i arbetshäftet som heter Bygd i Förvandling, Vuxenskolan. Där finns även en släktutredning, som en Anders Nilsson gjort 1925! Mycket fakta finns att läsa i ALFRED NOBEL och hans släkt. Petrus Olai Nobelius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner