Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag – folkrestauranger och snabbmat

Källaren Aurora i Gamla stan i Stockholm var en SARA-restaurang

Det är nog inte särskilt många svenskar som höjer ögonbrynen när man talar om statligt ägda elnät, telefonnät eller apotek men den statliga näringsverksamheten i Sverige har varit betydligt mer omfattande än så och det inte särskilt långt tillbaka i tiden. Visste du exempelvis att svenska staten så sent som på 1970-talet stod som ägare till landets största hotell- och restaurangkedja?

Det hela börjar redan 1916 då det första Sveriges Allmänna Restaurangbolag (förkortat SARA) bildades i Stockholm med syftet att skapa ”en för de kroppsarbetande klasserna avsedd matserveringsrörelsen”. Andra regionala bolag bildades i Västsverige/Göteborg (VARA), Östra Sverige (ÖSARA), Bergslagen och Örebro (BARA) och Skåne/Blekinge (SKAR).

På 1920-talet var alla spritserverande restauranger i Sverige indelade i tre klasser:

Första klass – dessa restauranger kallades även finkrogar eller guldkrogar och var normalt sett privatägda.

Andra klass – det här var något billigare restauranger som ändå hade lite bättre mat och duk på borden. De ägdes privat eller av staten genom de ovan nämnda SARA-bolagen.

Tredje klass – detta var enklare restauranger med enkel mat och oftast bord utan duk. De kallades även för folkrestauranger. Samtliga folkrestauranger förstatligades 1938 och drevs därefter genom SARA-bolagen.

SARA bedrev redan på 1920-talet en mycket omfattande verksamhet som inte begränsades till restaurangernas serveringar. I Stockholm hade man ett centraliserat bageri, svinstallar, trädgårdsmästeri för blommor, en systuga, tvätteri, egna iskarlar och under andra världskriget till och med ett eget tvålkokeri.

1937 samlades de regionala SARA-bolagen under en gemensam bolagsordning och den 1 januari 1947 förstatligades de som dotterbolag under Sveriges Centrala Restaurangaktiebolag (SCRA). Då hade man totalt 157 restauranger vilket var en tredjedel av alla restauranger i Sverige med fullständiga rättigheter. Dessutom stod man som ägare till 44 hotell landet runt.

Från 1950-talet förändrades villkoren för verksamheten dramatiskt med avskaffandet av motboken och monopolet på Folkrestauranger. Personalen och restauranginnehavet bantades men vid 1970-talets början var SARA fortfarande Sveriges största hotell- och restaurangkedja. Under 1980-talet genomgick koncernen stora strukturmässiga förändringar och man lanserade det egna hamburgerkonceptet Clock samt inledde ett samarbete med Pizza Hut.

Resterna av hotellverksamheten, SARA Travel & Hotel Group (med KF som ägare), försattes slutligen i konkurs den 4 maj 1992. Bland kedjans hotell finns flera av de mest välkända i Sverige – Europa och Gothia i Göteborg, Amaranten, Malmen och Continental i Stockholm, Stadshotellet i Växjö, Jägersro i Malmö, Billingehus i Skövde och Grand Hotel i Falun.

2 thoughts on “Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag – folkrestauranger och snabbmat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *