Svenska smedsläkter – inte bara valloner

Valsverket vid Laxå bruk

Valsverket vid Laxå bruk i västra Närke

De flera hundra bruken som funnits i Sverige hade en stor betydelse i utvecklingen av den moderna svenska industrin och lade därmed också grunden till vårt lands ekonomiska välstånd som vi än idag njuter frukterna av. Smederna arbetade ofta vid bruken generation efter generation och en stor del av Sveriges befolkning härstammar från en eller flera av dessa smedsläkter. Har man rötter i bruksorterna tror man ofta att man har valloner i släkten men även om det är fallet för många av släkterna så finns det många undantag.

Två av de mest framträdande smedsläkterna i Sverige är Köhler och Qvarfordt (med flera stavningar). Dessa två släkter är nära sammanflätade med varandra kom till Sverige ungefär samtidigt under första hälften av 1600-talet. Medlemmar från släkterna gifter sig med varandra vid flera tillfällen vilket gör det mer sannolikt att de härstammar från samma region. Med ledning av namnen leder ursprunget sannolikt till Tyskland.

Hane är namnet på flera smedsläkter av oklart ursprung men de verkar inte vara av vallonsk härkomst. Man träffar på namnet vid många bruk i Närke, Värmland och Östergötland under 1700- och 1800-talen. De första generationerna var framför allt verksamma vid Bofors och Björkborns bruk i Karlskoga sedan slutet av 1600-talet.

Inte helt oväntat så lärde de invandrande yrkesmännen också upp många unga lokala förmågor vid bruken. Därför finns det numera också många smedsläkter som härstammar från torpare, bergsmän eller bönder på gårdar nära järnbruken. Några sådana är Wattenström, Hammarman, Skeppstedt och Svartling/Swartling. Felaktiga uppgifter om släkten Wattenströms ursprung förekommer tyvärr i många släktutredningar vilket vi tidigare berättat om på vår blogg.

En annan vitt utbredd smedsläkt vid de svenska bruken är Stockhaus. Dess ursprung är inte säkerställt men av namnskicket och släktnamnet att döma så torde släkten vara av tyskt ursprung. Namnet finns representerat vid de svenska bruken sedan 1600-talets mitt och släkten har sedan spridits över stora delar av södra Sverige, framför allt Närke men även Södermanland, Västmanland, Småland och Östergötland.

Smedsläkten Tiderman var framför allt verksam vid bruken i Närke men man hittar dem även vid järnbruken i Östergötland, Småland och Västergötland. Släkten härstammar från två bröder Johan och Nils Tiderman som bägge var verksamma som hammarsmeder på Närke-sidan av Tiveden i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Idag finns några hundra personer i Sverige med detta släktnamn.

Schult/Schultz är ett vanligt tyskt efternamn och det har sedan 1600-talet funnits flera olika släkter med detta namn på de svenska bruksorterna. Alla dessa torde leda sitt ursprung till Tyskland men de hör sannolikt inte till en och samma släkt.

Det finns också ett flertal till synes inhemska smedsläkter med djurnamn såsom Warg, Katt och Björn.

Vi på Släktingar.se kartlägger kontinuerligt de svenska smedsläkterna och befolkningen på bruksorterna. Vill du veta mer om dina egna smedanor? Då är du varmt välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se.

21 thoughts on “Svenska smedsläkter – inte bara valloner

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Ja, det stämmer. Sådana namn är ganska vanligt förekommande namn på smeder då de bildats utav redskap och verktyg i bruksmiljön. Det finns flera släkter med dessa namn. En del av dessa är dock inte smedsläkter utan det finns även bondesläkter med dessa namn från Hjulsjö respektive platser som börjar på Hammar-.

  1. Jan Hultberg

    I Värmland fanns en stor smedssläkt; Ekman. De har gift in sig i de flesta andra smedssläkter från regionen, bland annat med Aldrin.

  2. Jan Hultberg

    En person som har en del av sitt ursprung från släkten Hammarström är vår kände och omtyckte skådespelare m.m. Lasse Åberg.

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Det stämmer. Flera personer har frågat oss om just Lasse Åbergs släkt den senaste tiden så vi har passat på att skriva lite grann om hans förfäder här. Han härstammar också från smedsläkten Stockhaus och visar sig dessutom vara avlägset släkt med prins Daniel Westling Bernadotte.

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Yvonne! Vi har tidigare skrivit lite om släkten här på bloggen i samband med en artikel om månresenären Buzz Aldrins förfäder. Vill du veta mer om släkten Aldrin (eller någon annan smedsläkt för den delen) så är du varmt välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se här.

  3. Veronica Utgårdh

    Jag har släktnamnen Utgård, Gauffin och Ström i min fars släkt. Har fått veta att detta är typiska vallon namn. Även fått veta att vi härstammar från 2 bröder samt att Österbybruk i Uppland ska va kopplat till detta. Är det någon som vet något mer el kan tipsa om vart jag kan fortsätta leta efter mer information 😊

    1. Tomas Bosson

      Hej Veronica
      ett litet tips,Österbybruk/Dannemora hembygdsförening har ett utmärkt arkiv,kolla med dem.Jag är själv vallon ättling (Dandanell) en av de första släkterna som kom till Dannemora/Österby.

      med vänlig hälsning
      Tomas Bosson

  4. Nils Andreasson

    Min goda vän Astrid Pettersson är i himmelen nu sedan några år. Hon var föd i Älvsåker i norra Halland och talade gärna och ofta om liesmeder, deras märken och om hur de blev utkonkurrerade genom plagiat av märkena. Hennes bygdehistoriska romaner är ifrågasatta av de som anser sig veta bättre. Men jag har ingen egen åsikt. Sven Wollter, som hon ansåg sig vara släkt med (svågersläkt?) skulle enligt henne ha tillhört en smedsläkt i Älvsåker. Må dä?
    Nisse

    1. Josephine Andersson

      Hej Nils, jag kommer själv från Lindome – nära Älvsåker. Flera förfäder till mig var liesmedar. Lindome utgjorde gränsen mellan Sverige och Danmark – dessa gränstrakter behövde också smeder som servade kronan med diverse material.

  5. Dan Ridmark

    Jag har släktforskat i ca 15 – 20 år och har hittat flera smed släkter på min mors gren bl.a Kihlström, Aspman Tjernström och Hammarström.
    Vore väldigt glad om jag fick lite uppgifter om dessa har en hel del men det saknas också Tacksam för hjälp. DR.

  6. Gunilla

    Jag är släkt med en Andreas Sinderström, verksam i Strömbacka Hälsingland. Det sägs att släkten på mammas sida är valloner, vilken även Andreas är en del i. Jag har inte kommit så långt i min släktforskning, men spännande är det!

  7. Lars Samuelsson

    Hej!
    Jag är intresserad av släkten Åhs från Stora Tuna i Dalarna.
    Johan Åhs (1724) var Hammarsmedsmästare i Böksholm, Drevs församling, Kronoberg län och avled där 1796. Sönerna Anders och Peter var även dom
    hammarsmeder i Böksholm och födda i Stora Tuna.
    Är det någon som har information om Johan Åhs och Hans hustru Chatarina
    Hindriksdotter, vore jag mycket intresserad.

    1. Vincent Eldefors inläggets författare

      Hej Anders! Det är fullt möjligt att hon har vallonska förfäder men de ligger antagligen flera generationer ytterligare tillbaka i tiden så man måste fortsätta följa släkten längre tillbaka för att kunna bekräfta detta. God Jul!

  8. Bengt Jerry Bertil Sand

    Hej
    Har hört av de äldre att vi härstammar från Valonien. Kan familjenamnet SAND finnas med ?

    Vänligen Bengt Sand

    1. Vincent Eldefors inläggets författare

      Hej Bengt! Det finns många olika släkter med namnet Sand. Man måste därför följa släkten tillbaka i tiden steg för steg för att ta reda på om det finns vallonska förfäder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner