Stjärnregissören Jonas Åkerlunds förfäder

Jonas Åkerlund

Den svenska stjärnregissören och arbetsnarkomanen Jonas Åkerlund har många strängar på sin lyra. Han har gjort allt från att spela trummor i black metal-bandet Bathory till att spela in musikvideor med Roxette och Madonna samt reklamfilmer för MQ och Dell. I den här artikeln tittar vi lite närmare på hans släkt vilken i de första generationerna är starkt knuten till Stockholm.

Jonas Åkerlund föddes i Bromma men pendlade i ungdomen mellan Stockholm och London dit hans far flyttat efter föräldrarnas skilsmässa. Fadern Hans Åkerlund var verksam i fastighetsbranschen och grundade på 1960-talet den framgångsrika Fondex-gruppen med ett huvudsakligt fastighetsinnehav på Östermalm och Norrmalm i Stockholm men därtill även fastigheter och skog i Nyköpingstrakten samt några mindre bostadsfastigheter i området Chelsea-Knightsbridge i London.

Jonas och hans syskon blev så småningom delägare i familjens fastighetsbolag där flera av dem också fortsatte arbeta. Jonas själv har också gjort några större fastighetsaffärer, inte minst i oktober 2014 då han förvärvade den avkristnade Trefaldighetskyrkan i Stockholm. Jonas Åkerlunds farfars far Uno Åkerlund (1885-1958) föddes i staden Lapua i Finland men kom till Sverige för att arbeta som målare.

Jonas Åkerlund har en bakgrund som hårdrockare i unga år då han bland annat spelade trummor i black metal-bandet Bathory på 80-talet och regisserade doom metal-bandet Candlemass första musikvideo. Han slog igenom kommersiellt när han anlitades som videoregissör åt Roxette. Sedan dess har han arbetat med en lång rad världsartister såsom Madonna, Lady Gaga och Metallica. Han har belönats med två amerikanska Grammys för sitt arbete. 2018 återvände han till sina hårdrocksrötter med skräckfilmen Lords of Chaos som handlar om det kontroversiella norska black metal-bandet Mayhem. I filmen medverkar bland annat Hollywood-skådisarna Macaulay Culkins bror Rory och Val Kilmers son Jack.

Jonas Åkerlunds mormors mor Amelie Kristina Emilia Karlsson (född 1876) kom från Döderhult utanför Oskarshamn i Småland men flyttade till den kungliga huvudstaden där hon efter en tid som hushållerska kom att bli verksam i restaurangbranschen som delägare i Officersmässen.

De kreativa generna kanske Jonas åtminstone delvis har ärvt via morfadern Karl Julius Myrander (1918-2015) som var verksam som fotograf i Stockholm. I övrigt är antavlan spridd över ett ganska stort geografiskt område i de östra delarna av landet från Uppland i norr till Blekinge i söder. De flesta förfäderna längre tillbaka kan precis som de flesta andra svenskars förfäder sorteras under den jordbrukande delen av befolkningen men där finns även en del hantverkare och soldater.

Nedan följer de tre första generationerna i Jonas Åkerlunds antavla, hämtade från vår medlemsdatabas:

Proband
1 Hans Uno JONAS Åkerlund, född 1965 i Stockholm. Regissör.

Generation I
2 HANS Uno Åkerlund, född 1940 i Södertälje. Fastighetsägare, direktör. Gift 1:o med
3 Solveig MARIE-LOUISE Myrander, född 1942 i Stockholm. Maskinskrivare.

Generation II
4 Karl Uno Åkerlund, född 1910 i Karlsro, Gredelby, Knivsta socken, Uppland, död 2000 i Stockholm. Faktor, försäljningschef. Gift 1935 med
5 Karin Sofia Backman, född 1911 i Stockholm, död där 2003.

6 Karl Julius Myrander, född 1918 i Hov Ödegård, Växjö landsförsamling, Småland, död 2015 i Stockholm. Fotograf. Gift 1:o 1942-1950 med
7 Anna Britta Solveig Karlsson, född 1914 i Stockholm, död där 2012. Butiksföreståndare.

Generation III
8 UNO Felix Åkerlund, född 1885 i Lapua, Etelä-Pohjanmaa, Finland, död 1958 i Stockholm. Målare. Gift 1:o 1910 med
9 Edla Charlotta Bergström, född 1887 i Lilla Almby, Vänge socken, Uppland, död 1927 i Stockholm.

10 Johan Hjalmar Backman, född 1871 i Storby, Utö socken, Södermanland, död 1919 i Stockholm. Arbetskarl. Gift med
11 Anna Sofia Karlsdotter Svensson, född 1870 i Uppsalatorp, Allmänningen, Rönö socken, Östergötland, död 1936 i Stockholm.

12 Per Julius Pettersson, född 1890 i Karlskrona, död 1977 i Stockholm. Köpman. Gift 1916 med
13 Elsa Maria Lovisa Myrong, född 1893 i Stockholm, död där 1975.

14 Okänd
15 Amelie Kristina Emilia Karlsson, född 1876 i Järngallra, Lämmedal, Döderhults socken, Småland. Hushållerska, restauratör.

Vill du veta mer om din egen släkt? Då kan vi rekommendera ett medlemskap hos oss på Släktingar.se.

En tanke på “Stjärnregissören Jonas Åkerlunds förfäder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner