Finansministern Elisabeth Svantessons förfäder

Elisabeth Svantesson, farmor Matilda och farfars far Per Lundin

När Ulf Kristerssons nya regering nyligen presenterades så påpekades i en artikel från SVT Norrbotten att finansministern Elisabeth Svantesson tillsammans med Gunnar Strömmer var de enda statsråden med norrländsk anknytning. Det stämmer visserligen såtillvida att Elisabeth är född i Lycksele men hon har ingen djupare anknytning till orten utan större delen av hennes släkt hör hemma i Uppland.

Frikyrklig uppväxt

Elisabeth Svantesson föddes som sagt var 1967 i Lycksele i en frikyrklig familj. Hennes far Alvar Lundin (1925-2009) var baptist- och missionspastor som tjänstgjorde på orten efter att bland annat ha arbetat i Mora i Dalarna. Elisabet har själv haft ett kyrkligt engagemang och var från 2011 till 2013 ordförande för Riksdagens kristna grupp.

1987 flyttade hon till Örebro för att studera företagsekonomi vid Örebro universitet och hon blev sedan kvar i staden. Hon var en tid doktorand i nationalekonomi vid samma universitet.

Släktnamnet Lundin

Förutom våra gamla patronymikon (Andersson, Svensson osv.) så är Lundin ett av de vanligaste släktnamnen i Sverige och förekommer över hela landet. Just Elisabeths släkt leder sitt ursprung till hennes farfars far Per Eriksson Lundin (1868-1910) som tillika med sin hustru slutade sina dagar i sviterna av lungsot (oftast detsamma som tuberkulos). I Sverige har tuberkulosen så gott som utrotats, mycket tack vare arbetet från Svenska National­föreningen mot Tuberkulos men det är fortfarande varje år flera miljoner människor i världen som avlider till följd av denna plågsamma sjukdom.

Per Lundin föddes som ”oäkta” eller utomäktenskaplig son till soldatdottern Karin Åström från byn Åby i Östervåla socken, en socken som en stor del av av Elisabeth Svantessons förfäder har levt och verkat i. Den utpekade fadern var en gift man och eftersom detta fortfarande var en brottslig handling på den tiden så dömdes han vid häradsrätten för så kallad horsbrott till böter alternativt 20 dygns fängelse på vatten och bröd.

Östervåla är numera en ort i Heby kommun i nordvästra Uppland som främst gjort sig känd för sin tillverkning av stolar.

Smeder och gruvarbetare

Förutom soldater och bönder så finns även andra yrkesgrupper representerade i hennes antavla. På hennes mors sida har flera släktingar arbetat vid de uppländska gruvorna som var mycket viktiga leverantörer av järmmalm till de gamla vallonbruken i landskapet. Hennes farmors far Johan Albert Rosenberg (1851-1913) var en smedson från Eskilstuna som förlorat sin far i unga år och som så småningom slog sig ner som klensmed i Östervåla. En gren av släkten leder lite längre tillbaka också vidare till bergslagen i Dalarna.

En landslagsspelare i släkten

Elisabeth Svantesson är ganska nära släkt med en på sin tid välkänd idrottsprofil. Hon var nämligen syssling till fotbollsspelaren Tom Turesson (1942-2004), även känd som ”Tom-tur”. Tom spelade många säsonger för Hammarby i Allsvenskan men spelade även med svenska landslaget vid VM i Mexiko 1970 då han gjorde mål i matchen mot Israel. Trots en seger mot Uruguay i sista matchen så räckte det dock inte till för att gå vidare från gruppspelet utan Uruguay gick snöpligt vidare på målskillnad.

Elisbeth Svantessons antavla

Nedan följer de tre första generationerna i Elisabeth Svantessons antavla, utforskade av oss på Släktingar.

Proband
1 Elisabeth Svantesson, född 1967 i Lycksele. Nationalekonom, finansminister.

Generation I
2 Alvar Lundin, född 1920 i Hindersbo, Östervåla socken, Uppland, död 2005 i Uppsala. Pastor. Gift 1953 med
3 Karin Mattsson, född 1932 i Uppsala. Småskollärare.

Generation II
4 Karl Lundin, född 1898 i Bragdebo, Östervåla socken, död 1975 i Dalboda, Åsbo, Vendels socken, Uppland. Byggnadsarbetare, arrendator, mejeriarbetare. Gift 1924 med
5 Matilda Rosenberg, född 1902 i Nässja, Österfärnebo socken, Gästrikland, död 1980 i Vendel, Uppland.

6 Josef Emanuel Mattsson, född 1891 i Svartbäcke, Vendels socken. Hemmansägare. Gift 1915 med
7 Fanny Kristina Hult, född 1892 i Persbylånga, Tegelsmora socken, Uppland.

Generation III
8 Per Eriksson Lundin, född 1868 i Åby, Östervåla socken, död 1910 i Piparbo, Tierps socken, Uppland. Jordbruksarbetare, torpare. Gift 1890 med
9 Karin Eriksson, född 1869 i Gästbo, Östervåla socken, död 1912 i Piparbo, Tierps socken.

10 Johan Albert Rosenberg, född 1851 i Eskilstuna, död 1913 i Kanikebo, Östervåla socken. Klensmed. Gift 1889 med
11 Greta Nordgren, född 1864 i Åby, Östervåla socken, död 1951 i Ålderdomshemmet, Harbo socken, Uppland.

12 Matts Mattsson, född 1858 i Gryttby, Vendels socken, död 1939 i Svartbäcke, Vendels socken. Hemmansägare. Gift 1885 med
13 Katarina Andersdotter, född 1861 i Svartbäcke, Vendels socken, död 1939 i Svartbäcke, Vendels socken.

14 Jan Erik Hult, född 1860 i Dannemora socken, Uppland, död 1931 i Persbylånga, Tegelsmora socken. Soldat, sågarbetare. Gift 1885 med
15 Kristina Margareta Tapper, född 1863 i Forsmarks socken, Uppland, död 1935 i Persbylånga, Tegelsmora socken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner