En fransk kung på Öland
I sydöstra änden av Öland ligger Gräsgårds socken med en liten hamn där ortsborna fick sig en rejäl överraskning hösten 1804. Greven av Lille, sedermera kung Louis eller (i Sverige) Ludvig XVIII och hans brorson, hertigen av Angoulême, var på väg över havet till Kalmar från en rysk hamn då de hamnade mitt i en svår storm.
Den 22 september tvingades delegationens fartyg att gå i land vid Gräsgårds hamn där de möttes av stor misstänksamhet från lokalbefolkningen. En ganska hätsk och hotfull stämning spred sig i hamnen. Kronolänsmannen i Gräsgårds härad, Sven Nylander, var emellertid en ganska välutbildad prästson från Småland som talade åtminstone hjälplig franska. Han lyckades tolka mellan ortsborna och den franska delegationen så väl att han belönades med 12 dukater från kungens egen hand.
Greven reste vidare med sitt sällskap till Resmo prästgård och de kunde inte lämna Öland förrän tre dagar senare på grund av den ihållande svåra väderleken. Sverige hade redan erkänt honom som kung av Frankrike och väl på plats i Kalmar fördes samtal mellan honom och greven av Artois om en gemensam politik mot Napoleon under denna mycket turbulenta period i Frankrikes historia.
Ludvig XVIII blev kung i Frankrike först 1814, 58 år gammal. Han avled tio år senare då han led av fetma, gikt och kallbrand i såväl benen som ryggraden, på den tiden ganska typiska tecken på ett ohälsosamt överklassliv i överflöd.
Vad hände då med Sven Nylander? Jo, han avled redan 1812 då han var i 30-årsåldern.
Gräsgårds socken hade vid tiden för den franska delegationens ankomst hela 670 invånare. Det är utöver denna händelse en historiskt intressant bygd där man bland annat hittar ruinerna efter Eketorps borg på byn Ösbys utmark samt flera grifthögar.
Sven Nylander tillhörde en stor småländsk prästsläkt. Hans far Jonas Nylander (1733-1789) var kyrkoherde i Kulltorp mellan Värnamo och Gislaved och farfar Magnus Nylander (1690-1755) var kyrkoherde i Åkers församling några mil därifrån. Mer information om dessa personer och släkter hittar du i vår medlemsdatabas.
- När litteraturen ljuger – den adliga ätten Edelcrona
- Jimmie Åkessons anor