Den tysk-lettiska styckgjutarsläkten Meijer

Från Riga kom gjutarsläkten Meijer till Sverige på 1630-talet

I Baltikum, främst i dagens Estland och Lettland, fanns under 1500- och 1600-talen många tyska släkter, såväl adliga som borgerliga. En av dessa var släkten Meijer (även skriven Meyer, Mejer med flera varianter) som på 1600-talet invandrade till Sverige och den kungliga huvudstaden Stockholm.

Redan på 1400-talet hittar man en gjutare vid namn Hans Meiger som var verksam i trakten kring staden Hannover i Niedersachsen. Möjligen är han stamfader till den gren av släkten som senare kommer till Sverige via den lettiska huvudstaden Riga men det är tyvärr inget som går att bevisa idag. Namnet och yrket gör det dock sannolikt att han åtminstone hörde till samma släkt.

Till Riga anländer år 1561 Hans Meier från Nürnberg för att bli gesäll hos styckgjutaren Michael Bayer. 1581 tar Hans Meier över dennes verksamhet som han driver vidare fram till sin död 1610. Hans hade åtminstone tre söner som alla går i sin fars fotspår. Sonen Jörgen/Georg är styckgjutare i Riga mellan 1627 och 1657. Sonen Hans flyttar till Danmark där han är verksam i Helsingör och Köpenhamn.

Hans Meiers änka Catharina gifter om sig med en man vid namn Gessus Medardus som övertar Hans Meiers verksamhet i Riga omkring 1612-1620. Sverige har alltid haft intressen i Baltikum in i våra dagar och omkring 1620 fick Gessus ett erbjudande att bli kunglig styckgjutare i Stockholm. Detta var ett viktigt steg framåt i karriären och han fattade därför beslutet att flytta över till Sverige tillsammans med hustrun och styvsonen Gert. I Sverige fanns ytterst få kvalificerade gjutare vilket var anledningen till att man rekryterade flera utländska mästare när Klock-, Kron- och Styckgjutarämbetet i Stockholm bildades år 1626.

Gustav Adolfs-statyn i Stockholm. Foto: I99pema/Wikipedia

Gessus styvson gifte sig med den svenska adelskvinnan Maria von der Linde och tar över styvfaderns uppdrag som kunglig styckgjutare år 1641. Detta blev också startskottet för det framgångsrika Meyerska Styckgjuteriet som anlades på Beridarebanann vid Hötorget i Stockholm. Här skulle många kyrkklockor i Sverige komma att tillverkas och ättlingar till Gert Meijer drev verksamheten i fyra generationer.

Gert Meijers sonsons son Gerhard Meijer (1704-1784) var en av släktens mest framgångsrika gjutare. Han hade inga barn men efterlämnade en stor förmögenhet och lät donera sin fastighet Sparreska palatset till Kungliga Målare- och bildhuggarakademien. Dennes son Gerhard Meijer (1728-1797) blev den siste i släkten att driva företaget. 1799 flyttades gjuteriet till Marieberg där det fanns kvar fram till 1815. Därifrån levererades sistnämnda år fyra stora klockor till Göteborgs domkyrka.

Gjuteriet producerade inte bara kyrkklockor utan man levererade också produkter till krigsmakten såväl som rent konstnärliga föremål. Ett av dessa var Sveriges första ryttarstaty – den ståtliga Gustav Adolfs-statyn på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Många tusen svenskar kan idag leda sin härstamning tillbaka till släktens svenska stamfader Gert Meijer, däribland ingen mindre än vår nuvarande statsminister Stefan Löfven.

Vill du veta mer om släkten Meijer eller få hjälp med din släktforskning och veta mer om dina egna förfäder? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner