Hur tyder jag ortnamnet? Register och kartor.

Ett av de svåraste hindren att ta sig över när man börjar släktforska är att lära sig läsa alla snirkliga krumelurer man hittar i kyrkböckerna och annat arkivmaterial. Ortnamn är lite extra klurigt när man inte själv känner till platsen. Lyckligtvis finns det bra hjälpmedel som man kan dra nytta av innan man själv blivit en mästare på att tyda gammal text. Vi tipsar om några av dessa hjälpmedel i detta blogginlägg.

Lantmäteriets karttjänst

Lantmäteriet är en statlig myndighet som har de mest detaljerade nutida kartorna. Deras sökbara karttjänst är användbar när man snabbt vill få en överblick över en plats. När man söker på exempelvis Svartnäs som i exemplet nedan får man upp en lista på de platser i Sverige som bär namnet tillsammans med någon form av geografisk identifikation, oftast kommun men ibland också postnummer och liknande om det handlar om en adress. Även om man inte lyckas tyda ortnamnet så kan man genom att söka på en plats i närheten ändå navigera runt i omgivningen för att se om man lyckas hitta något som passar. Här kan man dessutom hitta flygbilder.

Lantmäteriets sökbara karttjänst

Husförhörslängdernas register

Det kan ofta vara värt att se efter om det finns ett register till församlingens husförhörslängder eller församlingsböcker. Dessa hittar man normalt sett först eller sist i respektive volym. Exakt hur de är utformade varierar lite. Ibland finns det maskinskrivna och ibland handskrivna. I vissa fall finns endast gårdar och byar uppräknade medan torp och backstugor har utelämnats medan de i andra fall är mer detaljerade. Det kan då bli betydligt lättare att tyda ortnamnet även om man inte lyckats läsa alla bokstäver i texten. Här nedan ser vi ett exempel på ett maskinskrivet register till husförhörslängden för Vreta Klosters församling i Östergötland.

Exempel på maskinskrivet register till husförhörslängden (från Arkiv Digital)

Vill du testa din förmåga att läsa gammal text? Gör gärna vår quiz.

Ortnamnsregistret

Institutet för språk och folkminnen (Isof) är en statlig verksamhet som ägnar sig åt en hel del som kan vara intressant för släktforskaren. Mest användbart i detta syfte är deras tjänst Ortnamnsregistret vilket är en digitaliserad webbversion av det Topografiska registret i Namnarkivet i Uppsala. Till grund för detta ligger nästan fyra miljoner inskannade och registrerade arkivkort ordnade geografiskt efter län, härad och socken. Det är tyvärr lite rörigt att hitta rätt på deras hemsida men lättast är att börja bläddra här. Det är inte snyggt men desto mer informativt och användbart.

Hamra socken på Gotland i Ortnamnsregistret

Att börja släktforska – glöm inte dina gamla släktingar!

Leta fornlämningar med Fornsök

Tycker du det är kul med fornlämningar och arkeologi? Då kan du slå två flugor i en smäll genom att använda karttjänsten Fornsök från Riksantikvarieämbetet De använder i grunden samma karta som Lantmäteriet med den skillnad att de lagt på andra datalager och i vissa fall kan man få ut mer detaljerad information där förutom att man kan gräva ner sig i traktens historia. Här nedan har vi återigen sökt på Svartnäs för att visa skillnaden mot Lantmäteriets sökresultat.

Fornsök från Riksantikvarieämbetet

Hitta.se – en modern karttjänst

Av de mer moderna kommersiella karttjänsterna så är Hitta.se helt klart den bästa i svenskt avseende. Även denna bygger i grunden på kartmaterial från Lantmäteriet även om det ligger mycket annat ovanpå detta. Användaren får också finna sig i att stå ut med reklam för många andra tjänster såsom mäklare eller dejtingappar. Det är dock en snabb och smidig tjänst som fyller sitt eget syfte.

Sökresultat från Hitta.se

Det här är några tips på hur man kan hitta rätt plats trots att man inte riktigt lyckas läsa vad det står i kyrkboken. Vill du ha mer hjälp och stöd i din släktforskning så är du varmt välkommen till oss på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *