En soldat som blev konstnär i 1700-talets Hälsingland

Måleri av Gustav Reuter

1699 föddes en gosse vid namn Gustav i de värmländska skogarna. Som tusentals andra svenskar så blev han i 20-årsåldern soldat med namnet Reuter och placerades vid Hälsinge regemente och Delsbo kompani. Han deltog som soldat bland annat i kriget i Finland 1739-1742 och arbetade med fästningsbyggen i Helsingfors vid 1750-talets början. Han visade sig snart dock vara en mycket ovanlig soldat men en talang som skulle ge honom en plats i den svenska historieskrivningen.

När Gustav Reuter inte var ute med sina kollegor i armén så började han göra måleriarbeten i kyrkorna. På 1730-talet utförde han arbeten i Forsa, Norrbo och och Bjuråker i Hälsingland samt i Mattmar i Jämtland. 1745 började han dessutom arbeta i kyrkan i Delsbo socken där han var bosatt med hustru och barn. Det är dock framför allt för välgjorda inredningsdetaljer i de stora hälsingska bondgårdarna som Gustav Reuter gjort sig känd. Där målade han allt från kransar och hjortar till flygande änglar och kameler.

Även om religiösa motiv spelade en stor roll i Gustav Reuters måleri så tog han även intryck av sitt första karriärsval och avbildade kända gestalter från krigshistorien. Man får en bild av en ovanligt allmänbildad och kunnig soldat. Martin Luther dyker då och då upp i hans måleri, sittandes vid sitt skrivbord under arbetet med bibelöversättningen.

Även om Gustav Reuter har spelat en viktig roll som allmogemålare så var han inte en modern konstnär som tog intryck av de senaste trenderna i Europa. Det var istället 1600-talets barockstil som fick leva kvar i hans penseldrag och det kom därför också att bli den dominerande inredningsstilen i bondgårdarna i Delsbo-området i Hälsingland.

Gustav Reuter finns representerad på Hälsinglands museum i Hudiksvall och han är även konstnären bakom väggmålningarna i Västerängsstugan i Delsbogården på Skansen som flyttats dit från hemsocknen.

Gustav Reuters ursprung har varit svårt att utreda men inte mindre än nio barn är kända, däribland sonen Karl Rot som gick i sin fars fotspår och kombinerade soldatyrket med måleriarbeten i kyrkorna. Han hade även en dotter som visat sig vara anmoder till en av våra medlemmar på Släktingar.se. Gustav Reuter själv avled 1783, drygt 84 år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner