En onykter bonde kräks i Tjällmo kyrka

Tjällmo kyrka

Här i Tjällmo kyrka utspelar sig denna historia år 1702

En helt vanlig söndagsgudstjänst år 1702 i Tjällmo kyrka i nuvarande Motala kommun i Östergötland utspelade sig ett aningen märkligt spektakel när en bonde från det närliggande Kristberg besökte sin tidigare hembygd i ett något olämpligt tillstånd.

Jakob Stålesson, som mannen ifråga hette, var född på gården Stora Yxhult i Tjällmo socken där han tidigare även bott en tid innan han flyttade till Kristbergs socken och gården Vika. Han var nu en man i 45-årsåldern med hustru och flera små barn i huset. Förmodligen var han på besök hos släktingar och vänner i Tjällmo denna helgdag.

Länsmannen i Tjällmo Johan Kiällman hade nu kallat Jakob Stålesson till tinget för att han under gudstjänsten i Tjällmo kyrka kommit dit drucken och ”med upkastning oreenat Gudz huus, och giort stoor förargelse” som han själv beskrev det. Överflödigt intag av alkohol må vara ett bekymmer på sina håll än idag men på 1600- och 1700-talen var det naturligt att framför allt männen samlades på söndagarna för att dricka och umgås när de hade sin enda lediga dag i veckan. Att även de heliga gudstjänsterna råkade hållas denna dag ledde därför ibland till krockar mellan de två skilda världarna.

Jakob Stålesson kunde inte gärna neka till det inträffade eftersom mer eller mindre hela församlingens invånare blev vittnen till den mindre smickrande incidenten. Till råga på allt så hade han en bror som var nämndeman och en annan bror som varit kyrkans sexman i Tjällmo församling så det var nog en ganska pinsam händelse inte bara för honom själv utan för hela familjen får man förmoda. Jakob berättade att han visserligen supit brännvin före gudstjänsten men menade att han kräktes på grund av tillstötande sjukdom och inte alkoholen i sig.

Jakob Stålessons färdigheter som sin egen försvarsadvokat hjälpte föga inför de sittande nämndemännen vid häradsrätten i Hällestad och Tjällmo tingslag. Det blev ett mycket snabbt avklarat ärende som slutade med att han dömdes till fängelse i 14 dagar vid vatten och bröd samt att stå kyrkoplikt i Tjällmo kyrka. Kyrkoplikt var en form av offentlig bikt som från början var helt ställd under kyrkans religiösa rättsskipning men från och med kyrkolagen år 1686 så var det endast världsliga domstolar (det vill säga häradsrätter eller rådhusrätter) som kunde utdöma detta straff för lagbrott.

Hur gick det sedan för Jakob? Jo, han bodde kvar i Vika i Kristberg några år ytterligare innan han flyttade tillbaka till Tjällmo och byn Dråsa där han avled år 1716. Han hade flera barn som nådde vuxen ålder och har många nu levande ättlingar i vårt avlånga land, däribland också medlemmar hos oss på Släktingar.se för vars räkning vi gör denna forskningsresa.

Observera att denna artikel inte på något vis ska tolkas som något inlägg i alkoholdebatten utan vi vill endast belysa hur våra förfäders vardag kunde se ut för 300 år sedan.

Det ovanliga namnet Ståle var för övrigt ett fornnordiskt namn som ärvdes i flera generationer inom denna släkt en bit in på 1700-talet varefter det nog ansågs vara alltför omodernt även för en konservativ familj på landsbygden.

Vill du veta mer om din egen släkt i Tjällmo socken eller någon annan del av Östergötland? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *