När kyrkböckerna ljuger – två personer blir en

Som nybörjare inom släktforskningen är det helt naturligt att man litar på att de uppgifter man hittar i kyrkböckerna är korrekta. Tyvärr är det inte alltid så enkelt vilket vi ska visa i det här exemplet från Tjällmo socken i nuvarande Motala kommun i Östergötland.

Den 10 mars 1761 föds en pojke på gården Hågra som den 15:e i samma månad döps till namnet Jon. Föräldrarna heter Jon Månsson och Maria Andersdotter:

I samma socken lever på rusthållet Hults ägor en livgrenadjär vid namn Jonas Jonsson Dross (1761-1821) som i husförhörslängden också mycket riktigt anges vara född i Tjällmo 10/3 1761:

Perfekt! Datumet i husförhörslängden stämmer och faderns namn stämmer utmärkt med soldatens patronymikon. Inga problem alls vid en första anblick. Men skenet bedrar. I Stjärnorps socken närmare Linköping kan man samtidigt hitta en torpare vid namn Jonas Jonsson (1761-1839) i Stockhult på gården Rists ägor. Nu får vi ett bekymmer. Denne Jonas anges i såväl husförhörslängden som dödboken bara vara född 1761 i Tjällmo utan något angivet datum:

Föräldrarnas namn, Jonas Jonsson och Catharina Månsdotter, stämmer inte helt överens med födelsenotisen i Tjällmo men det är svårt att hitta något annat lämpligt alternativ. Kan det vara så att denne Jonas inte har förts in i födelseboken i Tjällmo eller är han i själva verket född någon annanstans innan föräldrarna flyttade dit? Bägge dessa varianter är ganska vanligt förekommande men studerar man Tjällmo församlings kyrkböcker närmare finner man att de till skillnad från grannsocknen Godegård så kan man dra slutsatsen att de är mycket noggrant förda.

Lyckligtvis finns det en bouppteckning bevarad i arkivet för Hällestad och Tjällmo tingslag efter Jon Månssons änka Maria Andersdotter som avlider på gården Smedsbol i Tjällmo socken 1791. Ingressen till bouppteckningen innehåller mycket värdefull information som ger oss gåtans lösning:

1791 d. 7 Mart. … blef uppå begäran … efter afl. Enkan Maria Andersdtr. i Smedsbol, Tjellmo som afled d. 2 dennes … 7 barn: Måns Jonsson i Smedsbol gift med Anna Lisa Månsdtr. … Anders Jonsson i Kopparfall … Jonas Jonsson i Stockhult på Rist äg. Ljung … Abraham Jonsson i Stockhultet … Catharina gift med Jonas Nilsson i Dråsa … Lena gift med Daniel Johansson i Rist, Ljung … och Maria omyndig …

Förutom att Rist ligger i Stjärnorp (då fortfarande en del av Vreta Kloster) och inte Ljung så stämmer allt. Det visar sig alltså att den Jonas vars födelsedatum har angivits exakt i husförhörslängden alltså inte är den Jonas han ”borde” vara. Jonas Jonssons Drots riktiga föräldrar kan också konstateras med hjälp av en bouppteckning. 1801 avlider på gården Baggetorp änkan Maria Larsdotter och i bouppteckningens ingress finner vi följande:

1801 d 30 mars … eft avl änk Maria Larsdotter i Baggetorp, Tjällmo som avl d 21 dennes. 7 barn: afl Olofs efterlämn barn omynd, Rätt. Lars i Klofstenalund, Kusk Petter Lindblad vid Skogaholm, Livgr Jonas Dråts, Catharina g m häradsdomare Daniel Johansson i L:a Holma, Anna g m bond Petter Pettersson i Baggetorp och Lisa g m bond Daniel Olofsson i Kopparfall, å de omynd vägnar Lars Jönsson i Klovstenalund.

Det visar sig vid närmare studier av kyrkböckerna att Jonas Jonsson Dross i själva verket är född i Skallebol den 8 september 1761 som son till Jon Olofsson och hans hustru Maria Larsdotter.

Vi kan avsluta med att försöka stilla alla släktforskares oro med att sådana här exempel lyckligtvis hör till ovanligheterna men det händer ibland och visar på vikten av att använda alla befintliga källor för att verifiera de uppgifter man hittar såväl i arkiven som i andra släktforskares utredningar.

Vi på Släktingar.se kartlägger bland mycket annat befolkningen i Tjällmo och Östergötland. Vill du veta mer om dina egna förfäder eller få hjälp att kontrollera din egen släktforskning? Då är du varmt välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se.

En tanke på “När kyrkböckerna ljuger – två personer blir en

  1. Gunilla Nordlinder

    Jag har en gång för länge sedan påbörjat en släktforskning men gav upp ganska fort. På min farfars sida fanns tre systrar (kusiner till min farfar som var född 1892)som utvandrade till Amerika. En av dem hette Gustava. Kyrkan i Ockelbo brann och böckerna rekonstruerades. Hon fick då namnet Gustav. Tycker det är tråkigt. Detta kommer säkert att glömmas bort när jag är borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *