Modern till två präster halshuggs och bränns på bål

Under 1600-talet rådde trolldomshysteri över stora delar av Europa och många påstådda häxor avrättades. Också i Sverige dömdes många oskyldiga människor till döden och även om förhållandevis få dödsdomar verkställdes jämfört med andra länder så var det många som råkade illa ut. En av dessa var målareänkan Elisabet i Härnösand som dessutom var mor till två utbildade präster.

Elisabet hade levt ett ganska gott liv i Härnösand som hustru till den välbärgade borgaren och målaren Kristoffer Larsson. Efter hennes makes död 1671 hade de två sönerna Lars och Per hunnit studera vid universitet och bli präster. De antog bägge namnet Hornaeus, ett passande latiniserat namn inspirerat av hemstaden.

Sonen Laurentius Christophori Hornaeus slutade sin prästerliga bana som präst i Ytterlännäs församling där han avled 1719. När han prästvigdes 1672 pågick de omfattande häxprocesserna som kommit att kallas Det stora oväsendet och han fick snabbt en drivande roll i den skrämmande kollektiva masshypnosen. Historien har tyvärr gång på gång visat oss hur farliga vi människor kan bli när vi börjar agera i grupp. För att något sådant ska ske krävs några karismatiska och pådrivande ledare som är lyhörda för och insatta i den aktuella tidens rädslor. Laurentius tycks ha varit en av dessa.

Laurentius gjorde sig känd som ”den onde kaplanen” och tvingade många barn att vittna under trolldomsrättegångarna genom att använda såväl hot som fysiskt våld.

År 1673 hade häxprocesserna också nått staden Härnösand. Här blev målareänkan Elisabet och hennes ogifta syster ”Mosis Britta” bland de första olyckliga invånarna att pekas ut som häxor. Systern sades ha ett hett temperament och svor ofta. Den typen av beteende ledde nu snabbt till anklagelser om trolldom.

Vid rättegången hade man samlat ihop hela 28 barn som inför rätten vittnade om hur de kidnappats av någon av systrarna för att tas med till Blåkulla. En ung pojke vid namn Jöns Jönsson berättade hur Elisabet ridit till Blåkulla med honom på repslagaren Per Mårtensson och slickade Satans hund i ändan samt att hon slagit honom varje natt.

Elisabet påpekade under rättegången att två av hennes söner var präster men det hjälpte föga. Ingen av dessa kom till hennes försvar utan domstolen konstaterade bara att en god människa kan få onda barn och vice versa. Att bekämpa Guds utpekade motståndare var viktigare än att ställa upp för sin egen mor.

Elisabet och hennes syster slutade bägge sina dagar den 18 november 1674 då de efter sista nattvarden halshöggs och brändes på bål. Efter avrättningen intygade barnen som vittnat under rättegången att de nu äntligen sov lugnt om nätterna.

Även om häxprocesserna nu lyckligtvis är ett minne blott så kan många tusen svenskar idag leda sitt ursprung till Elisabet och bröderna Hornaeus, däribland också medlemmar hos oss på Släktingar.se liksom ishockeyspelaren Peter Forsberg.

Vill du veta mer om din egen släkt i Ångermanland? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner