Ett publikt självmord i statsministerns släkt

Justitiepalatset i Rom på äldre vykort

År 1883 blev den 72-årige juristen Karl Johan Thyselius den första ofrälse (det vill säga icke-adliga) statsministern i Sverige, ett ämbete han motvilligt kom att inneha i ett års tid. Innan dess hade han bland annat verkat som justitieråd och president i Kammarkollegium. Hans korta tid på toppen kanske inte är särskilt intressant i sig men vi ska här berätta om den dramatik som tilldrog sig i hans närmaste släktkrets ett par decennier efter hans död 1891.

Dottern får barn med spansk diplomat

Karl Johan Thyselius fick fyra barn tillsammans med sin finska hustru Charlotta Melart (1828-1902). Ett av dessa var dottern Hedvig Kristina Thyselius (1849-1927). Hon var gift två gånger men före äktenskapen hade hon också en relation med den spanske diplomaten Frederico José Raymundo de Anduaga y Luna (1841–1877). Resultatet av denna blev dottern Manolita som föddes i Stockholm den 4 augusti 1875. En annan dotter blev senare farmor till underhållaren Povel Ramel (1922-2007).

En framstående och bländande vacker pianist

Manolita de Anduaga studerade piano och blev så småningom en framgångsrik och populär konsertpianist och tonsättare. Vid 100-årsjubiléet för den ungerska pianisten Franz Liszt i Rom 1911 gav hon en stor Liszt-konsert. I en tidningsartikel beskrivs hon också som ”bländande vacker” vilket säkerligen bidrog till att förstärka hennes framgång.

Personprofilen för statsminister Thyselius på Släktingar.se

En bitter skilsmässa

Skönhet, talang och framgång var naturligtvis kvaliteter som ådrog den unga Manolita en hel del uppmärksamhet från manliga konsertbesökare och beundrare. Hon kom under sitt liv att gifta sig tre gånger. 1898-1906 var hon gift med officeren Ivar Enoch Forssling vilken var verksam som gymnastikdirektör i Berlin. Detta äktenskap slutade med en skilsmässa varpå hon ganska snart gifte om sig med den italienske konstnären Luigi Rosetti. Detta blev ett äktenskap som nådde vägs ände under mycket dramatiska former inför publik i den italienska huvudstaden Rom sommaren 1912.

Den ödesdigra domstolsförhandlingen

I mitten av juni 1912 inställde sig makarna Rosetti vid Justitiepalatset (Palazzo di Giustizia) i Rom för att ansöka om skilsmässa. Orsaken till densamma uppgavs i media vara att Manolita haft en affär med redaktören för en musiktidning i Rom. Direkt efter att hon skrivit under protokollet så rusade hennes man fram till henne och kramade om henne. Därpå tog han upp en revolver ur fickan och sköt sig inför hennes och domarens ögon. Han sjönk omedelbart död ner på golvet samtidigt som hustrun drabbades av ett krampanfall, säkerligen av chocken. Denna olyckliga och dramatiska händelse omskrevs i tidningar i hela världen.

Luigi Rosetti hade fram till dess varit en hyllad akvarellmålare och hade även ställt ut sin konst på Blanchs konstsalong i Stockholm. Manolita levde själv ett betydligt längre liv och avled i mars 1968, 92 år gammal. Hon gifte efter självmordet om sig med cellisten och musikskribenten Otello Andolfi.

Det är kanske inte så ofta man stöter på dramatik av den här typen i sin släktforskning men man vet sällan på förhand vad som dyker upp i historiens gömmor. Vad vet du själv om din egen släkts historia och dina förfäders liv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner