Om gamla tiders namn
Den som börjar släktforska upptäcker ganska snart att våra förfäders namn inte riktigt ser ut som de gör idag. Släktnamn är i Sverige ett ganska nytt påfund och för många…
Läs merDen som börjar släktforska upptäcker ganska snart att våra förfäders namn inte riktigt ser ut som de gör idag. Släktnamn är i Sverige ett ganska nytt påfund och för många…
Läs mer”Tjugondag Knut då dansas julen ut” eller ”tjugondag Knut kastas granen” och liknande varianter av uttrycket har nog de flesta av oss hört någon gång i våra liv. Denna dag…
Läs merIdag den 13 december är det som ni alla redan vet Lucia och även om Lucia-firandet inte har kunnat vara riktigt som vanligt i år så vill vi ändå fira…
Läs merIgår släppte den statliga myndigheten SCB (Statistiska Centralbyrån) den årliga statistiken över de mest populära förnamnen bland nyfödda i Sverige. I topp hittar vi för 2019 Alice och Lukas för…
Läs merAtt hitta samer i sin släkt innebär att man har förfäder inom det som idag utgör nationen Sverige betydligt längre tillbaka i tiden än övriga svenskar. Metodiken bakom att söka…
Läs merDet är inte särskilt ovanligt att man i adliga familjer under 1800-talet efterliknade det kungliga namnskicket med fyra, fem eller kanske till och sex olika dopnamn. Några av namnen kom…
Läs merI stort sett alla som släktforskar träffar då och då på olika typer av efternamn som skiljer sig från vanliga patronymikon. Det kan vara soldatnamn eller mer varaktiga riktiga släktnamn.…
Läs merEn av det vanligaste frågorna personer ställer sig med avseende på släktforskning är om man är släkt med den och den för att man har samma efternamn. Äldre släktutredningar i…
Läs merSläkten Tolf är en av de mest välkända smedsläkterna i landet och har spelat en stor roll för den tidiga svenska industrin. Släkten är lite ovanlig på så sätt att…
Läs merSläktnamn är en ganska ung företeelse i Sverige. Före 1600-talet så fanns de i stort sett inte utan patronymikon var allmänt rådande. Detta namnskick är också anledningen till att vi…
Läs mer