10 visor för släktforskaren

Vilka toner flödar genom släktforskarens högtalare? Naturligtvis allt mellan himmel och jord. Vi tänkte i detta blogginlägg ändå passa på att tipsa om lite musik från svenska (och en dansk!) artister som passar in i en historisk kontext. Eller varför inte som soundtrack till nästa säsong av ”Vem tror du att du är?”. Hur som helst, nu så spelar vi.

1. Du gamla, du fria (1844)

Ja, det är tråkigt och förutsägbart. Sveriges nationalsång är trots allt den mest självklara representationen av Sverige alltsedan den skrevs av Richard Dybeck 1844. Historiens vingslag tar oss också ännu längre tillbaka då den bygger på en gammal folkmelodi kallad Så rider jag mig över tolvmilan skog med medeltida rötter.

2. Garmarna – Herr Holger (1996)

Garmarna är en svensk folkmusikgrupp centrerad kring sångerskan Emma Härdelin. Emma kommer själv från en spelmanssläkt och är dotter till riksspelmannen Thore Härdelin den yngre. Garmarna blandar traditionella gamla folkvisor med mer moderna tongångar i form av rock och elektronisk musik. Konceptet var så framgångsrik att de 1996 belönades med en Grammis för skivan Guds spelemän.

3. In Flames – Pallar-Anders visa (1999)

Göteborgs-bandet In Flames är främst kända för att ha tagit svensk melodisk dödsmetall ut i världen, något som 2006 gjorde att de belönades med regeringens särskilda exportpris på Grammis-galan. Det här är emellertid något helt annat. 1909 spelade bandet nämligen in en akustisk cover-version av denna folkvisa från det natursköna Järvsö i Hälsingland.

4. Sabaton – The Final Solution (2010)

Vi fortsätter i hårdrockens tecken. Faluns Sabaton har snabbt blivit ett av Sveriges mest populära liveband. Deras texter handlar nästan uteslutande om historiska krig och i januari 2023 tilldelades Sabaton utmärkelsen Årets Folkbildare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning med motiveringen att de ”kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt”. Både 2013 och 2014 plockade Sabaton hem en Rockbjörn för Årets hårdrock/metal.

5. Falconer – Per Tyrssons döttrar i Vänge (2015)

Per Tyrssons döttrar (alternativt Herr Töres döttrar) är en gammal medeltidsballad. Ingmar Bergman använde en del av denna som inspiration till filmen Jungfrukällan och balladen finns upptagen i Sveriges Medeltida Ballader med nummer SMB 47. Denna version spelades in av det östgötska metal-bandet Falconer. Var den omnämnda platsen Vänge ursprungligen låg har debatterats. I detta sammanhang ligger nog ändå den gamla byn Vänge på gränsen mellan socknarna Vårdsberg och Rystad strax utanför Linköping nära tillhands. En vacker visa är det hur som helst.

6. Jon Henrik Fjällgren – Daniels jojk (2015)

Om inte nationalsången är den mest självklara representationen av Sverige så är kanske jojken det? Denna musikform är inte unik för samerna utan liknande varianter förekommer i andra delar av världen men i Sverige är sångtekniken ändå intimt förknippat med vårt ursprungsfolk. I dagens moderna Sverige är det även många på sydligare breddgrader som har samiska förfäder. Vi har också en del kända svenskar med samiskt ursprung, inte minst den numera tragiskt bortgångne hockeylegenden Börje Salming. Artisten Jon Henrik Fjällgren är bland annat känd från Melodifestivalen.

7. Väsen – Ridmarsch från ön (2023)

Uppsala-gruppen Väsen betraktas av många som den svenska folkmusikens kärna – eller dess väsen om man så vill. De släppte sitt debutalbum med samma namn år 1990 och har bland annat belönats med Kungliga Musikaliska Akademiens Folkmusikpris.

8. Kristina från Duvemåla (1995)

Ingen svensk historieberättelse blir komplett utan den stora emigrationen västerut. Och vad kan representera denna bättre musikalisk än Benny Anderssons musikal från 1995? Librettot av Björn Ulvaeus är baserat på Vilhelm Mobergs utvandrarsvit. När halva ABBA var inblandat borgade det för stor succé.

9. Marduk – Narva (2018)

Mörkare än så här blir det inte. Norrköpings Marduk är ett av Sveriges internationellt mest kända metalband ocj har turnerat runt om i världen under många år. Narva i Estland har under historiens gång flera gånger haft olyckan att bli skådeplats för stora krigsslag. I denna komposition behandlas det senaste av dessa som ägde rum under andra världskriget år 1944. I denna gränslöst hemska händelse segrade mindre styrkor från Hitlers Nazityskland över Stalins Sovjetunionen och uppemot 40000 människor förlorade sina liv (det exakta antalet är okänt).

10. Myrkur – Svea (2020)

Nu går vi visserligen utanför Sveriges gränser men det är många i de sydligare landsdelarna som har släkt i Danmark. Dessutom har ju flera av våra landskap varit en del av Danmark inom det tidsfönster som mer traditionell släktforskning kan bedrivas. Bakom det kryptiska namnet Myrkur (”mörker” på isländska) döljer sig sångerskan, låtskrivaren och modellen Amalie Bruun som bland annat skrivit ledmotivet till den danska upplagan av dokusåpan Paradise Hotel. I det här projektet blandar hon norsk-klingande black metal med skandinavisk folkmusik och klassisk musik.

Om du har ett Spotify-konto så kan du lyssna på hela listan här:

Lyssnar du kanske själv på någon historiskt passande musik när du släktforskar? Tipsa gärna oss och andra i kommentarerna nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner