Tomas Ledins anor – från Blåkulla till döden
Denna gång har turen kommit till sångaren och gitarristen Tomas Ledin. Ledin föddes 1952 i Rätan i Jämtland och växte till stor del upp i Sandviken där hans far arbetade som rektor och modern som förskollärare. Efter en tid som utbytesstudent i USA så slog han sig in på en artistkarriär. Han medverkade som körsångare när ABBA gjorde sin världsturné 1979-1980 och det senare året vann han själv Melodifestivalen med låten ”Just nu”. 1985 ledde han tillsammans med Mikael Wiehe och Tommy Rander ANC-galan på Scandinavium i Göteborg. Han sitter också i styrelsen för Artister mot nazister. 1991 grundade Tomas Ledin den populära konsertturnén Rocktåget.
2014 belönades Ledin med en Grammis i kategorin årets folkmusik/visa för albumet ”Höga kusten”.
Tomas Ledins far kom från en arbetarfamilj i Ångermanland där större delen av dennes förfäder varit verksamma som bönder, framför allt i Nordingrå, Säbrå och Nora socknar. Modern var från en lantbrukarfamilj i Mogata socken utanför Söderköping i Östergötland. En stor del av hennes förfäder var verksamma på Vikbolandet.
Namnet Ledin förefaller vara bildat från byn Lägdom i Säbrå socken där Tomas Ledins farfars farfar Anders Nilsson Ledin (1821-1880) föddes. Han livnärde sig i sitt vuxna liv som fiskare, torpare och arbetare i Finsvik i samma socken.
På fädernet går det att följa flera grenar av Tomas Ledins släkt i Ångermanland ända till 1500-talet och han är här avlägset släkt med en annan känd sångerska nämligen Zarah Leander. På vägen genom århundradena dyker en hel del intressanta livsöden upp. Ett fåtal av dessa tänkte vi ta upp i detta blogginlägg.
Tomas Ledins farfars mormors morfar Mats Jansson Omberg (1759-1835) var bondson från byn Omne i Nordingrå socken. I tonåren flyttade han många mil söderut till Gävle för att bli sjöman och tog sig då också namnet Omberg efter hemorten. Han gifte sig i Gävle och bodde kvar där under första hälften av 1780-talet innan han flyttade hem för att ta över föräldragården.
I slutet av 1500-talet levde en bonde vid namn Mats Eriksson i byn Salberg i Nordingrå socken från vilken Tomas Ledin härstammar inte mindre än två gånger. Han deltog som knekthövitsman i det andra polska kriget och stupade i slaget vid Kirkholm i Lettland den 27 september 1605, ett av den svenska arméns svåraste nederlag genom tiderna med omkring 9000 stupade.
Ett ansenligt antal av bönderna längs kusten i Ångermanland var relativt sett ekonomiskt välmående, till stor del beroende på det rika fisket. Flera syskon till Tomas Ledins förfäder blev präster och en av dessa kom att bli stamfar för den adliga ätten von Kjörning (utdöd 1832). Ledins farfars morfars mormors morfars farbror Petrus Ullén (1700-1747) var åren 1736-1747 professor i filosofi och teologi vid Uppsala universitet.
I maj 1675 genomfördes den största svenska rättsliga häxprocessen någonsin i Sverige i Nordingrå socken. Ungefär en tiondel av socknens hela befolkning – 113 personer – anklagades för trolldom och sades ha besökt Blåkulla där de dansat och festat med Djävulen. Åtskilliga vittnen hördes, många barn och andra släktingar till de åtalade. Bland
Trolldomsrannsakningen i Nordingrå i maj 1675 var den största svenska häxprocessen någonsin, sett till antalet anklagade. Däremot avrättades ingen. Protokollet från häxprocessen i Nordingrå är ett av de mest omfattande dokumenten som finns bevarade från Det stora oväsendet 1668–1676.
Processerna i Nordingrå inleddes 4 maj 1675 i en extremt uppjagad stämning eftersom 71 personer redan dömts till döden i grannsocknen Torsåker. Under dryga två veckor rannsakades 113 personer misstänkta för trolldom. Det motsvarar ungefär en tiondel av Nordingrås befolkning. Bland de åtalade i denna gigantiska rättegång fanns åtminstone nio av Tomas Ledins förfäder. De hade dock turen på sin sida. Den kungliga trolldomskommissionen hann upplösas innan några straff fastslogs vilket kom att markera slutet på den nationella masshysterin som utgjorde Det stora oväsendet åren 1668-1676 då närmare 300 personer i Sverige avrättades för trolldom. Än idag mister tragiskt nog människor misstänkta för trolldom livet i länder som Indien och Saudiarabien men sådana rättsfall har varit tämligen sporadiska och inte alls liknat den systematiska och näst intill fanatiska förföljelse som ägde rum här i Sverige under närmare 10 år på 1600-talet.
En annan förfader till Tomas Ledin som inte hade samma tur var hans farfars morfars mormors morfars mormors far klockaren Per Nilsson i Nordingrå. Denna brukade en gård i byn Järesta och var den sista klockaren i socknen som hade detta uppdrag som bisyssla. Han var till synes en betrodd man i det lokala etablissemanget och satt som nämndeman i rätten 1673-1696. Av någon anledning verkar han ha råkat ut för ekonomiska svårigheter mot slutet av sitt liv – kanske till följd av en sliten kropp kombinerat med de svåra nödåren och den svält som drabbade Sverige 1696-1697. Det senare året stal han en okänd summa från offerkistan. Att stjäla från kyrkan var ett mycket allvarligt brott på den tiden och han dömdes därför till döden. 1698 hängdes Per Nilsson vid avrättningsplatsen på Saltåsen där gränserna för socknarna Nordingrå, Nora och Skog möts.
Den 24 augusti sänds det första avsnittet av den nya säsongen av ”Vem tror du att du är” i SVT då just Tomas Ledin medverkar.
Nedan följer de tre första generationerna i Tomas Ledins antavla.
Proband
1 TOMAS Folke Jonas Ledin, född 1952 i Rätans socken, Jämtland.
I
2 FOLKE Jonas Ledin, född 1926 vid Strömnäs sågverk, Gudmundrå socken, Ångermanland. Rektor i Sandviken. Gift 1950 med
3 MARGARETA Kristina Moberg, född 1927 i Åskog, Mogata socken, Östergötland.
II
4 Jonas Ledin, född 1893 i Finsvik, Säbrå socken, Ångermanland, död 1982 i Östhammar, Uppland. Sågverksarbetare. Gift 1916 med
5 Svea Margareta Estman, född 1894 i Klocke, Nora socken, Ångermanland, död 1976 i Strömnäs, Gudmundrå socken.
6 ALBIN Konrad Moberg, född 1888 i Lilla Sörby, Mogata socken, död 1968 i Solberga, d:o socken. Hemmansägare i Åskog, Mogata socken. Gift 1921 i Kuddby socken med
7 Greta Katarina Falk, född 1895 i Linneberga, Å socken, Östergötland, död 1973 i Solberga, Mogata socken.
III
8 Nils Jonas Ledin, född 1856 i Finsvik, Säbrå socken, död 1903 i Härnösand. Arbetare. Gift 1889 i Säbrå socken med
9 Sara Stina Sjölander, född 1860 i Nyland, Nordingrå socken, Ångermanland, död 1919 i Härnösand.
10 Jonas Estman, född 1869 i Nordvik, Nora socken, död 1952 i Klocke, d:o socken. Arbetare. Gift 1893 i Nora socken med
11 Ida Lovisa Johansson, född 1866 i Kinnbäck, Byske socken, Västerbotten, död 1939 i Klocke, Nora socken.
12 Paul Alfred Moberg, född 1847 i Skäggetorp, Mogata socken, död 1921 i Åskog, d:o socken. Skomakare, hemmansägare. Gift 1870 i Mogata socken med
13 Matilda Vilhelmina Gustavsdotter, född 1848 i Åskog, Mogata socken, död där 1933.
14 Karl Johan Falk, född 1866 i Dyhult, Östra Ny socken, Östergötland, död 1935 i Söderköping. Livgrenadjär i Å socken, sedan lantbrukare i Kuddby socken. Gift 1893 med
15 Kristina Andersdotter, född 1864 i Bresätter, Skönberga socken, Östergötland, död 1948 i Kottorp, Åskog, Mogata socken.
- En svensk adelskvinna blir karolin
- Ebba von Sydows förfäder
Pingback: Peter Forsberg – från häxprocesser till NHL – Släktingar-bloggen
Intressant som släktforskare. Tomas Ledin är ju gift med Min Sexmänning Marie Andersson, Liksom Thomas och Carola Häggqvist har jag släktskap med Zahra Leander. Också sexmänning. Dubbla släktskap allså. Zahraras Fosterson Kjell är min kompis. Bor i Bromsten Stockholm.
Ja, Sverige är bra litet ibland!
Hej,
Jag anser att namnet Ledin kommer från Ledinge-sjön och byarna Nor- och Sörledinge strax väster om Graninge Bruk i Långsele socken. Min farfarsfar Per Andersson Ledin (1838-1917) var en av de torpare som under 1800-talet antog släktnamn. Det finns ett gäng släkter som heter Ledin som i de flesta fall härstammar därifrån och som inte verkar vara släkt med varandra.
Ett annat exempel är Olof Göransson (1582-1675), som omnämns i texten ovan adlades (?) på 1600-talet med tillägget von Kiörning efter byn Körning i Nordingrå. Han bodde på fastigheten 1:2. Det är min 10:e gammelfarförälder, så jag är alltså släkt med Tomas. Så även genom nämnde Mats Eriksson (1545-1605) som stupade i slaget vid Kirkholm. Det är min 11:e gammelfarförälder.
/ Per Ledin
Namnet Ledin har som du säger tagits av flera släkter och det finns således också flera olika ursprung till namnet. Just i norra Sveriges äldre bebyggelser är det ganska vanligt att samma namn antas av flera personer som åtminstone inte är nära släkt med varandra eftersom bönderna antog släktnamn i större utsträckning och bodde i stora byar. Trevlig helg!
Tack för detta, är ju idag högaktuellt när det berättas på TV4 berättas att det ska bli ett bygdespel om Tomas släktskap uppe i Norrland