En emoji från 1727
De av er som är väl bevandrade i internetvärlden känner säkert till vad en emoji är medan ordet lika säkert är helt nytt för en del av er. Kort och gott kan man säga att det är en enkel tecknad bild som används för att symbolisera en känsla, ett föremål eller dylikt. Emojis finns tillgängliga i en stor del av den moderna mjukvara där man kommunicerar med andra människor i skrift. Ordet kommer från japanskan och betyder helt enkelt ”bildtecken”.
Den första digitala emojin skapades 1998 eller 1999 av japanen Shigetaka Kurita men man har naturligtvis långt innan dess symboliserat olika företeelser med enkla bilder såväl i Japan som i vår del av världen.
Bilden ovan är tagen från 1727 års dödbok i Loshults socken i nordligaste Skåne nära gränsen till Småland. Den 17 juli klockan 8 på morgonen avled bonden Anders Jönsson i Fjärkulla, knappt 52 år gammal. Så långt inget konstigt med det men mitt i dödsnotisen har församlingens präst för ovanlighetens skull ritat in ett hjärta istället för att skriva ut ordet – detta är helt enkelt den tidens motsvarighet till emojin! Vi människor må vara kreativa i många hänseenden och internet har onekligen förändrat världen men det är trots allt ytterst få nymodigheter som är helt nya – man tar ofta en äldre förlaga och anpassar den till en ny tid med nya förutsättningar.
Kan du själv läsa hela texten i dödboken? Den är välskriven men det krävs en hel del övning innan man blir riktigt duktig på 1700-talsstilen. Här nedan följer Anders Jönssons dödsorsak med prästens analoga emoji:
”Blef d. 9 Julii beswärad af en oförmodelig swullnad i halsen och ena sidan, hwilket ändtel. slog till ”
Har du själv träffat på några roliga symboler eller bilder i kyrkböckerna? Berätta i så fall gärna för oss och dela med dig av dina upptäckter.
- En adlig bankrånare och mördare dör på Långholmen
- De första kvinnliga prästerna i Sverige