Idag betraktas ordet lapp allmänt som ett skällsord för den samiska befolkningen men historiskt sett så användes detta ord nästan uteslutande om vår svenska urbefolkning. Därför finns det i arkiven…
I dagarna beslutade Kungliga Biblioteket tillsammans med universitetsbiblioteken i Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå att allt som tryckts i Sverige ska digitaliseras. Någon tidsram för detta enorma projekt har…
Virus och pandemier har under den första månaden år 2020 blivit dagsaktuellt i och med det omfattande utbrottet av Corona-virus i Kina som idag också fick sitt första bekräftade fall…
Att släktforska i våra svenska städer är lite speciellt och det kan lätt bli tidsödande om man inte riktigt vet hur man ska gå till väga. I synnerhet gäller detta…
För några dagar sedan publicerade vi ett nytt gårdsregister för Förkärla socken i Blekinge. Nu går vi vidare med ytterligare en socken som tillhörde Medelstads härad nämligen Listerby socken, numera…
Att hitta samer i sin släkt innebär att man har förfäder inom det som idag utgör nationen Sverige betydligt längre tillbaka i tiden än övriga svenskar. Metodiken bakom att söka…
Idag firas släktforskningens dag över hela Sverige med en mängd olika aktiviteter och evenemang hos såväl arkiv som föreningar. I år har Sveriges släktforskarförbund beslutat att temat för firandet är…
Vi fortsätter vår sedan tidigare påbörjade resa genom socknarna i Blekinge, denna gång med ett register för gårdsnummer i Förkärla socken, numera belägen i Ronneby kommun. Socknen hörde juridiskt till…
Även om släktforskningen som bredare folkrörelse är en relativt ung företeelse från de senaste årtiondena så har det funnits släktforskare, eller genealoger med ett finare ord, i vårt land betydligt…
I dagens materialistiska samhälle är bouppteckningar av praktiska skäl tämligen summariska dokument men förr i tiden togs varje föremål i boet inte sällan upp i listan över den avlidnes efterlämnade…