Smedsläkten Tolf – ett förnamn blir ett släktnamn

Taberg i norra Småland

Släkten Tolf är en av de mest välkända smedsläkterna i landet och har spelat en stor roll för den tidiga svenska industrin. Släkten är lite ovanlig på så sätt att den till skillnad från många andra smedsläkter tycks vara av helsvenskt ursprung och släktens namn har dessutom bildats från ett ålderdomligt förnamn via patronymikon.

Medlemmar av släkten Tolf har varit verksamma som bruksarbetare, kolare, masmästare och hammarsmeder på många av järnbruken i Småland, Östergötland och Närke alltsedan 1600-talet fram till dess att bruksdöden slog till mot Sverige med full kraft och ledde till en stor omvandling av det svenska industrilandskapet.

Släktens ursprung har inte varit helt enkelt att utröna då medlemmarna av släkten precis som andra bruksarbetare flyttade runt en hel del, dels på grund av ekonomiska förutsättningar och i jakt på arbete. Gåtans lösning hittar man dock i kyrkboken för Svennevads socken i sydligaste Närke. Där arbetade nämligen hammarsmeden Per Larsson Tolf (ca 1640-1686) och bland de avlidna (eller snarare begravda) i församlingen 1679 hittar man följande notis:

”Larß Tolffzson en maaßMestare ifrån Tabergh och Småland, Pär Larßons Hammarsmedz fader widh Skogsholm dödh widh Skogshammar”

Denna korta och summariska notis bär med sig viktig information. Dels så framgår det att släktnamnet Tolf bildats från patronymikonet Tolfsson och ytterst förnamnet Tolf som rimligen är namnet på Per Larssons farfar. Per har tydligen också gjort en ganska lång flytt till Närke från Taberg som ligger i skogarna ganska nära Jönköping i nordvästra Småland.

Studerar man sedan skattelängder och räkenskaper från Taberg så framgår det att en mycket produktiv kolare vid namn Tolf mycket riktigt arbetade där redan 1613 och bodde kvar på platsen ännu 1646. Detta är sannolikt smedsläkten Tolfs äldsta kända stamfader. Något patronymikon på Tolf är inte känt då han hela tiden endast omnämns i källorna med sitt säregna förnamn som förmodligen sågs som ganska ålderdomligt även för sin tid. Namnets ursprung anses vara fornnordiskt och en sammandragning av Torulf/Torolf. Andra namnvarianter som Tolved och Tolle används också. Förutom den sannolika sonen Lars Tolfsson som nämns ovan så framträder ytterligare ett antal sannolika barn till Tolf i källorna under 1600-talet senare hälft men det sparsamma källmaterialet svårgör bevisning.

Tolf torde ha varit en av de tidigaste anställda vid Tabergs bruk som inrättades på uppdrag av kung Karl IX den 5 december 1602 genom brev till ståthållaren på Jönköpings slott, Olof Hård. Syftet var ett bryta malm i vid Taberg för kronans räkning samt anlägga masugnar för att påbörja blåsning nästföljande år. Ett valsverk uppfördes 1606. Det var svårt att hitta kvalificerad arbetskraft till den tidiga bruksverksamheten och därför rekryterade man personal från de äldre bergsbrukstrakterna längre norrut i landet, framför allt Dalarna. Varifrån Tolf kom är okänt men det är naturligtvis inte otänkbart att även han var en av de som kom invandrande norrifrån.

Området kring Taberg är ganska speciellt ur geologisk synvinkel. Här består berget nämligen delvis av titanomagnetitolivinit, en bergart vars förekomst endast är känd från Taberg och den amerikanska delstaten Rhode Island. Gruvverksamhet har förekommit i trakten under perioder alltsedan 1400-talet men privilegier som bergslag kom först 1618 och 1621. Vid 1700-talets mitt hade verksamheten utökats och det fanns nu hela tolv masugnar runt Taberg. Planer för att påbörja brytning av vanadin har funnits i modern tid men för att slutgiltigt förhindra ny gruvverksamhet så köptes hela området 1986 av Naturskyddsföreningen och numera ägs och förvaltas Tabergs naturreservat av Jönköpings kommun.

400 år senare så kan många tusen svenskar leda sitt ursprung till denna kolare Tolf och smedsläkten med samma namn, däribland en del kända namn som den folkkäre vissångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube.

Några av de bruk där medlemmar av släkten Tolf har varit verksamma är Skogaholm i Svennevads socken (Närke), Sonstorps bruk i Hällestads socken (Östergötland), Eds bruk i Västra Eds socken (Småland), Ålhults bruk i Södra Vi socken (Småland), Falsterbo bruk i Hjorteds socken (Småland) och Högsjö bruk i Västra Vingåkers socken (Södermanland).

Vill du veta mer om smeder i din egen släkt? Bli då medlem på Släktingar.se.

7 thoughts on “Smedsläkten Tolf – ett förnamn blir ett släktnamn

  1. Peggy Berglind

    Hej!

    Har just upptäckt att jag är släkt med Peter Larsson Tolf och hans hustru Margareta Greta Bengtsdotter i Västra Ed.
    Deras dotter Johanna Tolf född 1744 i Västra Ed gift med Peter Sohlberg född 1725, död 1794 i Västervik.
    Deras son Carl Persson Sohlberg född 1767 i Västervik gift med Maria Asplund född 1766, de var bosatta i Östra kvarteret 124 i Västervik Kalmar län. Deras dotter Johanna Maria Sohlberg född 1798 flyttar till Stockholm 1815. Hon gifter sig med Gideon Sjöberg född 1803 osv. Se den släkten på min hemsida peggyberglind.se
    Se vidare under Otto Wilhelm Karlsson Gideon Sjöberg nr 58
    Skall nu skriva in släktingarna Tolf.

    Ha det bra hälsningar Peggy Berglind
    Eriksgatan 38
    749 35 Enköping
    0700983248

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Kul att höra Peggy! Då är du också en av alla Tolf-ättlingar i landet. En av våra medlemmar härstammar från Peters bror Johan Larsson Tolf (1720-1763) vid Eds bruk.

  2. john sigvard bevegård

    hej undrar tror jag har släkten tolf i min släkt med min mormors syster anna maria svensson.f.ca 1877. .d.1956 i värmland säffle…by.. gift med en carl gustaf. jonsson.johnsson. … skee göteborg dotter naemi alice gidft tor tolf .de emigrerar till worcester mass usa 1923.. son alfons tolf f 1921. kom hem ca 1931,32…gift. son känd musiker erik anders tolf .f.1949 .d.2005. gjort filmmusik och annan musik gitarr i olika grupper..bodde i solna stockholm…….hälsningar från john bevegård.

  3. Peggy Berglind

    Hej!

    Mina Peggys koll via RA Mntl.
    RA 1643 Tolf kolare på Måsarps ägor
    H. ev. dotter. Margareta
    RA 1645 Måsarp Jönköpings län finns Tolf Kohlare i Månsarps socken Bild 14, 1 pers, sedan står det dotter Margareta 1 pers.
    RA Lhl. 1617 se vidare sidan 4, angående Tolf Kolare
    Månsarps kyrkoarkiv LIa/1 (1645-1721) på Bild 8 1645 betalar Tohlf 14 sm.
    1646 betalar han för markgäld 14 sm

    RA Månsarps kyrkoarkiv LIa/1 (1645-1721) 1648 ger Anders Tolfsson, 14 öre på sin faders vägnar bild 11
    RA Månsarps kyrkoarkiv LIa/1 (1645-1721) 1650 den 2 febr. Bild 12 ger Nils Tolvs-son 7 sm(silvermynr?) efter sin fader. Då bör ju fadern vara död då.
    Att dessa två bröder finns i Månsarp bekräftas genom fler inbetalningar till kyrkan även senare vid tiden.

    Men att Tolf skall vara gift med Sigrid Olofsdotter?
    Enl. Ren. domböcker för Tveta hd vol. EVIIaaac:5 i ett protokoll
    från Taberg 5-6/6 1637. Enl Smedsskivan.Står som nämnd sista gången 1640 i mntl. Finns Mntl. för år 1640? Antog att det finns Landskapshandlingar fram till 1630 först 1642 finns sedan Mantalslängder. Skulle gärna vilja veta var detta protokoll från 1637 finns.
    RA finns endast domprotokoll från 1605-1626 Tveta häradsrätt och fortsätter sedan först flera år efter 1637. Så om någon vet var detta protokoll kan finnas kanske finns det i Vadstena så man kan gå och läsa.
    Lägger ut bild på min hemsida då jag lagt in alla Tolfare angående protokollet Landskapshandlingar 1617, samt bild på sonen Lars Tolvsson som dör 1646 i Svennevad Skogaholm.

    Så min fråga är förstås var Sigrid Olofsdotter Tolf kolares hustru?

  4. Peggy Berglind

    Hej, nu blev det fel 1679 är det som Lars Tolvsson dör och att han är ifrån Taberg och Småland.

    RA Finner i Månsarp kyrkoarkiv, Räkenskaper för kyrkan. Äldre allmän odelad serie samt huvudräkenskaper, SE/VALA/00257/ L I a/1 (1645-1721). Men på Bild 169 läser jag Dominica Milicentius år 1632 blev helgat till … och så vidare alla som betalar sin del och på samma sida bl.a.
    Tolf kolare 2 öre
    vidare på nästkommande sidan 170 står det
    Lars Tolfsson 3 öre
    Karin Tolfsdotter 3 öre

    Ja, jag kan inte låta bli att se efter själv, det är ju det som är finessen så att säga.

    Hälsningar Peggy

  5. Peggy Berglind

    Hej igen!

    Har funnit i Riksarkivet att för nedanstående år i Tveta häradsrätt kan man söka under Göta hovrätt.

    För åren 1635-1640, 1642-1645, 1647-1654, se Göta hovrätt, Advokatfiskalens arkiv, volym E VIIaaac:5.

    Så det bör var här som man funnit ovanstående och som jag undrade över…
    Att Tolf skall vara gift med Sigrid Olofsdotter?
    Enl. Ren. domböcker för Tveta hd vol. EVIIaaac:5 i ett protokoll
    från Taberg 5-6/6 1637.
    Här får man leta i arkivet i slottet (Kalmar). Ja, det skulle vara spännande att ta en tur dit någon gång och leta. Om nån annan i släkten kommer dit och söker får väl den som kommer först ta en bild.

    Hälsningar Peggy.

  6. ANDERS BARD

    Hej,
    Jag har nog hittat en broder till Lars Tolfsson som hette Anders Tollsson

    Anders son hette Toll Andersson.
    Född 1643
    Hammarsmed 1683, 1692 och 1696 i Hörle bruk, Värnamo (Smål)
    Död 1710 i Os bruk, Gällaryd (Smål) (Örjan Hedenberg).
    Hans son fick namnet Jöns Tollsson.
    Född 1673
    Död 1746-02-21 i Os bruk, Gällaryd (Smål)
    Alla hans barn tog namnet Osbäck vilket innebär att denna Osbäcksläkt tillhör Tolfsläkten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner