Jämtska bondenamn i en adlig Stockholms-familj

Det är inte särskilt ovanligt att man i adliga familjer under 1800-talet efterliknade det kungliga namnskicket med fyra, fem eller kanske till och sex olika dopnamn. Några av namnen kom normalt sett från den egna släkten medan något ofta valdes för att ära någon medlem av kungafamiljen. Här ska vi istället visa ett exempel på när man i en adlig Stockholms-familj valde två traditionella namn från den jämtska landsbygden.

Den 11 november 1924 föddes en pojke som vid dopet i Skeppsholms församling i Stockholm fick namnet Mårten Esbjörn. Föräldrarna var dåvarande biträdande läkaren vid barnsjukhuset Samariten Erik af Edholm (1874-1956) och hans andra hustru Eva Munktell (1883-1949). Fadern, som endast skrev sig Edholm, blev några år senare överläkare och direktör vid S:t Eriks sjuk- och vårdhem där han blev kvar i mer än 30 år.

Den adliga ätten af Edholm (nr 2292 på Riddarhuset) fick sitt namn från byn Utanede i Fors socken i Jämtland, numera en del av Ragunda kommun. Vid Utanede hittar man också den märkliga Thailändska paviljongen som uppfördes 1998 till ära för kung Chulalongkorn av Thailand som besökte trakten hundra år tidigare. Det är på den gamla släktgården i Utanede vi hittar släktens förfäder och namnen Mårten och Esbjörn.

Erik af Edholms farfars far var länsmannen och bonden i Utanede Mårten Edholm (1741-1805). Dennes far Esbjörn Nilsson (1707-1759) var bonde i Utanede men kallas av Elgenstierna felaktigt för Esbjörn Mårtensson. Såväl dennes farfar som farfar som farfars morfar bar namnet Esbjörn. Även namnet Mårten återkommer längre tillbaka i släkten genom Esbjörn Nilssons farmors far Mårten Olofsson som var bonde i Lidens socken på andra sidan gränsen till Medelpad.

Namnet Esbjörn sågs antagligen som ganska ålderdomligt under 1800-talet och förde en tynande tillvaro men Mårten var länge vanligt förekommande i bondesläkterna från denna gränstrakt mellan Jämtland och Medelpad. Det ersattes dock senare inte sällan av den mer moderna varianten Martin.

Med tanke på att överläkaren Erik af Edholm förmodligen inte ville framhäva sin adliga tillhörighet genom att lägga bort det typiskt adliga namnprefixet ”af” så faller det sig ganska naturligt att han valde två gamla släktnamn till sina jämtska förfäders ära till sin yngsta son.

Vill du veta mer om din egen släkt i Jämtland eller Medelpad? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner