En kortlivad svensk adelsätt

Adliga ätten von Segerdahls vapen

Adliga ätten von Segerdahls vapen

Vilken är världens mest kortlivade adelsätt? Ärligt talat vet vi inte svaret på den frågan men den svenska adelsätten von Segerdahl blev åtminstone inte särskilt långlivad.

Jakob Segerdahl föddes 1660 som son till kyrkoherden Nils Scholenius (1614-1692) i Gudhems pastorat utanför Falköping i Västergötland. Han gick i ungdomen i Skara skola då han enligt herdaminnet ansågs vara ”mindre vetande”. Huruvida det handlade om en lättare utvecklingsstörning, dyslexi eller någonting annat är omöjligt för oss att säga idag men troligtvis hade han i alla fall inlärningssvårigheter av något slag.

Trots de säkerligen ganska tuffa ungdomsåren skulle det gå bra för Jakob Segerdahl senare i livet. Att studera vid universitet var nog aldrig aktuellt för honom utan han fick istället år anställning hos lagmannen Vilhelm Julius Coyet på Trolle Ljungby i Skåne, en betydligt mer lärd och vittberest man. 1701 utsågs han till överinspektor över salpetersjuderiverken i SKåne, Halland och Blekinge.

Den 5 september 1719 adlades Jakob med namnet von Segerdahl. Ätten introducerades på det svenska riddarhuset 1720 under nr 1650. Jakobs son Vilhelm Julius, uppenbarligen uppkallad efter hans arbetsgivare som säkerligen hade en stor del i Jakobs framgångar, var det enda av hans barn som nådde vuxen ålder men han avled barnlös bara några månader innan Jakob adlades.

När Jakob von Segerdahl själv avled den 22 maj 1724 utslocknade därmed den adliga ätten von Segerdahl efter blott fyra år på riddarhuset.

Från Jakob von Segerdahls syster Ebba Apollonia härstammar bland andra Ebba von Sydow.

2 thoughts on “En kortlivad svensk adelsätt

  1. Per Pettersson

    Hej!
    Första gången bag är inne på denna sida!
    Hittade länken via ett inlägg på AF!
    Min kommentar till ”kortlivad adelsätt” är att i min släktforskning håller jag på att avsluta en gren, som innehåller ätt nr 1254 ”Tollerhielm”. Christian Tollengren adlades 16930102 och antog namnet ”Tollerhielm”. Ätten introducerades 16931103 och strax därefter avled Christian utan några söner, enbart döttrar. Dödsdagen är fn okänt, men vid mantalsskrivningen i maj 1694 står änkan för kronogodset, som han arrenderade!

    M v h
    Per Pettersson

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Per! Kul att du hittade hit. Jo, det finns några adelsätter som hade en mycket kort livslängd på det svenska riddarhuset, däribland ”din” ätt Tollerhielm. De flesta av landets adelssläkter är ju faktiskt utdöda idag och såvida man inte börjar adla personer igen (vilket jag knappast tror) så är de väl sannolikt ännu färre om 100 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner