En bild säger mer än 1000 ord?
Ja, det kanske är ett av det svenska språkets mest urvattnade uttryck vid det här laget och det är kanske inte heller helt sant att bilder kan ersätta text men visst blir väl släktforskningen betydligt mer levande om den kan kompletteras med en visuell upplevelse?
Vi på Släktingar.se arbetar med att dokumentera våra medlemmars släkthistoria i synnerhet och det svenska folkets historia i allmänhet. Som en del av detta bygger vi nu också upp en omfattande bilddatabas där man hittar allt från porträttbilder till gamla fotografier på den lokala byskolan. I denna artikel tänkte vi passa på att visa upp och berätta om några av dessa bilder från olika delar av landet.
Kyrkor
Till skillnad från många andra länder så har vi haft i Sverige haft en stark statskyrka under en ovanligt lång tidsperiod. Kyrkan har därför alltid varit den naturliga samlingsplatsen i varje socken/församling, åtminstone på landsbygden (i städerna såg det lite annorlunda ut). Det var där man träffade sina grannar på den lediga dagen och man besökte dop, vigslar och begravningar. På vägen hem samlades männen ofta för att dricka och umgås hemma eller på den lokala gästgivaregården innan det var dags för en ny arbetsvecka på gården.
Nedan ser du ett fotografi föreställande Bjurtjärns kyrka i Värmland, taget år 1938 av Samuel Lindskog:
Byar, gårdar och torp
En stark vilja att dokumentera byar, gårdar och torp med hjälp av fotografier har alltid varit nära förknippad med den svenska hembygdsrörelsen. De flesta av er känner säkert till de ambitiösa bokserierna Sveriges bebyggelse samt Svenska gods och gårdar från 1900-talets mitt. Vi har därför tillgång till en mycket stor och ovärderlig bildskatt i Sverige som vi på Släktingar.se också vill hjälpa till att bevara för nuvarande och kommande generationer.
Här nedan ser du ett torpfotografi från Sollentuna utanför Stockholm:
Personfotografier och porträtt
När vi vandrar några generationer tillbaka i vår släkt så försvinner möjligheten att illustrera våra släktingar med fotografier men från 1800-talets andra hälft finns åtskilliga tusen fotografier bevarade, ofta också av hög kvalitet då man besökte lokala ateljéer vid högtidliga tillfällen. Det var inte riktigt som idag när vem som helst med enkelhet kan ta 1000 bilder med mobilkameran för att sedan kasta 500 som man inte är nöjd med. För mer framstående personer i samhället såsom präster, officerare osv. så finns inte sällan målade porträtt bevarade även under 1600- och 1700-talen. I något enstaka fall har även andra människor från den tiden odödliggjorts genom porträtt. Vi har exempelvis funnit ett sådant ovanligt exempel i en gruvarbetare från 1700-talet.
Till vänster ser du ett av flera fotografier i vår databas föreställande prästen Erland Franzén (1867-1947) som var kyrkoherde i Gräsgårds församling på Öland. Han föddes i Järbo socken i Dalsland som son till en folkskollärare men flyttade i sin ungdom runt en del i södra Sverige med sina föräldrar innan familjen hamnade på Öland. Han var först elev i Kalmar skola innan han påbörjade högre studier vid universitet i Uppsala hösten 1891. 1899 prästvigdes han i Härnösand och var därefter präst i Härjedalen ett drygt decennium på grund av bristande möjligheter till befordring i hemtrakterna. Arbetsmarknaden i Kalmar stift förändrades med tiden och han kunde återvända dit 1914 som komminister i Söderåkra. Han var på fritiden mycket intresserad av botanik och var även ombud i Svenska kyrkans missionsstyrelse. Av hans fem barn så gifte sig dottern Gulli Franzén (1908-2006) med ångermanlänningen Walfrid Selinus som var sjömanspastor i Hull i England.
Som medlem hos oss på Släktingar.se. får du tillgång till hela vår databas med verifierad genealogisk data och bilder från hela Sverige.
.
- Konstnären Hilma af Klint och adliga ätten af Klint
- Två släkter Bisterfeldt med gemensamt ursprung?