Brodersmordet på Bror i adelsfamiljen

Mordoffret Bror Mörner.

Med undantag för gängmord så begås de flesta grova våldsbrott av närstående människor. Förklaringen är förmodligen enkel då man hyser starkare känslor till de som står nära, vare sig det handlar om kärlek eller hat. I slutet av 1800-talet skakades den svenska adeln av ett tragiskt brodermord som utspelade sig på Östermalm i Stockholm. Den 4 september 1891 mördades den 29-årige juristen greve Bror Mörner av sin yngre bror, den 23-årige John Mörner, i deras gemensamma bostad på Grevgatan 37. Detta brott, känt som det Mörnerska brödramordet, blev en uppmärksammad händelse i dåtidens Sverige.​

Bakgrund

John Mörner befann sig vid tiden för mordet i en svår ekonomisk situation. Han hade tidigare arbetat som kontorsskrivare vid Järnvägsstyrelsen men avskedats på grund av bristande arbetsinsatser. Trots avsaknad av inkomst fortsatte han att leva ett utsvävande liv med stora utgifter på alkohol och nöjen, vilket gjorde honom till en känd figur i Stockholms nöjesliv. För att finansiera sin livsstil lånade han pengar från vänner och familj, inklusive sin äldre bror Bror. Vid mordtillfället uppgick hans skulder till cirka 5 000 kronor, en betydande summa vid den tiden och i dagens (2025) penningvärde drygt 350 000 kronor. John bodde då hos Bror och dennes hustru i deras lägenhet på Grevgatan 37. Enligt senare polisförhör uppgav John att hans ekonomiska bekymmer hade lett honom in i en depression och att han nyligen hade köpt en revolver med avsikt att ta sitt eget liv.

Rika släktingar

Bröderna Mörner växte upp i en familjekrets där pengar tidigare aldrig varit ett problem vilket kanske bidrog till John Mörners desperata jakt på sådana för att kunna leva upp till en viss social status. Fadern Helmer Mörner (1836-1901) var officer och verkställande direktör i livförsäkringsbolaget Balder. Han ägde periodvis flera gods på landsbygden och ett par fastigheter inne i Stockholm. Morfadern var dock brukspatronen och godsägaren Gustaf Bernhardt (1806-1880) på Torp strax utanför Nyköping som vid sin död var en av Sveriges rikaste män. Helmer hade tillsammans med sin hustru Hilda sex söner vilka samtliga hade just Bror som första namn(!). Bland Gustaf Bernhardts ättlingar finns flera andra välkända namn såsom ridsportstjärnan Henrik von Eckermann och den så kallade ”skalbolagskungen” Bertel Nathhorst.

Lästips från bloggen: Både utfattiga och stenrika i Henrik von Eckermanns antavla

Mordet

Natten till den 4 september 1891 återvände John hem efter en sedvanlig kväll på krogen och väckte sin sovande bror för att be om mer pengar. När Bror vägrade, eskalerade situationen till ett bråk som slutade med att John sköt sin bror i huvudet med två skott. Efter dådet tog John 40 kronor ur Brors plånbok och lämnade lägenheten. Han påstod senare att han gick ner till kajen vid Nybroviken med avsikt att ta sitt eget liv men avstod när förbipasserande närmade sig. Istället kastade han revolvern i vattnet och återvände till krogen. Senare återvände han till lägenheten och fann att Bror fortfarande var vid liv, varpå han larmade polis. Bror fördes till Sophiahemmet där han avled den 6 september utan att avslöja vem som skjutit honom. ​

Utredning och rättegång

Vid förhör uppgav John att han hade funnit sin bror skjuten vid hemkomsten och antydde att det rörde sig om ett självmordsförsök. Polisen misstänkte dock John tidigt, då inget vapen hittades på platsen och hans uppgifter var motsägelsefulla. Ett vittne trädde fram och uppgav att John nyligen hade köpt en revolver, vilket stärkte misstankarna mot honom. Under rättegången erkände John att han skjutit sin bror men hävdade att det första skottet avlossades av misstag under ett bråk och att det andra skottet var en barmhärtighetsgärning för att avsluta broderns lidande. Domstolen övertygades inte av hans förklaring och dömde honom till livstids straffarbete. Det spekulerades i att hans adliga status kan ha räddat honom från dödsstraff, vilket annars var vanligt för sådana brott vid den tiden.

Efterspel

Efter att ha avtjänat 20 år av sitt straff blev John frigiven 1911. Under fängelsetiden hade han lärt sig bokbinderi, och efter frigivningen startade han en framgångsrik bokbinderiverksamhet. Han gifte sig, fick två barn och levde resten av sitt liv i stillhet. John Mörner avled 1957, nästan 90 år gammal. ​Hans mordoffer och broder hann själv bara vara gift ett halvår innan den tragiska händelsen och fick inga barn.

Det Mörnerska brödramordet förblir ett av de mest uppmärksammade familjetragedierna i svensk historia och belyser de destruktiva konsekvenserna av ekonomisk desperation och familjekonflikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner