Stenhuggare, rosenstrålar och giftmord i Truls Möregårdhs släkt

Morfars mormors mor Augusta, Truls och mormors mor Signe.

Eslövs egna Truls Möregårdh stod för en av de största bragderna vid OS i Paris i sommar. Han fick oss att minnas den svenska bordtennisens glansdagar med Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson och kom hem med två silvermedaljer. Han har helt säkert inspirerat en ny generation ungdomar att välja racketen framför TikTok. Jag spelade själv en hel del bordtennis på den tiden även om jag inte alls hade några OS-ambitioner.

Stenbrytning och en familjetragedi

I skånska Östra Göinge fanns under 1900-talet ett flertal stenbrott även om de var mindre än de i grannkommunen Osby. Vid brottet i Axeltorp i Hjärsås socken arbetade Truls Möregårdhs mormors far Mårten Petersson såväl som dennes far Johannes Petersson (1864-1936) vilken flyttat till orten från Blekinge. Stenbrytning var inte ofarligt och en dag i januari 1939 skulle familjen drabbas av en stor tragedi. Mårten arbetade med sprängning när olyckan var framme. Han fördes till lasarettet i Kristianstad men hans liv kunde inte räddas. Hustrun Signe var då gravid med parets enda barn som föddes i september samma år.

Stenbrytning i Östra Göinge

Att vara eller inte vara … en Rosenstråle?

I nordöstra Skåne levde från tidigt 1700-tal en gren av den gamla svenska adelssläkten Rosenstråle, ofta i stor fattigdom. Flera av släktens medlemmar var soldater och brukade inte längre Rosenstråle-namnet. Frågan har också ställts huruvida denna gren av släkten ens är ”biologiska rosenstrålar” på fädernet. Anledningen till detta kommer sig av ett rättegångsdrama vid mitten av 1700-talet. På Gisshults säteri Norra Solberga socken utanfär Nässjö levde nämligen kaptenen Anders Gustav Rosenstråle (1681-1746) med sin hustru Anna Beata Nauckhoff (ca 1705-1754).

Anders Gustav Rosenstråle var en meriterad officerare som deltog i slaget vid Poltava 1709 där han sårades och fördes som krigsfånge till Sibirien. Den ärrade kaptenen kom så småningom hem till Småland efter krigsslutet. Efter hans död uppstod ett rykte om att han giftmördats av sin hustru och hennes påstådda älskare Karl Barthold Ädelberg, en dryga tio år yngre adelsman som skulle leva ogift hela sitt liv. Hon sattes i arresten i Jönköping och efter påtryckningar erkände hon förhållandet med honom. Det var på den tiden ett allvarligt brott eftersom hon var gift. Huruvida det låg någon sanning bakom anklagelsen kan vi inte säga något om. Klart står i alla fall att åtta månader efter mannens död så blev Anna Beata mor till en son som fick ärva sin fars namn. Vem var den verklige fadern?

Det faktum att Anna Beata födde sitt förra barn år 1740 och att hennes maka var relativt gammal kanske talar för att sonen var född i en utomäktenskaplig relation. Å andra sidan blev sonen så småningom accepterad som en medlem av Rosenstråle-ätten och han döptes efter Anna Beatas man. Kaptenens namne tycks dock till en början ha förskjutits av släkten. Han lämnade hemmet i mycket unga år och var bland annat vaktgosse och dräng innan han gifte sig med en bonddotter från Glimåkra och slog sig ner som torpare i byn Snarrarp.

Den adliga ätten Rosenstråle är en av landets äldsta frälsesläkter och är känd sedan slutet av 1300-talet. I Hällestads socken i Östergötlands bergslag var de länge ägare till herrgårdarna Sonstorp och Borggård. Även om de hamnade lite i skuggan av De Geers affärsimperium så var släkten länge en viktig del av den östgötska bruksnäringen. De hade ”fina anor” men kanske inte riktigt de ekonomiska musklerna som De Geer kom med från Nederländerna.

Sonstorps slott 1936. Foto: AB Flygtrafik / Östergötlands museum.

Släktnamnet Möregårdh

Även om större delen av Truls anor går att finna i Skåne och Blekinge så har släktens namn Möregårdh ett annat ursprung. Möre var nämligen ett av de ursprungliga så kallade ”smålanden” från vikingatiden som skulle komma att utgöra Småland. Släkten har också djupa rötter i Södra Möre härad söder om Kalmar där de till stor del varit bosatt inom Arby och Hagby socknar. Möre omnämns i skrift för första gången av köpmannen Wulfstan som omkring 880 reste från danska Hedeby till Truso i dagens Polen. Namnet anses komma av det dialektala ’Mar’ med betydelsen ’myr’, ’mosse’ eller ’kärr’.

Vi ser fram emot många år av Truls-feber i idrotts-Sverige och önskar honom stort lycka till i framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner