Nobelpristagaren Glenn T. Seaborgs svenska släkt
1951 tilldelades amerikanerna Glenn T. Seaborg och Edwin McMillan nobelpriset i kemi för syntesen, upptäckten och analysen av tio olika transuraner, något som haft stor betydelse inom atomenergiutvecklingen. Den förstnämnde var inte bara en extremt produktiv vetenskapsman utan även en lite extra speciell pristagare sett med svenska ögon då såväl hans mor som farföräldrar var av svensk härkomst och det talades till och med svenska i föräldrahemmet.
Glenn T. Seaborg föddes i det gamla gruvsamhället Ishpeming i Michigan dit många europeiska emigranter sökt sig när arbetstillfällen försvann i deras hemtrakter. Det var i synnerhet finländare som slog sig ner här men även många svenskar, däribland familjen Seaborg, eller Sjöberg som de hette innan de lämnade Sverige.
De högre studierna genomförde Seaborg vid University of California där han så småningom även doktorerade och utnämndes till professor. Han var en mycket produktiv forskare med mer än 500 publicerade tidskriftsartiklar, drygt 40 registrerade patent och författade ett flertal böcker. Han var dessutom rådgivare i kärnenergifrågor åt en lång rad amerikanska presidenter, den sista av dessa Bill Clinton. Han skrev också dagbok under hela sitt liv fram till dess att han drabbades av en stroke. Under en period fanns han listad i Guinness Rekordbok som den person som hade en längsta texten i den amerikanska versionen av det biografiska verket ”Vem är vem” (Who’s Who in America).
I likhet med de flesta svensk-amerikaner som bosatt sig i Ishpeming så har också Glenn Seaborg de flesta av sina förfäder i den svenska bergslagen, inte minst i Grangärde socken i Dalarna och Lindesbergs socken i Västmanland (eller Linde som den också kallas). Många har varit knutna till gruv- och bergsnäringen såsom gruvarbetare, dagkarlar, smeder och bergsmän (det vill säga bönder med andelar i gruvorna). Även om de flesta av förfäderna varit bosatta i gränstrakterna mellan Dalarna, Västmanland och Närke så leder en gren via släkten Wattman vidare till Uppland.
Inte helt oväntat för en bergslagsättling så har Seaborg vallonska anor. Han härstammar nämligen från släkten Fassing som var en av många som kom till Sverige från den fransk-talande delen av dagens Belgien under 1600-talet på initiativ av Louis de Geer. Ett par andra välkända bergslagssläkter som dyker upp i hans antavla är Pemer (av tyskt ursprung) och smedsläkten Broms som huvudsakligen finns representerad på järnbruken i norra Östergötland. Detta innebär också att ett flertal av våra medlemmar på Släktingar.se är avlägsna släktingar till denna nobelpristagare.
Genom smedsläkten Broms så härstammar Glenn T. Seaborg också från bergsmän i Östergötlands bergslag där hans förfäder bland annat ägt gården Torp i Hällestads socken åtminstone sedan 1500-talet.
Vi vill också passa på att höja ett varningens finger då vi under vår forskning har upptäckt flera ställen på nätet där felaktiga uppgifter om flera av Glenn Seaborgs förfäder har publicerats.
Nedan hittar du en sammanfattning av de tre första generationerna i Glenn Seaborgs antavla. Uppgifterna är hämtade från medlemsdatabasen på Släktingar.se där du också hittar källhänvisningar samt mer detaljerad information.
Proband
1 GLENN Theodore Seaborg, född 1912 i Ishpeming, Michigan, USA, död 1999 i Lafayette, California, USA. Kemist, professor, nobelpristagare.
Generation I
2 Herman Theodore ”TED” Seaborg, född 1880 i Ishpeming, Michigan, USA, död 1957 i Los Angeles, California. Gift med
3 Selma Olivia Eriksson, född 1887 i Grängesberg, Grangärde socken, Dalarna, död 1968 i Los Angeles, California.
Generation II
4 Johan Erik Seaborg, född 1844 i Karlsdals bruk, Karlsdals församling, Värmland, död 1908 i USA. Gift 1872 med
5 Charlotta Vilhelmina Andersson, född 1851 i Gusselby, Lindesbergs socken, Västmanland.
6 Adolf Eriksson, född 1850 i Grängesberg, Grangärde socken, död där 1932. Torpägare, gruvbyggare. Gift 1874 i Grangärde socken med
7 Eva Kristina Persson, född 1850 i Grängesberg, Grangärde socken, död där 1901.
Generation III
8 Erik Olofsson Sjöberg, född 1815 i Örnkulan, Hunneberg, Svennevads socken, Närke, död 1872 i Hällefors bruk, Hällefors socken, Västmanland. Bruksarbetare, byggmästare. Gift 1839 i Askers socken, Närke med
9 Johanna Sofia Wattman, född 1812 i Bysta, Svennevads socken, död i USA.
10 Jan Erik Andersson, född 1817 i Guldsmedshyttan, Lindesbergs socken, död i USA. Bergsman. Gift 1843 i Lindesbergs socken med
11 Maria Kristina Eriksdotter, född 1825 i Gusselby, Lindesbergs socken, död i USA.
12 Erik Fredriksson, född 1812 i Born, Ljusnarsbergs socken, Västmanland, död 1875 i Grängesberg, Grangärde socken. Torpare. Gift 1831 i Grangärde socken med
13 Anna Kristina Persdotter, född 1812 i Grängesberg, Grangärde socken, död där 1901.
14 Smens Petter Nilsson, född 1817 i Grängesberg, Grangärde socken, död 1899 i Smedenstorp, Grängesbergs församling, Dalarna. Torpägare. Gift 1848 i Grangärde socken med
15 Anna Kristina Matsdotter, född 1828 i Grängesberg, Grangärde socken, död 1906 i Örtjärn, Hörkens kbfd, Västmanland.
- En öländsk prästson på Hawaii
- Svenska efternamn under 1900-talet
I artikeln om Seaborg finns rätt många ”så”. Det går an i talspråk, men i en så god artikel som denna … Kan ni inte ta bort dem, eller kanske ersätta med kommatecken?