Julsångernas skapare – Alfred Smedberg
Alfred Smedberg föddes på gården Väddåkra i Humla socken mellan Ulricehamn och Falköping, en släktgård som han också flyttade tillbaka till med sin hustru efter pensioneringen. Trots att han i stort sett bara tillbringade somrarna i hembygden under hela sin yrkesverksamma tid så löste han in gården från sina syskon och den var därefter kvar i släktens ägo fram till 1992 då den övergick i en stiftelse som bland annat hyr ut rum till forskare och konstnärer.
Alfred Smedbergs far Josef var en politiskt intresserad lantbrukare med flera prestigefulla förtroendeuppdrag. Han blev 1856 riksdagsman för bondeståndet för Kinds och Redvägs härader och ingick i den nya tvåkammarriksdagen från 1876 fram till sin död 1890 då han tillhörde det nybildade Lantmannapartiet. Han skrev femton egna motioner i riksdagen och en tidning beskrev hans kunnighet så här i en artikel: ”Lätt som en killing hoppade han från den ena paragrafen till den andra i Svea rikes lag”. Han var även under flera perioder landstingsman i Älvsborgs län.
Namnet Smedberg antogs ursprungligen av Alfreds farfars far Karl Smedberg (1747-1818) som var bondson från Smedby i Slöta socken (efter vilken gård han antog sitt namn) men han gavs möjligheten att studera vid universitetet i Uppsala och blev slutligen präst (komminister) i Åsarp.
Alfred Smedberg gjorde sig känd som en mycket produktiv författare vid slutet av 1800-talet och han skrev många sagor om tomtar och troll som riktade sig till barn. Ofta var det återberättelser av sagor som han själv hört som liten hemma i Västergötland och det var säkert många av hans läsare som kände igen sig i liknande berättelser från barndomen vilket bidrog till hans framgång.
Så tillbaka till ”Tomtarnas julnatt”. Denna tidlösa klassiker publicerades första gången med musik och text i barntidningen ”Jultomten” år 1898. Smedberg stod för texten medan musiken uppges ha skrivits av Vilhelm Sefve-Svensson (1849-1928) även om den sentida visforskaren Lennart Kjellgren betvivlat denna uppgift. Sefve-Svensson var en lärarkollega från Norrköping som även ledde kyrkokören i S:t Olai församling i staden.
I övrigt härstammar Alfred Smedberg från en lång rad bönder i trakterna kring Falköping österut mot gränsen till Småland och Jönköpings län. Några ytterligare västgötska präster finns också bland hans förfäder med de ganska typiska latiniserade prästnamnen Amnaeus och Beronius.
Vill du veta mer om din egen släkt? Missa då inte chansen att ta del av vårt julerbjudande så får du en julklapp på köpet!
- Ge bort en julklapp som fortsätter att ge
- Julsångernas skapare – Arvid Rosén