Från Surte till Coca-Cola – en resa i glasets tecken
. Få varumärken personifierar väl det amerikanska samhället lika väl som Coca-Cola? Men visste du att bakom en av de ikoniska produkterna ligger en svensk? Vi berättar här historien om en av de åtskilliga tusen svenskar som lämnade landet för ett äventyr over there. En unik resa som också innehåller ett stycka näringslivshistoria.
Barndom och uppväxt
På gården Olseröd i Kareby socken strax utanför Kungälv föddes en av de första dagarna på året år 1862 en pojke vid namn Alexander. Han var son till bonden och smeden Anders Samuelsson (1831-1912) och hans hustru Brita Kristina Persdotter (1833-1895). Paret fick hela tolv barn under det långa äktenskapet även om flera av dessa inte överlevde den osäkra barndomen. En ganska vanlig familj som levde under knappa ekonomiska förhållanden. Alexanders liv skulle dock komma att bli allt annat än ”vanligt”. I Amerika skulle ha komma att kalla sig Alexander Samuelson.
Glasbruket i Surte
Det är glasbruken i Småland med Orrefors och Kosta Boda i spetsen som är mest kända men det har funnits en rad andra glasbruk runt om i landet. Ett av dessa låg i Surte i Ale kommun. Vi ska egentligen skylla etableringen av detta på Tyskland. Där drabbades lokalbefolkningen gång på gång av mindre krigshandlingar som en följd av omvandlingen av små stadsstater. Som en följd av dessa blev det periodvis svårt att importera fönsterglas till Sverige. Ägarna till Eda glasbruk i Värmland ville därför börja tillverka sådant i närheten av Göteborg. I Surte fanns sedan länge vattenkraft vid Surte bäck och en välutvecklad kvarnverksamhet. Perfekt läge för en ny industri.
Tillverkning av fönsterglas påbörjades i Surte i oktober 1863. Verksamheten leddes till en början av disponenten Gustaf Santesson från Eda men det gick trögt. 1885 ledde dålig lönsamhet i produktionen till konkurs. Året därpå köptes bruket av den tidigare chefen för Älvsborgs regemente, översten Paul Melin (1823-1892) och företaget genomgick en rekonstruktion. Med en helt ny företagsledning gick det snabbt framåt i rätt riktning. 1890 var Surte glasbruk det största glasbruket i hela Sverige. En exceptionell utveckling som bland annat var resultatet av ett exportsamarbete med Grischotti & Co. i Skottland.
Surte glasbruk fortsätta expandera genom förvärv av andra bolag och tillverkning av konservburkar. Efter att den svenska regeringen beslutat om ett stopp för engångsglas minskade denna marknad drastiskt. En nedläggning sågs som oundviklig och 1978 tillverkades den allra sista glasflaskan vid fabriken i Surte.
Alexander lärs upp vid Surte
Under glasbrukets svåra år började den unge Alexander att lära sig glaskonsten. Hans far var fast anställd som smed vid Surte men bolagets ekonomiska situation bidrog sannolikt till att sonen snart såg sig om efter andra möjligheter. I likhet med tusen och åter tusen andra föll blicken västerut. Där såg branschens förutsättningar betydligt mer lovande ut och han arbetade sig uppåt steg för steg. Så småningom blev han chef vid Chapman Root Bottling Compani i Indiana. När Coca-Cola år 1915 utlyste en tävling om att ta fram en ny och helt unik flaska tog sig Alexander Samuelson och hans team mer än gärna an utmaningen. Det slutade med att de vann tävlingen och den 16 november 1915 fick Samuelson och hans kollegor patent på den ikoniska glasskapelsen.Familj och eftermäle
Alexander Samuelson blev långt ifrån stormrik på sin uppfinning utan den ekonomiska framgången förlades till Chapman Root och bolagets ägare. Däremot kan man förmoda – eller åtminstone hoppas – att han och hans team belönades med en generös löneökning. Hur som helst kommer smedsonen från Surte att för alltid ha en plats i den svensk-amerikanska näringslivshistorian.
Alexander var gift två gånger med två bonusbarn från det första äktenskapet och fyra egna barn från det andra. Han fick dock aldrig några barnbarn och släktgrenen dock därför ut med honom när han år 1934 avled i sitt hem i småstaden Newark, Indiana. Även om det inte finns några ättlingar i Amerika så har han många släktingar här hemma i Sverige. Vi upptäckte nyligen att en av våra senaste kunder på Släktingar härstammar från ett av hans syskon som stannade kvar i landet.
- Den stora sjökatastrofen 1781
- Håkan Hellströms släkt – med Göteborg i blodet