En adlig bankrånare och mördare dör på Långholmen

Långholmens centralfängelse 1896

Långholmens centralfängelse 1896

Den 16 mars 1916 gick en 27-årig tvåbarnsfar in på Arbetarringens bank på Humlegårdsgatan 7 på Östermalm i Stockholm med målet att få med sig en större summa pengar. Det var den svenske affärsmannen och adelsmannen Leonard Gyllenpalm som var på tillfälligt besök i staden för att förbereda familjens flytt från hemstaden Riga i Lettland.

Bankrånet gick snett och slutade med att kamreren Erland Lundgren, 28 år gammal, höggs ihjäl med en yxa och kassörskan Vera Wolf, 21 år gammal, miste livet efter att ha träffats av en kula från Gyllenpalms pistol. Enda vittnet kom att bli bankkunden Inga Daug som chockades svårt av det dramatiska rånförsöket.

Leonard Gyllenpalm var kanske inget affärsgeni och han lyckades inte heller särskilt bra som bankrånare. Han lämnade efter sig många spår men det dröjde trots detta tre veckor innan han greps av polisen efter att ögonvittnet Inga Daug fått syn på honom på Grevturegatan.

Gyllenpalm hade en del väl ansedda vänner i Stockholm som till en början trakasserade Inga Daug och anklagade henne för att ljuga. Den 10 april erkände han dock själv brottet vilket skapade stora rubriker i tidningarna. Det visade sig under utredningens gång att han hade stora skulder och hade från början planerat att råna Handelsbanken vid Östermalmstorg men valde en annan bank i sista stund, ett ödesdigert beslut för de två som miste livet.

Den 27 januari 1917 dömdes Leonard Gyllenpalm till döden men vid denna tid var Sverige inte långt ifrån att avskaffa dödsstraffet och han benådades med livstids straffarbete. Den 24 januari 1922 avled han på Långholmens fängelse i sviterna av TBC. Då hade hans hustru tagit ut skilsmässa och återtagit sitt flicknamn Rauthe.

Ögonvittnet Inga Daug fick en belöning på 1000 kronor för att ha hjälpt polisen att få fast bankrånaren och dubbelmördaren. Hon avled ogift 1991 i Farsta, 100 år gammal.

Leonard Gyllenpalm föddes i Riga i juni 1888 men hörde till en svensk adelssläkt. Fadern Hans Gyllenpalm (1864-1920) föddes i den estniska huvudstaden Tallinn (då Reval) och levde en tid i Chicago innan han åter slog sig ner som handelsman i Riga. De sista åren levde han på Lidingö i Stockholm dit han flyttade tillsammans med sin yngre son Rudolf, halvbror till Leonard.

Det var med Leonard Gyllenpalms farfar Jean Gyllenpalm (1817-1898) som släkten kom till Baltikum. Denne var på 1830-talet anställd i amerikanska handelsflottan och arbetade sedermera som befälhavare på svenska handelsfartyg utomlands.

Vad hände då med Leonard Gyllenpalms barn? Jo, den yngre dottern tog tjänst som sekreterare medan den äldre gifte sig med en ägghandlare i Australien.

Adliga ätten Gyllenpalms vapen

Adliga ätten Gyllenpalms vapen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner