Forstena-släkten – en adelsätt utan släktnamn

Forstena gård

Forstena gård

I princip alla adelssläkter som finns introducerade på det svenska riddarhuset har ett unikt släktnamn som inte får användas av andra släkter men det finns undantag. Den näst första adelssläkten med nummer 2 på riddarhuset är nämligen den något speciella Forstena-släkten som fått sitt namn efter gården Forstena i Västra Tunhems socken och Väne härad i före detta Älvsborgs län.

Forstena-släkten är en urgammal svensk frälsesläkt vars äldsta kända förfäder Sven Brynjulfsson under första hälften av 1400-talet skrev sig till Storeberg i Tådene socken och Saleby i Slöta socken, bägge på västgötaslätten. Han förde ett bagghuvud i sitt vapen och var gift med en dotter till väpnaren Lindorm Jönsson och hans hustru Margareta Sixtensdotter. Från Sven Brynjulfssons två söner Hans och Brun härstammar alla senare medlemmar av Forstena-släkten som ännu finns representerad i såväl Sverige som USA.

forstena-slakten

Till skillnad från alla andra adelssläkter så har denna ätt aldrig fått ett släktnamn utan de har fortsatt använda patronymikon vilket har lett till att de manliga medlemmarna av ätten aldrig fått ett gemensamt efternamn.

Den ovan nämnde Brun Svensson hade en son Bengt Brunsson som bland annat var konung Kristians fogde i Dalarna 1520 och ska då ha förföljt den blivande kung Gustav I Vasa under dennes vandringar i Dalarna.

En senare medlem av Forstena-ätten var Sven Dahlman (1905-2000) som bland annat var, presschef på Utrikesdepartementet, svensk ambassadör i Kairo och styrelseordförande för Svenska Unilever AB, Uddeholms AB och Mölnlycke AB.

En rad kända svenskar härstammar från Forstena-släkten. Bland dessa kan nämnas diplomaten Dag Hammarskjöld, skådespelaren Max von Sydow och författaren Bodil Malmsten vilka alla finns med i medlemsdatabasen hos oss på Släktingar.se.

Forstena-släktens vapen

Forstena-släktens vapen

4 thoughts on “Forstena-släkten – en adelsätt utan släktnamn

  1. Jan Österberg

    Hej
    Jag längre undrat om det verkligen är sant att inom Forstena ätten inte bar något släkt. Ett flertal kvinnliga medlemmar kallade sig Siöblad. Men jag har aldrig sett formaliserat användande av detta namn. Som tycks baserar sig på vapensköldens sparre över Siöblad. Det har funnits något slags gräl inom riddarhuset angående användadet av namnet Siöblad eftersom det finns en annan Siöbladsätt nämligen
    friherrliga ätten nr 75 Siöblad. Jag har för mig att jag läste om kvinnorna i Forstenas ättens namnval i Anrep.

  2. kjell-ove blom

    Hej,
    jag undrar om ni har någon uppfattning huruvida Ragnhild Hansdotter, gift med Sven Ingesson, Lindelöf af Kedom var dotter till Hans Svensson, Forstena (före 1486-ca 1506) och Elin Tomasdotter?
    I Elgenstierna Forstena tab 1 finns ett frågetecken för det men i Elgenstierna Rylanda- och Häggetorpasläkten, tab 1 finns inget sådant frågetecken.
    mvh
    kjell-ove blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner