Vargkärringen i Vreta Kloster

varg

Ibland träffar man på ovanliga levnadsöden i släktforskningen. Det gjorde vi på Släktingar.se nyligen när vi forskade i Vreta Kloster socken strax norr om Linköping i Östergötland.

Natten till den 27 december 1736, alltså bara några dagar efter jul, så avled där en änka vid namn Anna Isaksdotter som kallades för vargkärringen! Prästen i Vreta Kloster skrev en längre berättelse om henne i dödboken trots, eller kanske tack vare, att hon inte var särskilt populär bland prästerskapet.

Anna Isaksdotter uppgavs vara född i Uppland och bodde i torpet Grosshagen på södra sockenmarken. Någon ålder finns inte noterad i dödboken men hon hade varit gift med en torpare i ett av kohagstorpen i socknen.

Församlingens präst skräder inte orden när han skriver om hennes karaktär. Vargkärringen beskrivs som ”en övermåttan, bittersinnad, misstankfull, oförsonlig, sniken, förhärdad, emot många präster försmädlig, på förfall, elaka önskningar och svordom begiven människa”. Så många negativa adjektiv har nog få svenskar fått sig tillskrivna i en dödsruna.

På grund av sitt fientliga sinne så hade inte prästen låtit henne komma till nattvarden på flera år. Hon hade inte heller velat svara några präster när de förhört henne om kristendomskunskapen. När hon hastigt insjuknat så hade hon ändå blivit tillfrågad om hon velat få besök av prästen men då hade hon ”blåst i vädret däråt” och sagt att ”det vill vara till plogen”. Natten därpå avled hon av sin sjukdom.

"Wargkäringen", ur Vreta Kloster dödbok

”Wargkäringen”, ur Vreta Kloster dödbok

Även om vargkärringen knappast verkar ha varit ett trevligt umgänge för Vreta Klosters sockenbor så är det ett tragiskt levnadsöde som målas upp för oss nästan 300 år senare. Man kan gissa sig till att Anna Isaksdotter led av demens eller någon tidigare psykisk sjukdom. Även om dagens vård för dessa människor fortfarande lider av stora brister så var det betydligt värre under 1700-talets början då man saknade fungerande behandling för de allra flesta sjukdomar.

I det bevarade arkivmaterialet ligger vår egen historia. Vill du veta mer om din släkt? Bli då medlem hos oss på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner