För tre hundra år sedan

Den svenska flottan möter den ryska 1720.

Den svenska flottan möter den ryska 1720.

Den 6 maj 1717 föddes en pojke i Karlskrona i Blekinge som kom att döpas till Adolf. Föräldrarna var kommendören i vid amiralitetet (marinen) Vilhelm Gyllenskepp och modern hette Ottiliana Paulin. Hela familjen var nära knuten till den marina krigsföringen. Farfadern, som också hette Vilhelm, var son till en hauptman på Örebro slott och adlades 1676 så han var chef för kungens jakter. Adolfs äldsta bror Vilhelm tog tjänst i den holländska marinen och avled ogift 1727 på Curaçao i Västindien.

Adolf Gyllenskepp arbetade på skepp redan i tonåren och blev lärstyrman 1738 och medelstyrman två år senare. Han slutade som överste och avled i Karlskrona 1780.

Adolf gifte sig första gången 1744 med den fem år yngre Brita Christina Haijok, dotter till kollegan Alexander Haijok. Hon avled bara 34 år gammal och 1759 gifte änklingen om sig med Christina Eleonora Ekenberg, en småländsk kaptensdotter. Det första äktenskapet resulterade i inte mindre än åtta barn och det senare i tre söner varav två avled innan de nått vuxen ålder. Den överlevande sonen i andra äktenskapet, löjtnantnen Adolf Christian Gyllenskepp (1762-1808), var den ende som förde ättens namn vidare.

År 1717 var Sverige ett hårt prövat land som legat i krig i nära två årtionden. Karl XII var ännu kung till dess han stupade under belägringen av Fredriksstens fästning i Norge året därpå. Befolkningen hade också peståren 1710-1711 i färskt minne då omkring 100 000 svenskar dog och många gårdar i landet lämnades öde. 1721 slutade äntligen det Stora nordiska kriget men det skulle ta lång tid innan Sverige hämtat sig helt från krigets bördor. De sista åren brände ryska trupper ner stora delar av norrlandskusten, viktiga öar i Stockholms skärgård samt städer som Trosa, Nyköping, Östhammar och Norrköping.

Allt var inte pest och pina under denna tidsperiod. 1717 var också det året då det första sjukhuset i Norden öppnade sina dörrar i universitetsstaden Uppsala. Under Adolf Gyllenskepps levnadstid moderniserades Sverige på många sätt men 1700-talet efterträdde en mörk period i Sveriges historia då många människor avrättades för allehanda brott, såväl uppdiktade som faktiska. Så sent som 1704 avrättades den sista ”häxan” i landet.

1700-talet var ett viktigt århundrade för den moderna vetenskapens utveckling i såväl Sverige som Europa i stort då fred slöts mellan stormakterna även om flera nya krigsutbrott väntade. 1727 avled Isaac Newton i London, 84 år gammal. Hans forskning utgör ännu grunden för mekaniken. 1730 uppfanns glasögonbågarna och 1735 gav den småländska prästsonen Carl von Linné ut sin ”Systema naturae”, grunden för klassificeringen av allt liv på jorden. 1733 gjordes den första blodtrycksmätningen även om det var på en häst och inte en människa.

Det svenska näringslivet kunde också återhämta sig så snart kriget var över och 1731 grundades Svenska Ostindiska kompaniet vilket snabbt kom att göra en grupp västsvenska handelsmän till några av de rikaste svenskarna någonsin.

1752 uppfördes det Sveriges första lasarett, Serafimerlasarettet, på Kungsholmen i Stockholm och bara två år sedan invigdes det första infektionssjukhuset i Kalmar.

Spritförbud har aldrig uppskattats av befolkningen och inget undantag var det 1756 när all husbehovsbränning av sprit förbjöds i Sverige. Bönderna svarade med att driva igenom ett kaffeförbud i riksdagen året därpå. Varför? Jo, vid denna tid var kaffe extremt dyrt och det var bara de rikaste i landet (det vill säga adeln och de mer välbeställda handelsmännen) som hade råd med denna ädla dryck. Spritförbud varade därför endast till 1760.

Jämfört med många andra länder så har den svenska gruvdriften alltid varit förhållandevis säker men 1768 inträffade den allvarligaste gruvolyckan någonsin i landet då 12 gruvarbetare avled efter ett ras i Västerby storgruva i Hammars socken i södra Närke.

Den medeltida häxjakten förbjöds inte formellt i Sverige förrän 1779. När Adolf Gyllenskepp avled 1780 hade Sverige drygt 2 miljoner invånare, omkring 50% mer än när han kom till världen dryga 60 år tidigare.

Vill du veta mer om din släkt eller några av de andra miljontals personer som gjort Sverige till vad det är idag? Då är du varmt välkommen som medlem på Släktingar.se. Våra generösa priser hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner